in , , ,

A DK jelöltje nem akart többet politizálni, de nem bírta tovább nézni az országban történteket

Gy. Németh Erzsébet, dr. Kondé Gábor és Sonkolyné Szekerczés Margit
Gy. Németh Erzsébet, dr. Kondé Gábor és Sonkolyné Szekerczés Margit

Egy nap leforgása alatt négy helyszínen tartott lakossági fórumot dr. Kondé Gábor. A DK országgyűlési képviselőjelöltje reggel a szarvasi piacon kezdte a konzultációt, majd a Galéria Grill étterem különtermében egyeztetett. Délután először a Gyomaendrődre látogatott, hogy tájékoztatta a választópolgárokat szakmai múltjáról, indíttatásáról és leendő vállalásairól.

A megjelenteket Sonkolyné Szekerczés Margit, a DK választókerületi elnöke köszöntötte. Kifejtette, a párt dr. Kondé Gáborban találta meg a megfelelő jelöltet, akit az MSZP-Párbeszéd is támogat. Arra kért mindenkit, hogy a hosszúra nyúlt szavazólapon keressék az ő nevét, az országos listán pedig tegyék az x-et a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióra.

Dr. Kondé Gábor beszédében felidézte, kétszer nyert Kondoroson polgármesteri választást, de ’98-a győzelme után néhány hónappal a közélet helyett inkább az orvoslás mellett tette le a voksát. Akkor azt hitte, hogy soha többé nem fog foglalkozni a politikával. Az elmúlt nyolc évben azonban azt tapasztalta, hogy félresiklottak a dolgok, a hirtelen meggazdagodásokat, az emberekben gerjesztett félelemérzetet látva pedig úgy érezte, nem ülhet tovább ölbe tett kézzel.

– Négy fő témát céloztam meg, és aztán kiderült, hogy szinte mindenki ezeket látja alapkérdésnek. Ilyen a kritikus helyzetben lévő úthálózat és az oktatás helyzete. A gyerekek minden nap fáradtan jönnek haza az iskolából, a pedagógusok idegesek, ez senkinek sem jó. Az egészségügyből is mindenki tudna negatív eseteket mondani, és ez nem a benne dolgozók, hanem a rendszer hibája. Ezekben a kérdésekben sürgősen tenni kell valamit – nyomatékosította.

Érintette az elvándorlás kérdését is. Utalt arra a napokban napvilágot látott felmérésre, mely szerint a húsz év körüliek 80%-a külföldön képzeli el a jövőjét. Az okot egyértelműen az anyagiakban látja. Ugyancsak fontos kérdésnek tartja a megújuló energia használatát is. Ezen a téren maga is jó példával jár elől. A házát napkollektorokkal szerelte fel, néhány éve pedig egy napelemes rendszert is kiépített.

Hangsúlyozta, állatorvosként a rendelője mindig nyitva áll, s bárki elmondhatja a problémáját. Azt látja, az emberek el vannak keseredve, és a jobb, békésebb jövő reményében várják április 9-ét.

Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja rámutatott, a leendő kormányváltás érdekében az MSZP és a DK megtette a szükséges lépéseket. Az 106 egyéni választókerületből 60-ban az MSZP, 46-ban pedig a DK állított jelöltet. Emellett megállapodtak a Magyar Szolidaritás Mozgalommal, ill. a Liberálisokkal is, és hiszik, hogy ezekkel az indulókkal le lehet váltani az Orbán-kormányt.

Úgy véli, az elmúlt nyolc évben a kormányzat sok mindent a szőnyeg alá söpört, de az Elios-ügyként elhíresült esetet nem tudták eltusolni. Ez különösen azért verte ki a biztosítékot, mert a miniszterelnök veje is benne van, ráadásul az érintett városokban „pocsék” munkát végzett.

Kitért az oktatásügy és az egészségügy kérdésére is. Számításai szerint az utóbbiból kb. 600 milliárd Ft-ot vontak ki, ami hosszú várólistát és késleltetett műtéteket vont magával. Problémának látja azt is, hogy az 50 év feletti lakosság egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen tud elhelyezkedni, akkor sem feltétlen a végzettségének megfelelően. A lopás mellett a regnáló kormány másik nagy bűnének nevezte azt az elkeseredett, rettegő lelkiállapotot, amibe a magyar embereket taszították.

Zárásként utalt Hódmezővásárhely példájára, ahol átszakadt a gát, és az emberek nem tűrték tovább a jelenlegi helyzetet. Biztatott mindenkit, hogy hazaérve beszélgessen el családtagjaival, és győzze meg őket arról, hogy a változás érdekében április 8-án menjenek el szavazni.

Harminc egyéni jelöltből választhatunk április 8-án

A keresztény ember megáll legalább néhány percre a kereszt előtt…