Connect with us

Szarvas

Megnyílt az első Könyv-pont Szarvason

Csak tiszta forrásból – Bartók Béla Cantata Profana művének befejező gondolatából építkezik az idei Országos Könyvtári Napok. A “tiszta forrás” környezetünk szépségeinek védelmére és megbecsülésére is utal, vagyis a szervező Informatikai és Könyvtári Szövetség célja, hogy az intézmények erősítsék a gyerekekben és felnőttekben a környezet iránti szeretet igényét. Baginé Tóth Erika könyvtárvezető szerint ennek kiegészítéseként azt is látni kell, hogy főként a digitális világból rengeteg információ zúdul a felhasználókra, amelyek között meg kell tanulnunk eligazodni. Ehhez nyújt segítséget a könyvtár és az ott dolgozó munkatársak.

Az október 2-8-a között futó rendezvénysorozat előfutáraként a Városi Könyvtár pénteken kiköltözött a Mokka Étterem teraszára, hogy felhívja a figyelmet a sokszínű kulturális programkínálatra. Hodálik Pál alpolgármester bevezetőjében rámutatott, minden olyan kezdeményezést támogatásra méltónak tart, ami az olvasás népszerűsítését célozza meg. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy a nyomtatott sajtó helyét mindinkább átveszi a digitális média, a könyvek mellett pedig egyre nagyobb teret hódítanak az ún. e-könyvek.

– Függetlenül a formától és a helytől a legfontosabb, hogy mindenki sokat olvasson, hiszen a PISA-tesztek is azt mutatják, hogy a magyar gyerekek értő olvasásból érik el a legrosszabb eredményt. Ennek egyik kiemelt színtere a könyvtár, amely egy teljes héten keresztül változatos programokkal járul hozzá mindehhez – ajánlotta a szarvasiak figyelmébe az elkövetkező napok eseményeit.

A Városi Könyvtár vezetője elmondta, más települések „jó gyakorlatát” követve, Szarvason is megnyitották az első Könyv-pontot.

– Két olyan polcot rendeztünk be könyvekkel a Mokka Delicates Bistroban, amelyeket az intézmény ajándékba adott erre a célra. Elhelyeztük bennük a címkénket is, vagyis akik leemelnek egy-egy kötetet a polcról, tudni fogják, hogy a mi könyveinkről van szó. Ezek azonban nem a szó szorosan vett értelmében könyvtári könyvek, tehát nem kell kikölcsönözni és időre visszahozni őket, hanem bárki olvasgathatja, vagy akár haza is vihet belőlük egy példányt. Könyvcsere is lehetséges, vagyis érdeklődési körtől függően az olvasók bővíthetik a gyűjteményüket – vázolja a kezdeményezés lényegét, hozzátéve, hogy a jövőben több szarvasi helyszínt is be szeretnének vonni.

Szombaton délelőtt 10 órától a Népmese Napja alkalmából a könyvtár mesés délelőttre várja a családokat, október 2-án, 15 órától pedig közönségtalálkozóra és rendhagyó irodalomórára kerül sor Kiss Ottó József Attila-díjas költővel. Kedden 17 órakor Paluska György kiállítással egybekötött előadása kezdődik, a rádiótól a zenegépig címmel. Szerdán Frankó Anna tart előadást a szarvasi szlovák ékszerekről, zárásként pedig csütörtökön, ugyanebben az időpontban a kommunikáció fejlődéséről lesz szó, dr. Janurik Tamás tolmácsolásában. A programok mindenki számára ingyenesek.

Ezen a héten ráadásként ingyenesen válhat bárki könyvtári taggá, ill. elengedik a késedelmi díjakat is.

Népszerű

Hegedűs Éva és Dióssy Klára (Fotó: S-L.I.) Hegedűs Éva és Dióssy Klára (Fotó: S-L.I.)

Élet a Ridikül mögött – és a Ridikülben

Kultúra

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Életre kelt könyvek

Kultúra

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2017. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect