in ,

Kisebb módosítások kerültek elfogadásra a Kacsa-tó fejlesztését illetően

Nincs egy fillér sem rá – szögezte le a lakossági fórum legelején Babák Mihály, egyértelművé téve, hogy a rendezvény elsődleges célja a véleménycsere és a javaslatok meghallgatása, nem pedig a projekt véglegesítése. A téma november 9-én ismételten a Kacsa-tó környékére irányuló fejlesztés volt, amelynek a helyszínét néhány héttel korábban egy bejárás alkalmából is szemrevételeztek. A város első embere szerint ennek folytatására adott lehetőséget a nyilvánosság előtt zajló esemény, ahol Janurik György vezető tervező tárta az érdeklődők elé az elkészült elképzeléseket.

– Ez egy komplex feladat volt. Meghatározott elemek megjelenítése volt a megrendelő kérése. Pl. egy állandó használatú, időtálló, nyitott csarnoképület került megtervezésre és egy kisebb, zárt kiszolgálótér is. Ezen kívül igény mutatkozott rá, hogy a területet jelképes módon lezárjuk. Mindez utaljon Szarvas város régmúltjára, nevezetesen az ezen a részen elhelyezkedő, korábbi földvárra. Ezt bástyával kombináltuk össze, és funkciót is rendeltünk hozzá. Egyfajta raktárként szolgálna, amelyben elférnének különböző használati eszközök – emelte ki a fejlesztés néhány látványosabb elemét.

Mint ahogyan azt korábbi cikkünkben részletesen leírtuk, a tervek között szerepel továbbá a járda díszburkolatra cserélése, közművesített faházak, futóút, három móló, gyalogos híd, futóút kiépítése, a gyerekek számára egy játszótér, a felnőtt korosztály részére pedig egy fittness játszótér kialakításra. A tó teljesen körüljárható lenne, a vízminőséget pedig mederkotrással javítanák.

Az eredeti elképzelés szerint egy szökőkút is került volna a tó közepére, de ezt a fórumon elvetették. Helyette a vízi élménypark ötlete merült fel, amely segítené a természetes környezet megóvását, egyúttal színesítené az itt kínált kikapcsolódási lehetőségek palettáját. Emellett a tervezett út szélességére vonatkozóan is érkezett észrevétel. Dr. Váradi Lászlóné, a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület elnökének javaslatára a szélességét hat méterről háromra, azaz a felére csökkentették.

– Számunkra az volt a legfontosabb szempont, hogy a terület természeti értékeinek megbecsülésével jöjjön létre ez a projekt. Ez a városnak az egyik legértékesebb gyöngyszeme, ezért kutya kötelességünk, hogy vigyázzunk rá – nyomatékosította.

Ennek egyik apró szeletkéje lenne hosszú távon egy vízinövény bemutató kialakítása, amelyet a tó bizonyos részein alakítanának ki. Ennek kapcsán az egyes növények nevét és származási helyét is feltüntetnék.

A másik sarkalatos pontot a kapuk felállítása jelentette. Abban a résztvevők részéről alapvető egyetértés mutatkozott, hogy vagyonvédelem szempontjából szükség van rá, az elhelyezésük, formájuk és méretük tekintetében azonban megoszlottak a vélemények. Pálinkás Tamás, a Jobbik helyi szervezetének elnöke hozzászólásában azt is felvetette, hogy tudomása szerint az egyik kapu tervezett helyszíne természetvédelmi területet érint. Babák Mihály ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy körbejárja a kérdést.

Lázár Zsolt, a térség önkormányzati képviselője ugyancsak többször hangoztatta véleményét a tervvel kapcsolatban. Az egyik legkritikusabb pontnak a jövőre nézve a Bolza-kastélyt látja, amely bár nem tartozik szorosan a fejlesztéshez, alapvetően befolyásolja a város arculatát.

– Szarvas városnak a legszebb és a legértékesebb telke van méltatlan állapotban – fejezte ki nemtetszését. Jelenleg ez egy átmeneti időszak, vagyis pillanatnyilag senki sem tudja, hogy kinek a tulajdonában van, de amint ismét lesz gazdája, fontos, hogy nyissák meg ezt a területet. Szeretnénk, hogy a szarvasiak számára ez egy közpark legyen, ahová az emberek lesétálhatnak. Tudjuk azt is, hogy nagyon régóta nem működik ott semmi, ma pedig már csak a romokat látjuk. Az, hogy a település legszebb kastélya mellett ilyen romhalmaz legyen, elfogadhatatlan – tette hozzá felindultan.

A tervekkel kapcsolatosan megfogalmazta, a körzet képviselőjeként úgy látja, az ott élők jól fogadták az ötletet. A korábban felvetett problémákra – zaj, rendezvényház kérdése – már választ kaptak, részben azáltal, hogy bebizonyosodott, a fejlesztés a tervek szerint forgalomeltereléssel is járna. Egyúttal a lakosság élvezhetné a projekt előnyeit is, hiszen infrastrukturális előrelépést is jelentene.

Babák Mihály elmondta, a fejlesztés elsősorban a szarvasiak érdekeit szolgálja, de reményeik szerint a turizmusra is kedvező hatással lesz. Azt egyelőre nem árulta el, honnan teremtenének rá a forrásokat, sokat sejtetően mindössze annyit mondott: „jelenleg is kovácsolja a feltételeit, azt azonban nem tudja, mikorra érik be.”

Oktatás, utak állapota, természetvédelem került napirendre a megyegyűlésen

Dr. Dósa Zsuzsa

A színészet arról szól, hogy megterem a lélek!