in , , ,

Ünnepváró sör a Szent András Sörfőzdétől: porter sör, earl grey teával és bergamot naranccsal

Bukovinszky Béla
Bukovinszky Béla

A Szent András Sörfőzde bemutatta Esthajnal sorozatának ötödik darabját, az Esthajnal ’17-et, ami idén nem csupán karácsonyi meglepetés, de télnyitó desszertsör is egyben. Ünnepi sörük különleges alkalmak sztárvendége, izgalmas desszertek alapanyaga, de a sörhöz készült díszcsomagolásban akár karácsonyi ajándék is lehet.

A karácsonyi édességek kísérője, alapanyaga, vagy akár helyettesítője is lehet a Szent András Sörfőzde Esthajnal-sorozatának ötödik darabja, az Esthajnal ’17, amely idén egy bergamot naranccsal és earl grey teával főzött porter sör. De az Esthajnal ’17 nem csak egy kiváló desszertsör, – amit a kesernyés bergamot narancs és a frissítő tealevelek tesznek különlegessé – hanem télváró ínyencség, sütemények kiegészítője, vagy akár különleges ajándék is a fa alatt. Ebből a célból készült a Szent András Sörfőzde karácsonyi díszdoboza, amelyben a dizájndíjas sörök mellett, egy a sörtípushoz illő tulipánpohár is található.

A Szent András sörfőzde nem titkolt célja, hogy a sörivást valódi gasztronómiai eseménnyé nemesítse, továbbá kedvet csináljon ahhoz, hogy egy izgalmas illatanyagokkal és ízharmóniákkal készült sört ne csak inni legyen jó, de egy vacsora mellé vagy akár annak hozzávalójaként is felhasználjuk. Ebből a célból idén az ünnepek előtt megajándékozza mindazokat, akik szívesen főzőcskéznek egy-egy finom ital felhasználásával.

A Szent András Sörfőzde idei ünnepi desszertsöre, az Esthajnal ’17 bemutatójához kapcsolódva egy Do It Yourself (DIY) receptfüzettel rukkolt elő, amelyben a sörszerető hobbiszakácsok a főzde szinte minden sörével kipróbálhatják magukat a konyhában. A receptek könnyen elkészíthetők még azok számára is, akik most kezdik bontogatni szárnyaikat a sütés-főzés terén, de sörözni annál jobban szeretnek. Természetesen a főzde télváró sörkülönlegességével, az új Esthajnallal is próbálkozhatnak az ínyencek. Így az Esthajnal ’17-ből például a Beer Gastronomy bloggere, Vásárhelyi “Pif” István egy kekszmorzsás pohárkrémet álmodott meg, ami a sörös, csokis, earl grey-narancsos tető ellenére sem lehetetlen vállalkozás a receptfüzet útmutatásait követve.

Az Esthajnal ’17 izgalmas élmény mindazoknak, aki szeretik a testes, ízekben és illatokban gazdag portereket, a hagyományostól eltérő fűszerezéssel is. A Szent András Sörfőzde 2013 óta készíti el minden évben Esthajnal néven az aktuális karácsonyi sörét. A sorozat darabjai minden évben ezen a néven, de évről-évre más-más ízvilággal készülnek. A főzde törekszik arra, hogy ahogyan más sörei, úgy az aktuális Esthajnal-alkotás is kategóriákat feszegessen. Ezzel a céllal készült el az Esthajnal ’17 is, amelyben a reggeli teázás élménye, a bergamot narancs illatos keserűségével és a porterek krémes lágyságával társul.

Esthajnal ’17
Earl grey porter
ABV: 7,0%
maláta: pilseni, karamell és csokoládémaláták különleges összetevők: zabpehely, pörkölt árpa, bergamot narancs, earl grey tealevelek.

A Szent András Sörfőzde DIY-es receptfüzetet lapozható online formában ingyenesen bárki megnyithatja ITT.

800 néző buzdítása mellett búcsúzott a Szarvasi FC a Magyar Kupától

Négy különleges színész a Romkocsmában