in ,

Ötmillió forintos születésnapi ajándékot kapott a siratói idősek klubja

Bár emberöltőben mérve csupán az élet kezdetét jelenti, egy klub esetében fontos mérföldkő a 4. születésnap. Különösen a siratói idősek klub számára jelentős minden egyes évforduló, mivel évről évre egyúttal azt is megünnepelhetik, hogy valóra vált egy alulról jövő kezdeményezés.

A március 14-i rendezvényen megjelent népes számú vendégsereget Molnárné Juhász Eleonóra intézményvezető köszöntötte. Emlékeztetett, a Margaréta Klub 2014. február 28-án kapta meg a működési engedélyt. A beruházáshoz 50 millió Ft támogatást nyert a Körös-szögi Kistérségi Társulás, amelyet a szarvasi önkormányzat további 13 millió Ft-tal egészített ki. A klubtagok létszáma ma is a felső határt, a hatvan főt súrolja. A nappali ellátást az évek során nem csak a siratóiak felfedezték fel maguknak: ide járnak Bezinából, az Újfaluczki-dűlőből és többen Szarvasról is.

A klub részéről Závoda Pali bácsi vetette papírra gondolatait. Elöljáróban köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a klub létrejöttéhez. A közösség legnagyobb értékeként a barátságokat, a kölcsönös tiszteletet és szeretetet emelte ki. Ez abban is megnyilvánul, hogy nagyon odafigyelnek egymásra, különös tekintettel egyedül élő társaikra. Mindemellett a klubéletet mindennapi tereferék, kártyapartik, kirándulások színesítik, a szerdai nagyszabású összejövetelek pedig kétség kívül a hét fénypontját jelentik.

– Az a legnagyobb öröm számunkra, hogyha valamit csinálunk, azt használják és szeretik. Most Önök ezt a klubot kérték, megkapták, használják, szeretik, és mosoly van az arcukon – utalt Babák Mihály polgármester arra a kockás papíron felskiccelt hosszú listára, ami egykor az itt élők vágyait hordozta. – Köszönöm, hogy együtt tudtunk gondolkozni, mert egy város is csak úgy tud előrehaladni, ha egyetértünk bizonyos kérdésekben.

Külön köszönetét fejezte ki a klub két dolgozójának, Áginak és Böbének, hogy minden megtesznek az ellátottak fizikai és lelki egészségéért. Végül reményének adott hangot, mely szerint a klub számos születésnapot megér még. Ennek elsődleges zálogát szerinte az odajárók jelentik.

Dankó Béla országgyűlési képviselő köszöntőjében a közösség erejét emelte ki. Rámutatott, tanyán élni érték, s ebben a térségben egyre többen gondolják úgy, hogy ez az életmód nagyban hozzájárulhat a testi-szellemi gazdagodáshoz. A parlament a tendencia erősítéseként 2017-ben nemzeti értékké nyilvánította a magyar tanyát, és forrásokat is rendelt mellé. Eddig 300 nyertes pályázó között 800 millió Ft-ot osztottak szét, idén pedig 50%-kal megemelt összeget lehet igényelni.

– Az önkormányzat bölcsességét dicséri, hogy a tanyaprogram keretében erre az épületre is pályázatott, és 5,1 millió Ft-ot nyert el, 90%os intenzitással. A fejlesztés áldásos hatásában főleg a tavasztól őszig tartó programok fognak részesülni, hiszen egy kültéri, félereszes tetőt alakítanak ki, amihez egy kemence is társul – nyújtotta át szimbolikusan ajándékát a térség politikusa.

Szemléltetésként a város első embere tervekkel a kezében érkezett, amit a vendégek tüzetesen szemügyre vehettek.

A folytatásban Dernovics László önkormányzati képviselő és Földesi Zoltán vezető főtanácsnok köszöntötték az ünnepeltet, majd pezsgősüvegek vették át a főszerepet. Mellé a megjelentek Uhljar Mátyásné Margóka mézeskalács meglepetését és egy egyedi üdvözlőlapot is kaptak ajándékba, a következő szöveggel:

Neked

A Siratói Margaréta Klub 4. éves. Repül az idő. Számvetést készítettünk: voltak jó és rossz időszakok, voltak fájó búcsúzások és örömteli érkezések, de a jókedv, a segítőkészség, egymásra figyelés, tolerancia mindig jelen volt a klub életében. Persze sok múlott rajtunk is, de a „Csapat” nélkül nem sikerült volna.

A fáradozásotok, önzetlenségetek, ötleteitek, víg kedélyetek tette azzá ezt a klubot, ami.

Köszönjük.

Lesz ez még jobb, most még az alsóházban végeztek U9-eseink

Március 15-i megemlékezés a csabacsűdi Trefortban