in , ,

Etessük vagy ne etessük a madarakat ilyen időben?

Enyhe telek vannak manapság, de most, hogy február végén megérkezett a hó és meg is maradt, fontos eldöntenünk, etetjük vagy nem etetjük a madarakat, vontuk le a következtetést a Körömi Krisztinával folytatott beszélgetés után. Ha etetünk, etessünk és itassunk rendszeresen, amíg a hó és a fagyok el nem tűnnek, a vizek ki nem olvadnak.

– Amikor kemény, hideg telek vannak, nagy a hóborítottság, olyankor érdemes a madarakat esetleg etetni. Ez mindig egy elvi felmerülő kérdés, hogy kell-e egyáltalán a madarakat etetni, hiszen ők a természetnek a résztvevői, az élővilágnak a részei, és természetesen feltalálják magukat – mondta a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark vezetője.

– Nagyon fontos az, hogy ha egyszer elkezdjük a madáretetést, akkor azt folyamatosan végezni kell, nem szabad abbahagyni addig, amíg az időjárás fel nem lazul, és a természetben is találhatnak eleséget a madarak. Ha egy helyre odaszoktak, akkor azt rendszeresen felkeresik, mint egyszerű táplálékforrást. Ha elvágólagosan megszüntetjük az etetést, akkor azok a madarak, akik addig odajártak, nagy bajban lesznek, mert ilyen hideg időben sok energiát igényel j táplálkozóhelyek felkutatása – mondta a központvezető.

Mivel etessünk?

“Mivel etessünk?”, tettük fel a kérdést. “Attól függ, milyen madarak élnek a közelünkben, milyen madarakat kívánunk odacsalogatni”, ugyanis a madáretetés nagyon jó alkalom arra is, hogy megfigyeljük őket. Cinegék, zöldikék, különféle pintyfélék, meggyvágók, de megjelennek az különlegesebb téli madárvendégek is, mint a fenyőpinty, fenyőrigók népes csapatai, őszapók, csúszka, de a fakopácsfélék is rájárnak az etetőkre.

A magevő madarakat energiadús magvakkal, napraforgóval, mindenféle gabonanövény magjával, cirokkal, de elsősorban olajos magvakkal kínáljuk. A lágyevő madarak, mint például a rigók, amik előszeretettel fogyasztanak a magoktól eltérő eleséget, almát, főtt répát, rizst.

Fontos szabály, hogy egyik táplálék sem lehet sózott. Ha szalonnát akasztunk ki, akkor is vigyázni kell arra, hogy az ne legyen sós.

Nem csak etetni, hanem itatni is kell a madarakat! Elsősorban az etetők környékén kell biztosítani nekik a lehetőséget. Ötletet is adott ahhoz, hogy ilyen hidegben mivel lehet késleltetni az itató befagyását: egy felmelegített féltéglára kell a lapos aljú itatót tenni, vagy egy felmelegített követ beletenni.

Milyen legyen, és hogyan helyezzük el a madáretetőt?

A legfőbb szempont, hogy a madarak a bokrok, bokorcsoportok biztonságából próbálnak elérni élelemforrásokat. A téli veszélyhelyzet fokozott, mert a ragadozómadarak, például a karvalyok járják a területet, amik az ilyen csoportosult madártömegek után járőröznek. Nem csak az etetendő madarak nyugalma miatt fontos, hogy ne legyen közel az ablakhoz, hanem azért is, mert egy karvalytámadás esetén a ragadozó is megsérülhet, illetve a szélrózsa minden irányába menekülő apróbb madarak is az ablaknak ütközhetnek, amiből végzetes kimenetelű balesetek is adódhatnak.

Másodsorban a lesből támadó macskák jelentenek még nagy veszélyt az etetőt látogató madarakra. Ezeket a veszélyeket kiküszöbölendő, olyan helyekre kell elhelyezni az etetőt, ahová a macska nem tud felugrani. Magának az etető kialakításának is vannak erre módozatai. Ez egy oszlopra helyezett nagy etető, amire nem tud felmászni a házikedvencünk. Azért az oszlopra helyezett szúrós növények is meggyőzőek lehetnek. De a tűlevelű örökzöldet módszeresen kerülik a macskák, mert nem szeretik, ha a mancsuk gyantás, ragadós lesz.

„Zöldülj! Fordulj!” vándorkiállítás a Benkában

Járásbejáráson kaphattunk képet a Szarvasi Járási Hivatal felújításáról