in ,

Második fázisába lépett a Wuxi és Szarvas közötti együttműködés

Már nem először ült tárgyalóasztalhoz a szarvasi és kínai fél a Liget Wellness és Konferencia Hotelben. Legutóbb két évvel ezelőtt folytattak több területre kiterjedő, átfogó beszélgetést az együttműködési lehetőségekről, szeptember 4-én pedig a partnerség egy újabb állomásához ért. A több mint 6,3 millió lakosú kelet-kínai testvértelepülés részéről egy önkormányzati és üzleti szektorból érkező delegáció képviseltette magát, hogy tájékozódjanak a magyarországi nyitás lehetőségeiről.

– Wuxi és Szarvas már több mint egy évtizedes kapcsolatot ápol. Ezek a testvérvárosi látogatások egymás megértésének nagyon fontos eszközei, és nagymértékben hozzájárulnak a kulturális különbségek legyőzéséhez. Reméljük, hogy ez a látogatás egy új, akár gazdasági platformot nyithat az együttműködésben. Keressük a saját erősségeinkre épülő lehetőségeket, mint pl. az elektromos kerékpárok, amelyek iránt Szarvas város polgármestere kifejezett érdeklődést mutatott. Erre való tekintettel a delegáció tagját képezi a gyártó cég igazgatója is – utalt a továbblépési irányokra Mr. Xu Yiping, a wuxi-i városi tanács elnöke.

Említést tett az öntözésben, a halgazdálkodásban és a különböző tudományterületekben rejlő potenciálról, ill. a NAIK-HAKI-val való együttműködés esetleges továbbfejlesztéséről. Szólt arról is, hogy a kínai delegáció meglehetősen összetett: jelen van köztük a gyógyszergyártás, a gépipar, az elektromos járműgyártás, a turizmus és a külkereskedelmi kapcsolatok is, amelyek mentén szeretnék megtalálni a kapcsolódási pontokat.

Kérdésre válaszolva Wu Renshan, Shenxi gépipari cég igazgatója elmondta, jelenleg a világ több mint 80 országba exportálják a termékeiket. Véleménye szerint a nemzetközi piac számos lehetőséget rejt a kínai ipar számára, melyeket szeretnének kiaknázni. Utalt a harminc évvel ezelőtti magyarországi látogatására, amelynek eredményeképp a textilipari termékeik 80%-át később hazánkban értékesítették. Bízik benne, hogy ez a látogatás is újabb együttműködéseket generálhat.

Az egyeztetésen két szarvasi cég, a klímatechnikai berendezéseket forgalmazó Cool4U és a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. is jelen volt. Mindkét vállalkozás már kiterjedt nemzetközi piaccal rendelkezik, és céljuk, hogy Kína felé is megnyíljon az út.

Babák Mihály, Szarvas város polgármestere emlékeztetett, a kapcsolat kezdete 15 évre tekint vissza. Eleinte a HAKI-val történő együttműködésben nyilvánult meg, 2006-ben pedig egy testvértelepülési szerződés aláírásának formájában emelték magasabb szintre. Elismeréssel beszélt az ázsiai országban végbemenő látványos gazdasági fejlődésről, amely napjainkban új irányt vesz. Már nem csak a két ország között kereskedelemről van szó, hanem egyre inkább közös termelésről és gazdasági együttműködésről. Reményeit fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Magyarországra a jövőben „kompországként” tekintsenek, így megnyílna az út Európa további országai és a Balkán irányába is.

– Minden lehetőséget ki szeretnénk aknázni, hozzátéve, hogy Kínában nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon. Időre van szükség ahhoz, hogy egy-egy térség gazdaságát illetően előrelépés történjen. Mindennek az alapja a bizalom. Úgy gondolom, kapcsolatunk második lépcsőjére léphetünk azáltal, hogy a bizalom kölcsönös. A szándékunk olyannyira komoly, hogy szeretnénk, hogy a magyar fiatalok közül néhányan megtanuljanak kínaiul, megkönnyítve ezzel a kommunikációt. Bízunk benne, hogy a szakmai tapasztalatcsere ezáltal is felgyorsul – fejezte ki jövőbeli reményét Babák Mihály.

A delegáció a délelőtt során a HAKI-ban tett látogatást, a nap végén pedig megtekintették az Erkel Színházban a Cervinus Teátrum bemutatóját, a Csodaszarvast.

Kötögetjük életünk fonalát…

Szarvast is oklevéllel jutalmazták a Megyenapon