in , ,

Eldugott forradalom

Potozky Lászlóval, kortárs magyar íróval, újságíróval a Várnai Réka szervezte Íróklub vendégével Bődi Etelka beszélgetett szombaton a Zebra Clubban.

Pragmatikus oka volt, amiért elkezdett írni, mondta. Kolozsváron volt egyetemista, ahol egy év pszichológia után újságírásra kezdett járni, majd elkezdett dolgozni a helyi lapnak, ahonnan kiküldték tudósítani a helyi irodalmi kör eseményéről. Igaz, azelőtt nem érdekelte az irodalom, de akkor úgy gondolta, hogy ilyet ő is tud.

Azóra kiadott két novelláskötet, illetve két regény, az Élest és Égésterméket. Míg novellái közül egy-kettő belülről szólt, többségében még nem a saját hangjával jelent meg, árulta el, addig regényei már inkább kapcsolódnak a személyiségéhez, személyesebbek, és technikailag is jobbak.

Az Élest generációs regényként aposztrofálták, míg az Égéstermék egy közép-kelet-európai ország fővárosában zajló forradalomról szól. A szakma számos elismeréssel jutalmazta, de mint mondta, már nem díjfüggő, nem úgy viszonyul a díjakhoz, mint régebben. Kicsit kifáradt benne valami, elfogyott az energiája a szépirodalommal foglalkozni.

A csíkszeredai születésű író markáns véleményt fogalmazott meg a világról, irodalomról, de napi politikáról is. Úgy érzi, az erdélyi származást több kiadónál marketingelemként használták, amit az emberek a teljesítménynélküliség lefedésére használnak.

– Én nem szerettem volna soha ezalatt a bélyeg alatt működni. Úgy vélem, sikerült elérni azt, hogy annak alapján ítéljenek meg, amit írok – mondta.

Potozky László a háborús próza, vagy forradalmi regény műfajába sorolható Égéstermék című könyvéből olvasott fel részletet, amiben a forradalom halállal bőven átitatott utcai eseményeit részletezte.

Őt, a három szarvasi író közül elsőként Hartay Csaba követte a vendégek asztalánál.

Csaba egy epizódot olvasott fel készülő könyvéből, amivel markáns kontrasztot képezett az előbbi komoly témához képest… és ezzel egy kicsit el is lopta a show-t. A kamaszmonológként meghatározott műfajú kötetben HáCsé a 80-as évek végéről még megmaradt emlékeit, az első csajokra történt rácsodálkozásokat eleveníti fel. A közönség soraiból érkező visszajelzések alapján olyan 90 százalék körüli tetszési indexet ért el az első “dugás” előzményeit taglaló írásával. Egy biztos, aki a modoros irodalmat kedveli, ki fog borulni tőle. Az Íróklubban felolvasott részletet hamarosan a Műút című folyóirat is fogja közölni.

Várnai Réka egy, a készülő kisregényéből vett részlettel, Molnár Dani egy idegen szerzőtől vett rapszöveggel ült a közönség elé. Dani elmondta, hogy alkotói válságban van, de mint mondta, ahogy készült az estre, ismét ihletet kapott, és elkezdett dalszövegeket írni.

Az estét a Flyers Akusztik, azaz Sadie Mulholland és Iványi Máté tették hangulatosabbá. A vajdás páros hat ismertebb és kevésbé ismert számot adott elő magyar és angol nyelven.

Ki lesz idén az év párja?

Nagy Szilvia a Cervinus Teátrum második Nívó-díjasa