in , , ,

Balerinatábor: fegyelem, koncentráció, na meg csajos dolgok

Két, a szokásos nyári táborok sorából kilógó kezdeményezésre kéredzkedtünk be az idén, a Makan Zsuzsi szervezte balerinatáborba, illetve a Czifra Szabolcs által a nagycsaládosoknál tartott programozótáborba.

Mikor meghallottam, hogy balerinatábort szervez Zsuzsi, felhívtam, hogy ezt látni szeretném, illetve, ha hozzájárulnak a szülők, fotózni. Feszült figyelem, koncentráció, rózsaszín, habos ruhák jellemezték azt az egy hetet, amit oktatójukkal töltöttek a résztvevők.

Minden nap bemelegítéssel kezdődött, utána tízóraival, majd a balett alapjainak elsajátításával teltek a délelőttök, amibe mindig csempésztek egy kis játékosságot, mert a napi négy balettóra alatt megkövetelték a fegyelmet. Ebéd után szabadidős programokkal tették változatosabbá a délutánt. A mindennapos kézműves foglalkozások során hol festés, hol ragasztásos technika, mindig más és más volt a tematika. Volt vetítés is. A csajosság jegyében Barbi és a balerinákat nézték meg a kicsik.

A tábor után Zsuzsival beszélgettünk. Őt inkább a formációs táncok világából ismerjük. Tízszeres magyar bajnok formációs csapat tagja, a Tíztánc ranglista döntőse. Eddigi legnagyobb sikerének az idei formációs világbajnokságon csapatban elért 4. helyezést tartja.

– Milyen visszajelzések érkeztek a táborról?
– Mindenki szerint nagyon jól sikerült. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Mivel kisebbek és nagyobbak is voltak, a programokat megpróbáltuk úgy összeállítani, hogy az ovisok is bírják, de mindenki kedvét lelje benne.

– Honnan jött az ötlet, hogy nem tánc-, hanem balett-tábort hirdetsz?
– A balett alapok oktatása a versenytáncos tanítványaim kiegészítő fejlesztésének indult. Kezdetben zárt körű órákat tartottam, de sok óvodás, kisiskolás gyermek szeretett volna csatlakozni a csoporthoz. A tudásszintből és életkorból adódó különbségek miatt azonban nehézkesen tudtam megoldani a meglévő csoportomba való beillesztésüket. A kis balerinák nagyon érdeklődőek és lelkesek voltak, ezért jött az ötlet, hogy egy kézműves foglalkozásokkal kiegészített balerina tábort szervezek nekik. Terveim szerint a táborban összekovácsolódott kis csapat jó alapja lesz majd a szeptembertől induló kezdő balett foglalkozásimnak.

– Milyen korosztályt vártál?
– Az óvodásokat és kisiskolásokat szólítottam meg, a cél pedig a balett alapok elsajátítása, készségfejlesztés és a tánc megszerettetése volt, mindez a korosztálynak megfelelő játékos formában. Szerencsére nagy volt az érdeklődés, ezért már az első ilyen tematikájú tábort is maximális létszámmal tudtuk elindítani. A szülők és a gyermekek visszajelzései alapján úgy gondolom, hogy lesz igény a jövőben a versenytánc mellett a balettalapok oktatására is.

– Korban nagy volt szórás a gyerekek között. Hogy tudtad ezt csoporton belül kezelni?
– Nem jelentett gondot a csoport és a foglalkozások megszervezése, hiszen mindenki először vett részt ilyen táborban.

A figyelem fenntartásárt kézműves foglalkozásokkal próbálták színesíteni a balettórákat, úgy, hogy ott is ezt a csajos balerinás vonalat követték.

A szakmai részt is jól sikerült átadni, mondta. Bizonyos szakszavakat is megtanultak a gyerekek. A balett kapcsán elvárható fegyelmet, a mozgásformát, a tartást, kar– és lábpozíciókat is elsajátították, még az óvodások is.

Az egy hét alatt bepillantást nyerhettek, mi is az a balett, mit is kell a művészi tánc alatt érteni. Szeptembertől tovább építkeznek. Kezdő, és ha jól megy haladó csoportbontásban.

Ha ezt a tábort a legaranyosabbnak, akkor a másik a legelőremutatóbbnak mondanánk. Ott a Szarvasi Nagycsaládosok Egyesülete székházában Czifra Szabolcs igyekezett a programozáshoz kedvet csinálni a gyerekeknek. Erről a táborról is hamarosan olvashatják összeállításunkat.

A vak lány, aki tisztábban lát a látóknál

Az első félidő utolsó negyedórájában eldöntöttük a mérkőzést