in ,

A világ második legjobbja Bartus Beatrix műkörömépítésben

Aki szerint a manikűr egyenlő a változatos színű körömlakkal, festett motívumokkal, strasszokkal és esetleg némi porcelánnal, az nagyot téved. A hétköznapokban viselt profi női „testékszereken” jóval túlmutatnak azok a versenyek, amelyek ország és világviszonylatban is a merész, kreatív és egyedi megoldásokat keresik. Bartus Beatrix a tavalyi Beauty Forum által szervezet országos versenyen hatévnyi küzdelem után felállhatott a dobogó legfelső fokára, amelynek következtében október 29-én képviselhette Magyarországot a müncheni vb-n.

Az idei téma a jégkirálynő volt, amelyből kiindulva kellett elereszteni a fantáziát, és a legújszerűbb megoldásokat a zsűri elé tárni. A szarvasi induló elmondta, a leghosszabb időt számára mindig a koncepció megalkotása jelenti. A pályamunkában ugyanis jelen kell lenniük a nehéz, izgalmas, a sztereotípiáktól eltérő elemeknek is, amelyeknek azonban minden esetben kapcsolódniuk kell a témához.

– Színben nagyon kötött volt ez a kiírás, hiszen a jégkirálynőről mindenkinek a kék, fehér és az ezüst jut eszébe. Egyszerűen nem lehetett a modellt úgy megjeleníteni, hogy azonnal kiugorjon a tömegből. Tavaly a színekkel jól sáfárkodtam, mert a központi téma a Halloween volt, és a megszokott fekete-narancs párosítás helyett a fekete-lilát választottam. Emlékezett is a zsűri rá, hogy volt egy lány, aki máshogy nézett ki, mint a többi. Idén ezt tovább kellett gondolnom, és olyan elemeket kellett belecsempésznem a díszítésbe és az öltözékbe, amelyekkel felhívom magamra a figyelmet – beszélt Betti a rendkívül tudatos felkészülési folyamat részleteiről.

A műkörmös bevezetett az általa preferált 3D-s díszítő kategória alapjaiba is. Lényege, hogy minden ujjon más és más motívumot kell megjeleníteni, ill. a sík kategóriával ellentétben itt az alkotásoknak ki kell domborodniuk a köröm felületéből. Szélességben és magasságban nincsenek határok. Csupán a 180 perces időkorlátot nem szabad túllépni, valamint arra is érdemes ügyelni, hogy az elemek összezárt ujjakkal ne sérüljenek meg. Emellett strasszok, gyöngyök, tollak és egyéb díszítő elemek is alkalmazhatók, de mindössze a köröm felületének 10%-án.

Betti négy éve Gorda Csengével dolgozik, aki ezúttal is teljes külső átalakuláson ment keresztül. A latinos típusú egyetemi hallgató nemcsak kézfej és köröm tekintetében feszegette a határokat, hanem a ruha, frizura és sminktrendeket is újraértelmezte. A fiatal lány szexi, csillogó ezüst ruhában vonult fel a kifutón, arcát pedig a többi versenyzővel ellentétben nem fehérítették ki, ezáltal természetes hatást sugallva az ítészek felé. Körmein többek között a farkas, szarvas, egyszarvú, balerina motívumok és az emberi arcok is megjelentek, kézfejeit pedig szoborszerűen kidomborodó műalkotások díszítették. Az egyiken egy komplett jégpálya elevenedett meg, a másikon pedig a jégkirálynő kicsinyített volt felfedezhető, világító palotájának előterében.

A modell – Bettihez hasonlóan – ugyancsak komoly áldozatokat hozott a sikerért, hiszen már előző este a 7-8 cm hosszú, épített körmökkel kellett aludnia, másnap pedig egészen az esti órákig a maximumon kellett teljesítenie.

– A verseny napján reggel öt óra körül keltünk. A sminkkel kezdtünk, ami kb. egy órát vett igénybe. Aztán felhúztam azokat a ruhadarabokat is, amelyekben még tudtam kényelmesen mozogni, az összes többit pedig a verseny kezdete előtt egy órával kezdtem egyesével, apránként felvenni. Nagyon figyeltünk rá, hogy semmi se maradjon le, mindent megfelelően rögzítsünk, a verseny ideje alatt pedig a leginkább azzal tudtam Bettinek segíteni, hogy a keze alá dolgoztam, és csak akkor szólaltam meg, amikor szükséges volt – idézte fel az egész napos tortúra meghatározó momentumait a 25 esztendős lány.

Betti elárulta, a kétórás zsűrizési procedúra közben mindvégig azt érezte, hogy legalább tízen megérdemelnék a dobogót. Épp ezért valamelyest a szerencsének is tulajdonítja, hogy Lengyelország után második helyen zárta a világrangadót. Őt a sorban Horvátország követte.

– Maximálisan elégedett vagyok. Persze mindenki titkon reméli, hogy megnyeri, de amikor megláttam a vérprofi mezőnyt, az volt az egyetlen kívánságom, hogy az első háromban legyek benne. Ez nem olyan, mint egy matekverseny, ahol csak egy jó megoldás van. Sok múlik a szubjektív megítélésen, és azon is, mennyire szimpatikus a modell. Nekem most ebben szerencsém volt – mondja ragyogó arccal a világbajnok ezüstérmes.

Külön köszönetét fejezte ki a Gold Nails tulajdonosának, Gazsó Adriennek, aki a versenyzésben mindvégig támogatta. Hozzátette, azt is látni kell, hogy egy-egy ilyen esemény nemcsak a személyek közti, hanem a márkák közti versengésről is szól, amelyen most nagyot léptek előre.

Betti ezzel a díjjal egyelőre elköszön a versenyzéstől, pontosabban átáll a „kamera” másik oldalára. A reflektorfény helyett ugyanis várhatóan a jövőben tanfolyamok keretein belül segít a műkörmösöknek álmaik beteljesítésében.

Darulest és maratoni madarásztúrát szervez a Körös-Maros Nemzeti Park

Megelőlegezte a Márton-napi mulatságot a baráti kör