in , ,

Lurkó módi Mustolás a szarvasi Gyakorlóban

Fotó: Berec Zsolt
Fotó: Berec Zsolt

Immár hetedik esztendeje, mikor gyengül a nap sárga fénye, s elszárad a levél széle, az ősz beköszöntével szívpezsdítő vigadalomnak lehetünk tanúi Szarvas városában a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda szervezésében. Az intézmény vezetősége és pedagógusai évről évre gyermek-és családcentrikus valamint keresztény hitbéli szemlélettel állítják össze éves programjukat, melyek közül kiemelkedő helyet foglal el a szeptemberi Mustoló.

A rendezvény célja elsősorban a magyar kultúra, hagyományok megismertetése és ápolása mellett a gyermekek és szülők, kicsik és nagyok családi közösségek erősítése sokrétű, érdekes és izgalmas feladatok „boldog-küzdelmes végrehajtásával”.

Közhírré tétetik!- Gyakorlós kisdobosok a piacon

A vásár napok Szarvas város életéből sem maradhattak ki. A piacot és környékét, a régi időket felidézve, mint fontos összejöveteli színtért kihasználva, ötletes módon lelkes, kisdobos Gyakorlós lurkók lepték el, a szüreti mulatságot hirdetve. Természetesen nem maradhatott el rövid, szívmelengető hagyományőrző műsoruk sem.

„ Gyí, paci, paripa!”- lovas felvonulás a város utcáin

A település apraja nagyja már a kora reggeli órákban a szemfüles, izgő-mozgó gyereksereg lázas készülődését leshette meg. Ovisok és iskolások izgatottan, együtt díszítgették a lovas kocsikat látványos, pompás felvonulás reményében, miközben az iskola udvarán szüleik, nagyszüleik és pedagógusaik csapatokba verbuválódva mérték össze gasztronómiai tudásukat hagyományos, bográcsban készült ételek elkészítésével valamint kreatív, káprázatos tálalásával.

Mustkészítés népi játékok, kreatív feladatok Szent László évében

A nap fénypontjaként emelhetjük ki népi – és nem népi játékokat. A hatalmas ugrálóvárak csak fokozták a gyermeki szív örömeit. A mustkészítés rejtelmeit a kicsinyek játékos formában sajátíthatták el.

A rendezvény szervezői érték-központú intézményhez méltóan, a magyar kultúra ápolását elsődleges célok között mindig szem előtt tartva kreatív feladatként emelte ki Szent László évében, az Árpád-házi uralkodónk jelképeit magába foglaló alkotásokat.

Ezzel kiemelve a szeretet és a békesség jegyében történő összefogást, összetartozást szűkebb értelemben a gyermekek számára biztonságot nyújtó elsődleges szocializációs közeg, a családok, tágabb értelemben az egész Kárpát-medencében élő népek együttműködését és összefogását.

Mustolóból jeles! Idén is…

Szabó Edina

Fotó: Berec Zsolt

A szervezők köszönetet mondanak a rendezvényt támogató Bóbita Alapítványnak, a Gál Ferenc Főiskolának, a helyi Méhész Egyesületnek minden évben való önzetlen együttműködésükért, Sovány Péter szülőnek, Szarvas Város Polgármesteri Hivatalának, a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársainak.

Az első félidő utolsó negyedórájában eldöntöttük a mérkőzést

Viszkok Gábor

Értékes egy pontot tartott itthon a Csabacsűd