in ,

Televízióval lepte meg az időseket a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Egy aprócska, mindössze 37 cm átmérőjű televízió bújik meg a csabacsűdi idősek otthonának étkezőjében. Ma már inkább csak porfogó, mivel méreteiből kifolyólag az itt élők nem tudják élvezni a nekik szóló műsorokat. Az eszköz több sebből vérzik: a képernyő szemcsés, a felirat kicsi, ezért az utóbbi időben már senki sem ment a közelébe. Legutóbb a lakók néhány hónappal ezelőtt tettek egy végső, kétségbeesett kísérletet, de az is kisebb vitába fulladt. Az egyik néni ugyanis alig néhány méterre helyezkedett el a készüléktől, hogy követhesse a virtuális világban zajló eseményeket, ezáltal azonban kitakarta a többiek elől képernyőt. Megoldásként maradt az elsötétült, néma készülék és a kiürült közösségi tér.

Ezen a helyzeten változtatott a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat, amely október 6-án egy vadonatúj, nagyképernyős televízióval lepte meg az otthon lakóit. Az előzőnél közel háromszor nagyobb, 40 colos, 101 cm átmérőjű műszaki eszközről átadáskor éppen csak a piros masni hiányzott, de ez láthatóan senkit sem zavart.

– Korábban mindig a települési rendezvényt támogattuk, de idén ez az önkormányzati hivatal felújítása miatt szerényebbre sikerült. Épp ezért úgy gondoltuk, hogy ezúttal egy kisebb közösséget karolunk fel, és ezzel az ajándékkal igyekszünk szebbé tenni a lakók hétköznapjait – engedett betekintést az ötlet hátterébe Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke.

Az idősek meghatottan fogadták a figyelmességet, akik előtt egyébként az utolsó pillanatig titokban tartották az akciót. Kovácsné Molnár Katalin egységvezető köszönetet mondott az ajándékért, hangsúlyozva, az ajándék igazi értéke a közösség megszólításában rejlik.

– Amikor néhány héttel ezelőtt felkeresett a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke ezzel a javaslattal, azt gondoltam, hogy bár lenne használhatóbb háztartási igényünk, mégis egy ajándék akkor szép, ha az itt élők közérzetét javítja. Annyi sok szép természetfilm, sorozat, zenei csatorna van, ami örömet okoz a bentlakóknak, hogy egy percig sem haboztam a válaszon – fejezte ki köszönetnyilvánítását az idősek otthona vezetője.

Az adománynak a dolgozókkal együtt örültek az idősek is. Többen kíváncsiskodva kukucskáltak be az ebédlőbe, míg mások megindultan, könnyeikkel küszködve figyelték a mindennapok monotonitásából kiemelkedő pillanatokat.

– Nem találok szavakat – fogalmazott szűkszavúan, de annál sokatmondóbban az átadást követően Sonkoly Mihályné Katika, aki alig két hónapja költözött be az intézmény falai közé.

Az új készüléket várhatóan heteken belül beüzemelik, abban bízva, hogy új közösségi színteret teremtve még hosszú ideig szolgálja a szépkorúak igényeit.

Prievaráné Mácsár Eszter

Egy tanulmányút margójára: úton a geotermikus jövő felé

A Re-Formáló egyesület felhívása