in , ,

Közel félmilliárd forintból fejlesztik Körösvölgyi Látogatóközpontot

Dr. Tirják László (Fotó: Hegedűs Éva)
Dr. Tirják László (Fotó: Hegedűs Éva)

630 ezer eurót nyert a Körös-Maros Nemzeti Park azon a határon átnyúló projekten, melyet a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával (BMKIK) és a nagyváradi Don Orione Alapítvánnyal közösen pályáztak meg. Az összértékében 1,1 millió eurós fejlesztés részeként többek között a határon túl erdei iskola és információs központ létesül, a kamara turisztikai infopontot működtet, valamint több településen workshopokat, rendezvényeket szervez.

– Ebből a pénzből mi az Anna-liget harmadik fejlesztési ütemét fogjuk megvalósítani. A közelmúltban írtuk alá a szerződést a nyertes GINOP-pályázatunkra, aminek a nettó összege 330 millió Ft. A román-magyar Interreg programból ezt 110 millió Ft-tal egészítjük ki. Tény, hogy több mint 20 éve regnál az igazgatóság Szarvason, és mindig is azért dolgoztunk, hogy a ránk bízott 27 hektáros területre bárki büszke lehessen. Több lépcsőben megszereztük a tulajdont, a műemlék kastélyt felújítottuk, tanösvényt és állatparkot nyitottunk, ami azóta is sikeresen működik – sorolja a legfontosabb innovációs mérföldköveket  dr. Tirják László igazgató.

A pályázat részleteiről szólva elmondta, ezúttal célzottan az Anna-ligeti Látogatóközpontra irányul. Kettéválasztják az adminisztrációs és egy látogatókat kiszolgáló részt, valamint bővül a parkoló is. Céljuk, hogy a vendégeket árnyékos fák és zöld környezet fogadja, ami jól illeszkedik a helyszínhez, az elektromos parkolóhelyek kialakítása révén pedig a környezettudatos szemléletet szeretnék erősíteni. Mindemellett egy új, 240 négyzetméteres oktatási létesítményt építenek, Magyar Természettudományi Múzeum szakembereinek közreműködésével állandó kiállítást hoznak létra, ill. megújul az ajándékbolt és kávézó is.

Az állatpark háromirányú fejlesztésen megy keresztül. A dél-alföldi régió legidősebb tölgyesét bemutatva épül egy lombkoronasétány, a Sebes-Körösön egy tízállomásos élővíz-túrautat alakítanak ki, valamint bővítik a park állatállományát is. Mint ismeretes, a park jelenleg több mint 50 állatfaj vonultat fel Kárpát-medence őshonos állatvilágából, amely Magyarországon egyedülállónak tekinthető.

20180220-tn_KMNP 004

Kitért arra is, hogy az aktuális pályázatok mellet teljes gőzzel futnak a KEHOP típusú projektek is, kb. 3,3 milliárd Ft értékben. Elkészült már többek között a Kardoskúti Fehértó mederrekonstrukciója, Makón pedig félmilliárd Ft értékben állattartó terepet alakítanak ki, létrehozva ezzel hazánk legnagyobb szarvasmarha telepét. Az engedélyek már mindenhol rendelkezésre állnak, projektek többsége közbeszerzés alatt áll.

Az eredményekről szólva elmondta, közel 35 ezer ember volt tavaly a fizető látogatólétszám, ami frekventált időszakban új kihívások elé állította a parkot. A növekvő statisztikát a Szarvas és környéki turisztikai fejlesztésekkel magyarázza, melynek a park is haszonélvezője.

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark idén két hét múlva, március 15-én nyitja meg a kapuit. A hosszú hétvégén több meglepetéssel is készülnek, köztük március 16-án egy szezonnyitó túrával, melynek keretében a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a park régi és új lakóival.

A hétvége legizgalmasabb mérkőzése az U12-es kosarasok között zajlott

Mit csinálnak a finnek –10 fokban? Felvesznek egy hosszú ujjú pólót.