in , ,

GFF Gyakorlóóvoda erdei tábora őszi hangulatban…

Hagyományainkhoz híven szeptemberben erdei táborban vettek részt gyakorlós óvodásaink. A szép őszi idő lehetőséget adott a természetben, hogy minél több programot szervezzünk a gyermekeknek és színes palettáját mutassuk meg az ősznek.

Óvodásaink nagy izgalommál várták a tábori életet, amely számukra a hosszú gyalog túrákról, kerékpározásról és nagyon sok természetbeni megfigyelésről szól.  A korai ősz megfigyeltetésével, az évszakok változásainak jelenségeivel a  gyermekek bőséges  tapasztalatokat szerezhettek. A héten részünk volt gyönyörű napsütésben és őszi kiadós esőben is.  De a gyermekek kedvét még ez sem vette el a tábortól. Az esőkabát és a gumicsizma húztak… és; az esőben megkeresték a pocsolyákat és abban sétáltak kedvükre, a sárban bottal rajzokat készítettek.

Az erdei  táborban  részt vevő csoportok más és más programmal tették gazdagabbá a gyermekek  egy hetét.

A Szamóca csoport az erdei óvodában a táborhelyük feltérképezésével foglalkozott. Saját maguk rajzolták és színezték ki a helyszín térképét. Megtapasztalhatták a különböző tájékozódási lehetőségeket, előkerült az iránytű, megtanulták égtájak megnevezése. Ismerkedtek a természeti környezetben használt, tájékozódást segítő jelzésekkel, a turista útvonalak szimbólumaival a ligetben. Igazi kihívást jelentett a Körösvölgyi Állatparkba való eljutás kerékpárral, majd ott a tanösvény bejárása a helyi térkép segítségével. A hetet egy igazi kincsvadászat zárta, amikor is csapatokat alakítva a saját maguk által rajzolt térkép alapján kellett a gondosan elrejtett kincseket megkeresni. Természetesen mindannyian sikerrel jártak, s nem maradt el a jól megérdemelt jutalom sem. Már csak azon kellet törni a fejüket, hogy hogyan is osszák szét igazságosan. Mindeközben észrevétlenül gazdagodtak ismeretekkel, tapasztalatokkal.

A Panda csoportos gyermekek az őszi barangoláson szereztek minél több ismeret. Felfedezték a tábor növény és állatvilágát megnevezték azokat és megtapasztalták az időjárás változásait. Gyűjtötték az „őszi kincseket”  gesztenyét, makkot és mogyorót. Megismerkedtek a szőlő préselés nehézkes munka folyamataival is. Ebben a munkában főleg a fiúk segítettek, akik kipróbálhatták erejüket. A megérdemelt jutalom nem maradt el, hiszen megkóstolhatták a munkájuk által kipréselt szőlő levét. Nagy élmény volt a Pandás gyermekeknek a kerékpártúra, amelynek az úti célja a Körös-Maros Nemzeti park volt. A Vadasparkban tett látogatás és játszótér minden alkalommal nagy öröm volt a gyerekeknek.

Az Alma csoportos gyermekek is nagy izgalommal várták az erdei tábor hetét, hiszen nagycsoportosokként gyakorlott táborozóknak számítanak. A Lauder Kemping és az Erzsébet Liget elkényeztette őket az őszi természet kincseivel. Szorgos kis kezek gyűjtöttek mogyorót, gesztenyét, makkot, diót, leveleket, minden zsebbe, hátizsákba jutott belőlük. A természetben tett nagy séták kirándulások tették színesebbé napjaikat.

A Cseresznye csoportos gyerekek középsős csoportosokként érkeztek az erdei táborba. Az első napokban feltérképezték a tábor területét, és az Erzsébet-Ligetet, itt gyűjtögettek, vizsgálódtak, meséket hallgattak és tornáztak a friss levegőn. Később már messzebbre merészkedtek, lovas kocsival ellátogattak a Mini-Magyarországot is megnézni. Amikor az idő kicsit rosszabbra fordult a faházukban dramatizáltak, meséltek, játszottak kedvükre.

Az erdei tábor mindig nagy élmény az óvódásainknak, nehezen vesznek búcsút a szabadabb játéktól a szép környezettől. Mindig azt mondják: „már nem sokat kell várni és tavasszal ismét jöhetünk az erdei táborba.

A GFF SZGYÁI köszönetet mond a Lauder Kemping vezetésének a hely biztosításáért.

Demjénné Jónás Klára szakvezető óvodapedagógus

Közel száz fő adományából állítottak új kopjafát Csabacsűdön

Nádházy Péter és Dósa Zsuzsa

Célegyenesben a Dögölj meg, drágám!