in ,

Harminc egyéni jelöltből választhatunk április 8-án

Március 5-én délután lezárult a jelöltállítási határidő. A megadott időpontig összesen 35-en adták le a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíveket, két főt a bizottság már a korábbi ülésén elutasított. A Békés megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) ezen a napon bonyolította le a sorsolást is, vagyis kiderült, ki hányadikként lesz feltüntetve a szavazólapokon.

– Március 7-én történt meg azoknak a nyilvántartásba vétele, akik határidőre adták le az ajánlóíveket – tájékoztat dr. Tárnok Lászlóné, az OEVI vezetője. Itt összesen 4 elutasítás és 13 nyilvántartásba vétel történt, egy személy pedig visszalépett, tehát az előzetes adatokhoz képest módosulni fog a jelöltek száma. Eddig ugyanis 17 jelöltet vettük nyilvántartásba. Ez a szám a legutóbbi ülés határozata alapján 13-mal gyarapszik, vagyis április 8-án összesen 30 jelölt közül választhatnak az állampolgárok.

A március 7-én hozott döntések egyelőre még nem jogerősek, három nap múlva emelkednek jogerőre.

A rekord hosszúságú listán a parlamenti pártok mellett számos kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert szervezet neve is szerepel. A teljesség igénye nélkül 2. sz. választókörzetben tehetjük a voksunkat egyebek mellet a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártjára, a Szegények Pártjára, az Elégedett Magyarországért Mozgalomra, a Rend és Elszámolás Pártjára, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjára vagy akár az Európai Cigányok Demokratikus Pártjára is.

A pillanatnyi helyzet szerint Bencsik Mihály LMP-s képviselőjelölt 9-es sorszámmal, a jelenlegi országgyűlési képviselő, Dankó Béla 10-es sorszámmal szerepel. Az MSZP által támogatott DK jelölt, dr. Kondé Gábor sorszáma a 18-as, míg Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőjelölt 34.-ként található meg a felsorolásban. A sorszámokat a visszautasításra került és esetlegesen visszalépő jelöltek valamelyest tovább módosíthatják, új sorsolásra azonban már nem kerül sor.

Dr. Tárnok Lászlóné beszámolt arról is, hogy az ajánlóívek túlnyomó többsége visszakerült, az esetleges szankciókkal az OEVB március közepén foglalkozik. A bírság összege kötelező jelleggel ajánlóívenként 10 ezer Ft.

Mint ahogyan azzal több országos médium is foglalkozott, a nagyszámú szervezetek között vélhetően ún. kamupártok is megtalálhatóak. Ennek oka, hogy az egyéni jelöltek egymillió Ft-ot kapnak állami támogatásként, de ezt az összeget vissza is kell fizetniük, ha nem érik el a két százalékot.

Az országos lista – hasonlóan az egyéni jelöltekéhez – ugyancsak minden eddigi terjedelmet túlszárnyalt. A választók egy hónap múlva összesen 40 pártból, ill. pártszövetségből szemezgethetnek.

Fakupa 5. forduló: Szarvasvadász, Libalapos, Vidámnyerők

Gy. Németh Erzsébet, dr. Kondé Gábor és Sonkolyné Szekerczés Margit

A DK jelöltje nem akart többet politizálni, de nem bírta tovább nézni az országban történteket