in ,

Korbely István festménye kerül az első világháborúnak mementót állító bor palackjára

A prosecco hazájából, egészen pontosan San Pietro di Felettoból érkezett küldöttség Szarvasra Korbely István festőművész első világháborút ábrázoló pillanatképéért. Az ottani, talán helyi civil egyesületként aposztrofálható Pro Loco San Pietro di Feletto – ami talán a mi “Szarvasért” Alapítványunk ottani megfelelője – képviseletében Arcangelo Marcon annak elnökét, Lucida Pradalt kísérte el a hosszú útra.

Az egyesület vezetői 2015-ben úgy kívántak mementót állítani az első világháborúnak, hogy az azévi borukból egy sorozatot egy világháborús témájú képpel címkéztek fel. Azt az évet egy olasz festő festette meg. 1916 Ausztriáról szólt, ami a nők világháború okozta fájdalmait mutatta be egy osztrák festőnő szemén keresztül. A kép címe a “Csendes erő” volt. Az 1917-et szimbolizáló címkéhez az alapot egy szlovén festőnő Frontvonal elnevezésű képe adta. Magyarország a záró, negyedik évet kapta, aminek címe az lesz, “Visszatért a megtalált emberiség”.

– Nem azért született meg ez a megemlékezés, hogy a vesztesek és a győztesek oldalát mutassa, mert nem voltak vesztesek és nem voltak győztesek, hanem azért, hogy a fiatalabb generációk emlékezzenek arra, hogy mi történt az első világháborúban – mondta Arcangelo Marcon vasárnap délután a Szarvasi Polgármesteri Hivatal dísztermében, ahol a festmény átadására került sor.

Egy önológus mind olyan szőlőtőkékből állította elő a borokat, amilyenek voltak az első világháborúban. Az első két évben fehérbor került a palackba, a harmadikban vörösbor volt. Az utolsóban egy habzóbor lesz, ami lezárja a világháború négyéves szenvedését.

– Azért habzóbor, hogy az ünneplés pezsgő hangulatát hangsúlyozza – árulta el Arcangelo Marcon.

Az önológus a borkészítésért felelős. Leegyszerűsítve borásznak is hívhatnánk, de több annál. Egy igazi szakértő, aki mindent tud a borról. (http://vinopedia.hu/onologus)

Egy kis magyarázatot érdemel az is, hogy miért csak négy évről beszélünk: olasz szemszögből négy évet ölel fel az első világháború, mert Olaszország – bár készült, de – 1915 augusztusáig kívül maradt az első világégésből.

A sokakban megfogalmazódó kérdés továbbra is fennáll: hogy kerültek a Velencétől mintegy 50 kilométerre található, kb. öt és félezer lakosú San Pietro di Felettoból Szarvasra. A kulcs Fazekas Olga, aki húsz éve lakik Olaszországban. Olgát édesapja mindig kérte, hogy keresse meg az ő nagyapjának, Fazekas Andrásnak a sírját, aki egy olaszországi csatatéren vesztette életét. Erre tavaly került sor, miután édesapja, aki szintén a Fazekas András nevet viseli, felhívta a Hadtörténeti Múzeumot, ahol elárulták neki, hogy hol is nyugszik a felmenője. Olga motorra ült, és megkereste a sírt. Ez tavaly, azaz 2017 júniusában volt. Az ügy érdekessége, hogy Fazekas András 1917 májusában esett el, így szinte napra pontosan 100 év múlva találták meg az utódok a sírját.

Ilyen kalandok után került Szarvas abba a megtisztelő helyzetbe, hogy az utolsó címke alapjául szolgáló festmény elkészítésére Korbely Istvánt kérték fel.

– Nagy kihívásnak tűnt, mert nincsenek fotódokumentáció erről a korról. Többször át lett festve, bizonyos figurák tűntek el róla, át lettek festve bizonyos figurák, főleg a történelmi jelentőségű egyenruhák, nagyon sok vázlatot készítettem róla grafikával, hogy a kompozíció is rendben legyen, mondanivalója is. Nekem egy nagyon szórakoztató kihívás volt – árulta el a munkáról a szarvasi festőművész.

A képhez még hozzá kell tenni, hogy azon abszolút kapcsolódási pontként szerepel Olga dédapja is.

Március közepén kezdődik, ahogy csak Fazekas Olga hívja, a “magyar” bornak a palackozása, ami majd a május 26-án tartandó bornapokon lesz a közönségnek bemutatva. Erre az eseményre nagy szeretettel várják Korbely Istvánt és a szarvasi küldöttséget, jelentette ki az egyesület elnökasszonya.

Hodálik Pál örömét fejezte ki, hogy az egymásra találás következményeként Szarvas képviselheti Magyarországot ezen a megemlékezésen, azonban sajnálatát fejezte ki, hogy 1870-es években a filoxéra elpusztította a szőlőtőkéket. Szerencsére a szilvát nem, így cserébe alpolgármesterünk Szarvas város hivatalos szilvapálinkáját nyújtotta át a vendégeknek.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szentandráson

Vádemelést javasol a rendőrség az öt lopással vádolt szarvasi fiatal ellen