in ,

Soron kívüli ülést tartott a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése

Döntött a testület a Békés megyei területrendezési terv módosításáról, valamint napirendre került a Soros tervvel kapcsolatos állásfoglalás. Utóbbi heves szópárbajt generált a képviselők között.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése rendkívüli ülésének első napirendi pontja a bevándorlásszervező irodákkal kapcsolatos állásfoglalás volt. Magyarországi polgármesterek kezdeményeztek összefogást annak érdekében, hogy a településeken ne hozhassanak létre ilyen irodákat. A „Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat” felhívást a megyei közgyűlés is támogatta.

Árgyelán György (DK) képviselő megkérdőjelezte a Soros terv létét, valamint megkérdezte, hol van az az 1300 betelepített menekült, akiről a magyar sajtó ír. Kiemelte, nem tud azonosulni azzal, ami mögött nincs valóság.

Zalai Mihály elnök elmondta, hogy nem adtak ki olyan írást, aminek „Soros terv” a címe, de Soros György számtalan nyilatkozatban elmondta, leírta, hogy mi a célja: Európa egy meghasonlott, hagyományait feladó bevándorlókontinens legyen, ahol az ottani lakosok úgy alakítják életüket, hogy a bevándorlók jól érezzék magukat. Az 1300-as szám igaz, valóban fogadott be Magyarország menekülteket, csak nem szabad összekeverni az illegálisan érkezőket azokkal, akik nem ránk rontanak, hanem bekopogtatnak. Aki hazájukból a háború elől menekülnek, akiket származásuk, keresztény vallásuk miatt üldöznek, és akik a megfelelő jogi eljárás után kapnak menekültstátuszt. Ők oltalmazottak. Mucsi András fideszes képviselő kiemelte: a magyar emberek nem akarják, hogy az Európai Unió mondja meg, hány embert, és kiket fogadjon be Magyarország. Erőszakkal ne telepítsenek be magyar földre senkit. Szegedi Balázs (Fidesz-KDNP) hozzáfűzte: nem a problémát kell idehozni, hanem a megoldást kell odavinni. Sinka Imre jobbikos politikus elmondta, nem az a fontos, hogy van-e Soros terv vagy nincs. Látható, hogy ahová a migránsok betették a lábukat, ott csak bajt okoztak. Frakciója nevében kiemelte: támogatják az előterjesztést. Kónya István fideszes képviselő veszélyben érzi kultúránkat, nemzeti értékeinket. Arra bíztatja a baloldali politikusokat, hogy ha annyira jó a migráció, fogadjanak be ők migránsokat a házaikba, és éljenek velük együtt. De ne erőltessék rá ezt a magyar emberekre. Simon István Tamás (Fidesz-KDNP) véleménye az, hogy népéért felelős politikus nem támogathatja a betelepítést. Csatlakozni kell a felelősen gondolkodó polgármesterek csoportjához.

A közgyűlés végül úgy döntött, támogatja a felhívást, a DK képviselője nemmel szavazott, az MSZP képviselője nem volt hajlandó részt venni a szavazásban. „Békés megye lakosságának biztonsága számunkra a legfontosabb” – zárta le a napirendet Zalai Mihály.

A megyei területrendezés terv módosítását egyhangúan megszavazta a testület. A megyei elnök fontosnak tartja, hogy ez a feladat a megye önkormányzatoknál maradt, és hogy forrás is van a munkák elvégzésre.

Biztató kezdés után hullámzó teljesítmény

Babák Mihály és Bődi Péter

Eldördült a startpisztoly: Megkezdődhet a háziorvosi rendelők építése