in , ,

Több mint félszáz madáretető készült a városszépítők felhívására

Túlnyomórészt a nagyszülők és az unokáik ragadták magukhoz a barkácskészletet, és faragtak a madaraknak odút, esetlegesen etetőt. A Szarvasi Város és Környezetvédő Egyesület a Pepi-kerttel karöltve pályázatot hirdetett, amelyben ezúttal a környezettudatosság és a téli felkészülés kapta a főszerepet. A felhívás a „Zöld forrás 2017” projekt keretében valósult meg, amire már második alkalommal pályázott sikeresen az egyesület.

– Nagyon ötletes munkák születettek. A legtöbben a klasszikus formákat és anyagokat követték, de voltak olyan modellek is, amelyeknél az újrahasznosítás került előtérbe. Ez egy járulékos célja volt a kezdeményezésünknek, de a zsűrizésnél külön figyelembe vettük. Nem volt könnyű a négytagú bírálók dolga, mert nagyon sok remek alkotás született. Szívem szerint akár 10-15-öt is díjaztam volna – értékelte a beérkezett pályamunkákat dr. Váradi Lászlóné, a civil szervezet elnöke.

Az eredményhirdetésre november 25-én került sor, az Arborétum foglalkoztató termében. Az előtérben sorszámmal ellátva sorakoztak a kétlábúakat hívogató etetők. Volt, amelyiknél az alkotói fantázia és a gyermekkel közös csapatmunka dominált, de olyanok is akadtak, amelyek ránézésre szakavatott mesteremberek keze nyomát viselték magukon. A munkákon az anyagok sokszínűsége is megjelent: a fa mellett a dobozok, konzervek és a műanyag flakonok is látványos átalakulásokon mentek keresztül.

A zsűri négy kategóriát határozott meg: a szülő-gyermek, nagyszülő-gyermek, osztály és csoportos kategória, valamint egyéni és páros indulók között is helyezéseket hirdetettek. Jutalmazták továbbá a közönség kedvencét, akire a legnagyobb közösségi portálon keresztül lehetett szavazni. Ez utóbbi esetében több mint háromszázan mondtak véleményt, közülük hetvenen Szabó Tamara alkotását találták a legszebbnek.

– Az osztályommal közösen díszítettünk fel egy madáretetőt, és apával is csináltam egyet. Ennek két arca van, és mindkettő nagyon vicces. Én festettem a nyelvét és a szemét is – mondta büszkén a mindössze hétesztendős Lili, aki két kategóriában is elhozta a legjobbnak járó díjat.

Dr. Hanyecz Katalin, a Pepi-kert igazgatónője úgy látja, az utóbbi években a fiatalok egyre jobban eltávolodtak a természettől. Az okot véleménye szerint elsősorban az okostelefonok és „kütyük” térhódításában kell keresni, amelyek elvonták a figyelmet az állatokról és növényekről. Bízik benne, hogy egy-egy ilyen kezdeményezésnek köszönhetően idővel újra eljutunk oda, hogy a tekintet nem lefelé, hanem magunk köré szegeződik.

A „Zöldfülű manó természetgyára” címet viselő pályázat jövőre folytatódik. A sorozat egyik kiemelt eleme a Testi-lelki egészség elnevezésű program lesz, amely februárban kerül megrendezésre. A főként édesanyáknak címzett eseményre pszichológus, pedagógus, óvónő, gyógytornász szakembereket hívnak meg, akik hasznos tanácsokkal szolgálnak a mindennapi élet kihívásaihoz és az életmódváltáshoz.

Eredmények:

Szülő+Gyermek kategória: 1. Demcsák Lili és apukája, 2. Pozderka Krisztina és apukája, 3. Ballangó Henrietta és apukája

Nagyszülő+Unoka kategória: 1. Garai-Szabó Imre és unokái, 2. Hankó Boglárka és nagypapája, 3. Rágyanszky Máté és nagyszülei

Egyéni+Páros kategória: 1. Bencze Zorka + Steimacher Gréta /GFF Gyakorló Iskola, 2. Bencze Hunor + Steimacher Tamás /GFF Gyakorló Iskola, 3. Juhász József Vilmos

Csoportos, osztály kategória: 1. Szlovák Iskola 1. osztály, 2. Benka Iskola- Zöldpázsiti Óvoda, 3. Szlovák Iskola 2. c osztály

Nyílt nap a Vajdában

Cipősdobozban érkezett a szeretet a határon túli gyerekeknek