in ,

Fáklyák imbolygó fényénél emlékeztek a szarvasiak 56-ra

Fáklyás felvonulással kezdődött az 1956-os ünnepre való emlékezés Szarvason tegnap este. A Cervinus Teátrum előtt gyülekezők az imbolygó lángok fényénél az 56-os emlékműhöz vonultak, ahol Szemerédi Bernadett állt először a mikrofonhoz.

Nagyot tévedett Truman, mikor azt mondta Jaltában, hogy a magyarokat el lehet intézni, és a vasfüggöny mögé zárta Magyarországot, fogalmazott az őt követő Babák Mihály polgármester.

– Nagyon tévedtek, nagyon nem ismerték ezt az országot, hisz nem tudták azt, hogy ennek a magyar népnek szent dolog a szabadság. Szeretik a függetlenséget, a szabadságot, az önrendelkezést. Igen, a magyarok a szabadság népe – mondta polgármesterünk, aki akkor még csak harmadikos volt, de örökre beleégett a lelkébe Beethoven Egmont-nyitánya.

– Ünnepnap van ma, 1956 forradalmának napja, a magyar szabadságharc, a sokadik szabadságharc emléknapja – jelentette ki Dankó Béla országgyűlési képviselő, aki szerint a magyar történelem talán legkiemelkedőbb húsz napja zajlott 1956 őszén Magyarországon, amikor “egy, a világpolitika által többszörösen megcsonkított, ám mégis egységes, elszánt nemzet felemelte fejét, és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára, és szembe szállt a világ akkori legnagyobb birodalmának”.

– Vannak események, melyeknek mintha szűk lenne a történelemkönyv, melyek eszmeiségükkel a jelenbe kívánkoznak, mintha az idő sosem múlt volna el felettük. Ilyen meghatározó örökmécses, fényéből sosem veszítő igazodási pont 1956 magyar forradalma – mondta.

A megemlékezést az 56-os emlékmű megkoszorúzása zárta.

Benkások a víz felett és föld alatt Budapesten

Urbancsokné Pljesovszki Ildikó

Szarvasi szlovák hagyományok nyomában az Újtemplomban