in ,

Megtartotta éves beszámolóját a roma önkormányzat

Romhányi Tiborné elnök, Rostás Zsolt alelnök és Nagy Nikolett képviselő, Szarvas Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának tagjai első napirendi pontként az önkormányzat első háromnegyedéves pénzügyi beszámolóját ismertették a december 20-án tartott ülésen, illetve az azt követő közmeghallgatáson.

A 2017-es program megvalósításáról szólva Romhányi Tiborné, Erika elmondta, hogy nagyon kevés programot nem tudtak megvalósítani. DADA-napon, labdarúgótornákon, a Szilvanapokon, Nagybánhegyesen főzőversenyen, országos roma Ki mit tud?-on, nemzetközi romanapon, holokauszt-megemlékezésen, tavasszal és ősszel szemétszedési akcióban vettek részt, támogatták a roma tehetségeket, valamint a szokásos Mikulás-ünnepségükön 200 csomagot osztottak ki.

A nagylányos pályázatuk, a Barisi nyert, jelentette ki örömmel.

– Azt gondolom, hogy ez nagy hatással lesz mind ránk, mind az itt élő roma lányok életére. Ez a pályázat arról szól, hogy a lányok lemorzsolódását minél jobban megakadályozzuk, segítsük őket a továbbtanulásban.

– Jótékonykodtunk is, a közös szívügyünk keretében támogatói jeggyel szolgátunk a Pándy Kálmán tagkórháznak egy újraélesztő készülék vásárlásához, amihez 25 ezer forinttal tudtunk hozzájárulni – tette hozzá.

A hosszútávú közfoglalkoztatást szeretnék tovább vinni az idei a feltételekkel.

– Én úgy gondolom, hogy az egész évünket lefedte a hosszútávú közfoglalkoztatási program, ezért is emelkedett meg ennyire a költségvetésünk – mondta az elnökasszony. – Az éves munkatervet úgy állítjuk célirányosan össze, hogy a roma közösséget magasabb szintre hozzuk, felemelkedést hozzunk számukra. Próbáljuk elősegíteni, hogy a gyerekek a tehetségüket megmutassák, illetve tanulmányaikban minél magasabb szintet érjenek el. Felnőtteket abban tudjuk segíteni, hogy munkahelyet találjunk nekik, illetve képzésben elhelyezni őket.

300 órás alapkompetencia-képzést, illetve felzárkóztató-képzést is indítanak azoknak, akik nem tudták befejezni a nyolc általánost. Ha ez megvan, akkor már eséllyel indulnak a munkaügyi képzéseken. 18 és 55 év közöttieknek legközelebb februárban nyílik meg ismét a lehetőség, hogy ilyenen részt vegyenek.

– Ha ez jól fog működni, vannak olyan tervek, hogy nyolc osztályra épülő szakképzéseket is tud ez az iskola idehozni, tehát hosszabb távra gondolkodunk. Ez a három hónap próbaidő mindkét fél részéről. Nekünk a helyiség biztosítása a dolgunk, a hallgatóknak az a dolguk, hogy eljárjanak, részt vegyenek az órákon, sikeres vizsgát tegyenek, a tanároknak meg az, hogy leadják az órát – foglalta össze Romhányi Tiborné.

Legutóbb negyvenketten nyertek felvételt, de közülük csak harmincketten tudták vállalni a képzéssel járó feltételeket. Sokuknak megélhetési problémák miatt nem áll módjukban részt venni a programokon, mert az ezzel járó néhány ezer forintnyi kiesés is komoly veszteség számukra, de még ennek ellenére is volt, aki ott hagyta a közmunkaprogramot, mert úgy gondolta, szüksége van arra, hogy meg legyen a nyolc általánosa.

Az előzőek kapcsán a jelenleg szakképzésből kikerülő roma fiatalokra kanyarodva elmondták, az a probléma, hogy nyolcvan százalékuk bolti eladó szakon végez, de amíg tanulóként lehet is találkozni velük az üzletekben, végzett eladóként szinte senki sem tud elhelyezkedni a szakmájában.

A képzések helyének kapcsán szó esett a közösségi házról is, ahol jelenleg is folynak a képzések a Gyermekvédelmi Főhatóság jóvoltából. Rostás Zsolt szerint sok programot nem tudnak megvalósítani a helyhiány, illetve a körülmények miatt, ugyanis a székház külseje, valamint a környezete is bőven hagy kívánnivalót maga után.

Klubkarácsony a „Borostyán”-ban

Karácsonyi ünnepség Csabacsűdön