in ,

Szarvason forgatta karácsonyi klipjét Mr. Rick

Mr. Ricket, azaz Rácz Eriket az idősebb korosztálynak nem kell bemutatni. 16 éves kora óta több formációban zenélt. 1995-ben kivált korábbi együtteséből, az Erik a Viking-ből, és Pestre költözött, mert mint mondja, akkor tűzközelben kellett lenni. Megkereste Berkes Gábort, hogy szeretne egy önálló nagylemezt. Aztán jött az 1996-os év, amikor viharos sebességgel ismert lett.

– Egy-két év alatt országos népszerűség, rengeteg fellépés, rádió, tévé. Sikeres dolog volt – emlékezett vissza Szarvason történt beszélgetésünk elején Rácz Erik.

Megjelent Erik néven egy kislemez. Akkor jelentkezett Molnár Erik, az Omega gitárosának az öccse, hogy ő az ”Erik”. Valla Attila, aki keresztapja is egyben, akkor azt javasolta, hogy legyen Mr. Rick, így a Casablancával való áthallásom beigazolódott, amiben Humphrey Bogart játszotta a kávézótulajdonos Mr. Ricket. Így lett Rácz Erikből Mr. Rick, Valla Attilából meg kétdanos keresztapa. Mr. Rick élte a zenészek életét, annak minden előnyével és hátrányával. Nagyon sok zenészcsaládot látott így élni baráti körben. Látott pozitív példákat és az ellenkezőjét is.

Ezekből levonta magára nézve a következtetést, és a kilencvenes években elért sikerek után eltűnt a színpadról és a képernyőkről. 1997-ben született Zsófi nevű lánya akkor már négy-öt éves volt, – ma Magyarország ifjúsági ENSZ-nagykövete–, mikor arra az elhatározásra jutott, Mr. Rick életét családapa szerepre cseréli. Ez teljesen tudatos volt tőle, szeretett volna a lányai mellett lenni amíg felnőnek.

– Akkor én úgy döntöttem akkor, én szeretnék ott lenni a lányaim, Zsófi és Laura felnövésénél. Én tényleg ott voltam a pelenkázástól a fürdetésen át minden egyébnél. Bent voltam a szülőszobában. Semmit sem bántam meg abból, hogy a zenét félretettem és kimaradtam belőle.

Talán sohasem tér vissza Mr. Rickként, ha nincs a retró, mondja. Kollégái addig hívták, hogy zenéljenek újra, hangszereljék újra a régi számokat, hogy 2016 nyarán végül ráállt. Újrapozicionálták Mr. Ricket, hogy megnézzék, mi lesz belőle.

– A jó hír az, hogy működik a dolog. Időutazáson veszünk most részt. Rengeteg olyan korosztályunkbeli vagy akár fiatalabb van, aki mikor elkezdődnek a dalok, fújják. Nagyon nagy élmény átélni. Hívtak bennünket egyetemi táborokba fellépni. A legidősebb húsz-huszonkét éves, de vannak fiatalabbak is ott. Gondolkodtam, nekünk ott végünk van. Olyan gombóc volt mindenki gyomrában mikor kimentünk, aztán teljes őrület. Honnan tudhatnak rólunk? Gondolom, csak a szülőkön keresztül. Azt az időszakot éljük, hogy ámulunk és bámulunk, és nagyon élvezzük ezt az egészet újra – állítja Mr. Rick.

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan jutott eszükbe, hogy a klipet Szarvason forgassák, elárulta, hogy akivel a dalokat írják, Fernando, Dóda Tibinek jóbarátja. Egy dal kapcsán átküldtek Tibinek pár fotót, aki a zene alá összevágta ezeket. Megkeresték Tibit és a Körös Televízió tulajdonosát, Sipos Zoltán, aki áldását adta a dologra.

Arra a kérdésre, hogy milyen zenéhez készítették a klipet, Erik elmondta, hogy 16 éves korában a zene nála a Piramissal és Révész Sándorral kezdődött.

– A Piramis Ajándék című dala pont az a karácsonyi dal szerintem, amit mindenki ismer. Azt mondtam, gondoljuk újra. Én popzenésznek tartom magam, nézzük meg ezt az úgynevezett rockballadát popban. Nagyon megszerettük ezt a dalt, és szerintem nagyon jól sikerült. Ez most egy soha vissza nem térő alkalom, hogy vagy várunk 2018 karácsonyáig, vagy most lecsapjuk ezt a labdát. Akkor kérdeztem Tibitől, hogy mit szólna hozzá. Ő meg azt válaszolta, hogy persze, szívesen. Akkor ezt a dalt vettük előre – avatott be a részletekbe.

Az akkori Mr. Rickhez képest most annyival másabb a jelenlegi, hogy akkor két lánnyal lépett fel, most pedig Fodor János dobossal és fiával, Fodor Bálint gitárossal, így a retró és a fiatal nemzedék egyszerre képviselteti magát a színpadon a félplayback fellépéseken. Élő koncerteknél pedig teljes zenekari támogatással, állnak a közönség elé, ahol a billentyűs Szauter Nándor, azaz Fernando, illetve vokalisták és fúvósok.

– Nagyon várom, nagyon szeretem ezt a dalt – fejezte be beszélgetésünket Mr. Rick.

És a dal azóta elkészült, és felkerült a Youtube-ra:

Cipősdobozban érkezett a szeretet a határon túli gyerekeknek

Felgyúltak a fények, érezzük, hogy hamarosan eljön az ünnep