Connect with us

Szarvas

Eldördült a startpisztoly: Megkezdődhet a háziorvosi rendelők építése

Babák Mihály és Bődi Péter
Babák Mihály és Bődi Péter

A volt „telefonos ház” helyén, a Széchenyi utca 2. szám alatti ingatlan hamarosan – akárcsak a szomszédságban fekvő Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Kft. – egészségügyi célokat fog szolgálni. Az ingatlanban három háziorvosi rendelő és ugyanennyi adatfelvevő helyiség kerül kialakításra, ill. öltöző, mosdó és egy közös váróterem jóvoltából teremtenek XXI. századi feltételeket. Mindemellett az épületet akadálymentesítik, a tetőre pedig napelemes rendszert helyeznek el. A pályázat lehetőséget ad továbbá tereprendezésre is, így az udvaron parkolókat és kerékpártárolókat alakítanak ki.

A szarvasi önkormányzat tagjai idei első, testületi ülés előtti bejárásuk keretében újabb lépést tettek a megvalósulás felé. Az egyelőre üresen tátongó helyiségek és kopott falak között tervek formájában láttatták a jövőt, s egyúttal Babák Mihály polgármester aláírta a kivitelező Intergrál Zrt. képviselőjével a kivitelezési szerződést.

– 2010-ben adtuk át a szomszédságunkban lévő szakorvosi rendelőket, ami cégünknek azóta is az egyik legjobban sikerült munkája. A közbeszerzési eljárásra az önkormányzat öt ajánlattevőt hívott meg, végül háromszori ajánlattétel után nettó 78 millió Ft áron nyertük meg a projektet. Az épület felosztása, kialakítása jelenleg teljesen alkalmatlan arra, hogy egy háziorvosi rendelő funkcióját töltse be, ezért az elkövetkező időszakban gyökeresen átalakítjuk – tájékoztatott a fejlesztés részleteiről Bődi Péter, a kivitelező cég ügyvezetője.

A fejlesztéshez az önkormányzat 60 millió Ft-ot nyert TOP-os (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program) forrásból. Ez azonban nem fedezte a beruházás teljes költségvetését, ezért a döntéshozók további 45 millió Ft hitel felvételéről szavaztak.

A bejáráson a képviselő-testület tagjai mellett jelen volt Dankó Béla országgyűlési képviselő, ill. az fejlesztésben érdekelt háziorvosok is. A térség politikusa elmondta, a TOP első körében a 2. számú választókerület települései 43 pályázatot adtak be, és összesen 4,3 milliárd Ft támogatásban részesültek. Ennek mintegy egynegyedét – 1 milliárd 8,5 millió Ft-ot – Szarvas városa használhatja fel.

– Ezek a pályázatok mind arról szólnak, hogy élhetőbbé tegyék a várost, a működtetés pedig olcsóbb legyen. Ez a folyamat várhatóan folytatódik. Bár még végleges döntés nem született, de a Döntés-előkészítő Bizottság határozatai alapján úgy tűnik, a település a közeljövőben összesen 2,3 milliárd Ft forráshoz jut – vetített előre egy jövőbeli eredményes pályázati ciklust.

A munkálatok hétfőn kezdődnek, s a tervek szerint az épület szeptember végéig elnyeri végleges formáját.

A fejlesztési boomnak ezzel valószínűleg nincs vége. A Tessedik Sámuel Múzeum, a Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a helyi termelők piaca nyertes pályázatok is jelenleg a közbeszerzési eljárás fázisában tartanak, amelyekre remélhetőleg heteken belül pont kerül.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect