in ,

Száz csabacsűdi család részesül szociális tüzelőben

Litauszkiné Rácz Eszter és Dankó Béla
Litauszkiné Rácz Eszter és Dankó Béla

Barna szénre cserélte idén a keménylombú tűzifát a csabacsűdi önkormányzat. A település már ötödik éve vesz részt a Belügyminisztérium által meghirdetett tüzelőanyag-pályázaton, amelyre országosan 2255 önkormányzat pályázott sikerrel, az igényelt támogatás összeg pedig meghaladja a 6 milliárd Ft-ot. Az idei költségvetés 3 milliárd Ft-ot különített el erre a célra, de minisztériumon belüli átcsoportosítás eredményeképp végül 4 milliárd Ft állt rendelkezésre. A 2. sz. választókerületben összesen 12 település élt a lehetőséggel, akik 29,1 millió Ft értékű tüzelőanyagot vásárolhatnak.

Csabacsűdön minden eddiginél korábban érkezett a segítség az otthonokba. Megelőzve a kemény mínuszokat már a napokban megkezdte az önkormányzat a házhoz szállításokat. Idén 437 mázsa barna szenet osztanak szét 100 család között, amely 38 egyedül élő lakost és 62 családot érint. Az igénylők jövedelmi viszonyok alapján 3-5,5 mázsa között mennyiséghez juthatnak hozzá.

Molnár József polgármester elmondta, az önkormányzat helyi rendeletben szabályozta, hogy azok pályázhatnak, akiknek az egy főre eső jövedelme nem éri el a 71250 Ft-ot, egyedül élők esetében pedig 85500 Ft volt a felső határ.

– Azt tapasztaltuk, hogy hasonló számban jelentkeztek az igénylések, mint az előző években. Úgy érzem, ha sokat nem is, de egy kicsit tudunk segíteni az itt élő polgároknak. Természetesen azt is látni kell, hogy ez a mennyiség egész télre nem lesz elegendő, de néhány héten keresztül biztosan ki lehet fűteni a lakást – vélekedett a nagyközség első embere, majd autóba ült, hogy személyesen kövesse nyomon a tüzelő útját.

Néhány helyszínre Dankó Béla országgyűlési képviselő is elkísérte. Az első megállónál nagy örömmel fogadták a teherautó érkezését. Litauszkiné Rácz Eszter sietett kaput nyitni, aki két felnőtt gyermekével él egy több mint száz négyzetméteres házban. Mint elmondta, a telet csak előretervezéssel és gondos beosztással tudják átvészelni, amelyhez természetesen mindig jól jön egy kis segítség.

– A fiam egy kisebb balesetet követően két és fél hónapig táppénzen volt. A jövedelem kiesés miatt megfeleltünk a feltételeknek, ezért úgy gondoltam, teszek egy próbát, és beadom a pályázatot. Őszintén szólva nem hittem volna, hogy sikerül, de nagyon örülök neki – mondja még mindig kissé hitetlenkedve az édesanya, majd barátságosan a fáskamra felé invitál. Az udvar hátsó részén elhelyezkedő helyiség már megrakottan várja a fűtési szezont, a néhány méterrel arrébb fekvő tárolóban pedig mulcsot halmoztak fel.

A térség országgyűlési képviselője elmondta, a pályázaton csak az 5000 főnél kisebb települések vehettek részt. Az elbírálásnál előnyben részesítették azokat, akik 25 köbméternél kevesebbet igényeltek, az ennél nagyobb igényeknél pedig a lakosságszámot és a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve arányosítottak, ügyelve arra is, hogy minden pályázónak jusson a forrásból. A kiírásban továbbá az is szerepelt, hogy a hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük.

– Folyamatosan nőnek az igények, aminek véleményem szerint részben az az oka, hogy a csökkent a Romániából érkező tűzifaimport. Ez érezhető az itthoni kínálaton és az árakon is. Emellett az önkormányzatok felismerték a lehetőséget, és egyre nagyobb arányban élnek vele – magyarázta az erősödő gazdaság és a növekvő életszínvonal ellenére sem csökkenő lakossági igényt.

A kiszállítás folyamatos, ami azt jelenti, hogy a csabacsűdiek még az ünnepek előtt örülhetnek az otthon melegét jelentő ajándéknak.

Egyre népszerűbb az ótemplomi lelki zarándoklat

Jubilált a Szarvasi Kamarazenekar adventi koncertje