in ,

Felgyúltak a fények, érezzük, hogy hamarosan eljön az ünnep

Leesett az első hó, de szomorú, hogy nem marad meg, állapította meg Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezetője a Szent Klára római katolikus templom előtt, a betlehemi jászolnál vasárnap délután. Miközben felgyúltak az ünnepi fények, Bardon Ivett és Polák Ferenc dalos-verses adventi válogatását hallgathatták meg az érdeklődők.

– Örömmel és várakozással telt szívvel állunk itt, hogy meggyújtsuk az adventi koszorún az első gyertyát – mondta Lázár Zsolt evangélikus esperes, aki örömét fejezte ki, hogy az adventi időszakhoz kapcsolódóan ilyen szép hagyomány alakult ki a városban.

– Ennél később már nem lehet adventi időszakot kezdeni, hiszen vasárnapra esik december 24-e, ami azt jelenti, hogy az utolsó gyertyát szenteste kellene meggyújtani – jelentette ki, majd felelevenítette az adventi koszorú hagyományának történetét, miszerint, az első 1839-ben készült egy szekérkerékből egy evangélikus árvaházban. Az elsőn négy nagy fehér gyertya volt, míg a hétköznapokat kisebb piros gyertyák jelképezték. 1860-ban Berlinben készítették az első olyat, amin csak négy fehér gyertya volt. Azért csak négy, mert a hívek hétvégeken találkoztak. Ezek már koszorúra kerültek.

Ezen a napon abban a ritka alkalomban lehettek részesei a jászolhoz kilátogatók, hogy két műsort is megtekinthettek. Az idén 19. alkalommal érkeztek teológushallgatók Szarvasra, emlékezett vissza majd két évtizeddel Lázár Zsolt. A hallgatók “Az égbolt megnyílik” című dallal kezdték, és a Pál utcai fiúk musicalből vett dallal zárták műsorukat.

– Felgyúltak a fények, érezzük, hogy hamarosan eljön az ünnep – jelentette ki az esperes, majd hozzátette, a fény nagyon különös dolog, mert díszessé tesz, egyben el is takar, de elő is hozhat hibákat.

– Kívánom azt, hogy ne felszínes ünneplésünk legyen, hanem találjuk meg az ünnep igazi lényegét, amit Jézus hozott el közénk – fejezte be ünnepi gondolatait.

Végezetül Babák Mihály polgármester köszöntötte a körülötte álló szarvasiakat, majd az előtte szólóval meggyújtották az első gyertyát.

A Zenepavilon körüli téren ismét megnyílt a karácsonyi vásár, a teret pedig birtokba vehették az önfeledten szaladgáló gyerekek.

Szarvason forgatta karácsonyi klipjét Mr. Rick

Körösladányi győzelemmel zártuk az őszt