in , ,

Bajnokveréssel ünnepelte a HC Szarvas a kézilabdázás 100 éves évfordulóját

Talán kevesen tudják, de 2017 október 29-én ünnepelte 100 éves születésnapját a kézilabdázás. 1917 október 29-én Berlinben fektették le az első szabályokat, és ezt tekintik a kézilabdázás megszületésének. Azóta sportág áttért a nagypályáról a mai kispályára és rendkívül sok változáson esett át, hogy elérje mai formáját. De ahogy szokott lenni, semmi sem végleges, hiszen a szabályok folyamatosan változnak, finomodnak a játék gyorsítása, látványossága érdekében. Az örök szabály viszont semmit sem változott, az győz, aki több gólt ér el az ellenféllel szemben.

20171030-100kezi

Egy kis múltidézés után térjünk vissza a megyei rangadóra, hiszen talán maguk a résztvevők sem tudtak róla, hogy milyen évfordulója van a kézilabdás társadalomnak. Már évek óta kiélezett csatát hoz a két csapat szarvasi mérkőzése. A vendég Kétsopronyi RSE egyben az uralkodó bajnok is, és idén sem mondott le arról, hogy címüket megőrizzék, a hazaiak pedig szeretnék megtörni a sorozatot, ráadásul a két héttel ezelőtti kisiklást is helyre kellett hozniuk. A héten így a Kondorosi KK NBII-s csapatával összehozott edzőmérkőzéssel hangolódtak a megyei rangadóra.

Szarvasi gólokkal kezdődött a mérkőzés (1-0, 2-0), de szívós ellenfélként küzdött a Rákóczi, és gyorsan kiegyenlítődött a hátrány (2-2). A folytatás pedig a félidő jelentős részében kiélezett fej-fej melletti küzdelmet hozott, egyik csapat sem tudott a másiktól elszakadni. (5-5, 7-7, 9-9, 11-11, 12-12). A nagy küzdelemben mindkét oldalon sok volt a technikai hiba, a szarvasi védelem pedig az összeszokottság hiánya miatt olykor megint átjáróház volt, viszont Wágner kapus rendre kisegítette társait így nem tudott Kétsoprony sem elhúzni vendéglátójától.

A félidő hajrájára aztán összeszedte magát a szarvasi csapat elsősorban Lestyan-Goda és Nagy Erik átlövéseivel, illetve Ardai biztos kézzel értékesített szélső ziccereivel sikerült három gólos előnyt kicsikarni (13-12, 14-12, 15-12). A félidő utolsó góljai a pedig 27. percre estek (16-13), jellemezvén ezzel a küzdelmet, hibákat és mindkét kapus nagyszerű teljesítményét.

A második játékrész aztán nem várt fordulatot hozott. A vendéglátók kicsit öltözőben maradtak és egy gyors 0-6-s időszakot produkáltak a vendégek igazolván, hogy nem véletlenül ők a bajnoki címvédők és néhány perc alatt megfordították a mérkőzés állását (16-17,16-18,16-19). Így gyorsan lekerült a képzeletbeli T betű a hazai oldalon az asztalra. Az idő előtti fegyelmezés először megállította a lejtmenetet és egalizálódott a játék, majd a magához térő Sütő és Nagy góljaival megkezdte a felzárkózást a szarvasi csapat (20-23, 21-23, 22-23). Az utolsó tíz perce így teljesen nyílttá vált a mérkőzés, ráadásul védekezést váltott a szarvasi csapat, amelyre már nem tudtak kellőképpen reagálni a vendégek, és ha mégis sikerült helyzetbe kerülniük azt Wágner kapus parádés védésekkel hárította, támadásban pedig Sütő-Andrikó-Nagy belső hármas rendre megtalálta az utat a kapuba (26-26, 27-26, 28-26, 29-26). A Kétsopronynál Petrovszki találata még szorossá tette az utolsó néhány percet(29-27), viszont Andrikó Ádám magabiztos büntetője majd életerős bombája végképp lezárta a mérkőzést (30-27, 31-27). Összességében egy igazi hullámvasút volt a megyei rangadó, amelyen mindkét csapat megérdemelte volna a pontokat, de a végjátékban határozottabb és lendületesebb szarvasi csapat rászolgált a győzelemre.

dav

HC Szarvas – Kétsopronyi RSE 31-27 (16-13)
Szarvas 50 néző,
Vezette: Hovanecz, Petrovszki

Kiállítások: 4 perc ill. 8 perc
Büntetők: 3/3 ill. 2/2

HC Szarvas: WÁGNER – ARDAI 4, Sütő 8, ANDRIKÓ 5, Sztankovits, NAGY 9, Kiss 1
Csere: Tatai, Hortobágyi (kapusok), Lestyan-Goda 4, Viczián, Kiri.
Edző: Tusjak János

Tusjak János: Egy regnáló bajnokot legyőzni, mindig dicséretes dolog. Voltak nehéz perceink, de remélem a csapat végre megtanulta hogy soha, de soha nem szabad feladni.

A Kétsoprony legjobb góllövői: Beliczay M. 8, Morva R, 6, Petrovszki A. 5, Baranyai 4.

Folytatás vasárnap  17:00 órától, a Kondorosi KK II. vendégeként lép pályára a szarvasi csapat.

HC post

Negyed évszázada a szenvedélybetegek szolgálatában

Szüreti mulatság a Hársliget Óvodában