in , , ,

Korszakváltást szeretne az egészségügyben az LMP

Takács Péter, Ábrahám Júlia és Bencsik Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)
Takács Péter, Ábrahám Júlia és Bencsik Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Az egészségügy helyzetét járta körül az LMP március 7-i sajtótájékoztatóján. Takács Péter, LMP megyei elnöke bevezetőjében elmondta, a békéscsabai Réthy Pál Kórház államosításától az egészségügyi ellátások javulását remélték. Ez azonban nem történt meg. Az önkormányzatnak jelenleg nincs ráhatása az intézmény működésére, anyagi helyzetét pedig jól jellemzi, hogy a testület évente 60-100 millió Ft-tal támogatja, műszerbeszerzés céljából.

– Az utóbbi ciklusban elég furcsa hely lett Magyarország. Mint hogyha két párhuzamos valóság létezne. Az egyik az, amit a propagandasajtóban olvashatunk, a másik a valóság. Ez a két világ talán sehol nem válik olyan élesen el, mint az egészségügyben – kezdte mondandóját Ábrahám Júlia, a párt egészségpolitikusa.

Példaként említett több statisztikai adatot. Köztük azt, hogy hazánkban ma kétszer akkora esélye van valakinek fertőzésben meghalni, mint az Orbán-kormány előtt, ill. naponta 80 fő hal meg olyan betegségben, ami egészségesebb életmóddal és jobb egészségügyi ellátórendszerrel megelőzhető lenne. Véleménye szerint ma Európában Magyarországon fizetnek az emberek a legtöbbet az egészségügyi ellátásért, mivel kétszer fizetnek. Egyszer a járulékokkal, majd a hálapénzzel vagy különböző magánellátásokkal. Aláhúzta, a rendszert a szféra dolgozóinak hősies munkája tartja életben, és semmiképp sem a kormányzati intézkedések.

Hangsúlyozta, az LMP korszakváltást szeretne elérni a területen. Az egészségügyet nem szakpolitikaként, hanem más területekkel összefüggésben, komplexitásában kezelik. Kiemelt céljuk az egészségvédelem, amit tornatermek, futópályák, kerékpárpályák, uszodák építésével és a helyi termelők piacra jutásával segítenének. Kulcsszavaik a fenntarthatóság, az igazságosság és az emberközpontúság. Fontosnak tartják, hogy az ország minden pontján az állampolgároknak egyenlő esélyük legyen a szolgáltatások igénybe vételére, és megszűnjenek az Orbán-kormány ideje alatt elmélyült területi különbségek. Emellett csökkenteni szeretnék az emberek kiszolgáltatottságát, valamint megerősíteni és hatósági jogkörrel felruházni a betegjogi intézményrendszert.

A legfontosabbnak azonban a bérrendezést tartják, ami azonnali 50%-os béremelésben nyilvánulna meg. Ezt követően pedig négy évig az átlagos jövedelmet meghaladó mértékben emelnék a szektor dolgozóinak juttatását. Nagyobb hangsúlyt fektetnének továbbá a betegjogokra, ill. egy olyan minősítési rendszer vezetnének be, amelynél a beteg véleménye markánsan megjelenik.

Bencsik Mihály, a párt országgyűlési képviselőjelöltje kifejtette, Szarvas távol esik minden nagyobb egészségügyi intézménytől. Az útviszonyok tovább nehezítik pl. az Orosházi Kórház megközelítését. Gondok vannak a gyermekorvosi ellátással is. Túlnyomórészt nyugdíjas korú orvosok töltik be a praxisokat, az utánpótlást jelentő fiatalok pedig nem maradnak itthon. Példákkal támasztotta alá, hogy nem megfelelő az ellátás színvonala, mivel a betegeknek gyakran hosszú órákat kell várakozniuk egy-egy kivizsgálásra.

– Ezeket a problémákat nyilvánvalóan nem lehet megoldani egyik napról a másikra, de egy olyan folyamatot kell elindítani, ami ezt elősegíti – foglalta össze álláspontját.

Érintette az oktatáspolitikát is. Rámutatott, nem megoldott az utánpótlásképzés, ezért sokan nem látnak jövőképet. A fiatalok elvándorolnak, és a magasabb keresetek reményében máshol keresik a boldogulásukat.

Kérdésre válaszolva Ábrahám Júlia elmondta, a választás kimenetelét illetően legszerencsésebb helyzet az lenne, ha egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt állna. Ezzel kapcsolatosan a vásárhelyi választást követően az LMP tett is lépéseket, egyelőre azonban a Jobbikban és az MSZP-ben nem talált partnerre. Jelenleg még várják a fejleményeket, mert fő céljuk, hogy minden választókörzetben egy hiteles, korszakváltó jelölt induljon.

Varga Viktor, Erdélyi Tímea, Polák Ferenc

Az Ármány és szerelem legvidámabb alakja Von Kalb – Polák Ferenc

Melis Betta, Makan Zsuzsi

Tánctörténelmet írtak a magyarok a formációs Európa-bajnokságon