in ,

Újabb járdaszakasz újult meg önkormányzati forrásból

Eddig már több mint 85 millió Ft-ot költött az önkormányzat járdafelújításra. A 2016 év végén indult program keretében először a Kazinczy és Rákóczi utcák újulhattak meg, tavaly szeptemberben pedig a Béke és a Dózsa utcai járdaszakaszokkal folytatódott a sor. A testület később újabb két szakaszról határozott, amelyhez a szükséges forrást – pályázat híján – önerőből biztosította.

– Én itt lakom ebben az utcában, nem messze innen – mutat a Deák utcában egy szomszédos épületre Szelindi Károlyné. – Nagyon nagy örömmel fogadtuk az útfelújítást, mert gyalog közlekedem nap mint nap. A járda igen rossz állapotban volt, nem beszélve azokról a toldásokból-foldásokból eredő szintkülönbségekről, amik esélyt adtak arra, hogy orra bukjon az ember, és megnehezítették a babakocsival közlekedők dolgát is.

A több mint egy km-es járdaszakaszt március 22-én, a testületi ülést megelőzően avatták fel. Babák Mihály polgármester beszédében ismertette a bruttó 25,2 milliós fejlesztés a műszaki paramétereit. Mint elhangzott, az 1,18 km hosszúságú szakasz 1,5 m átlagos szélességű, és megközelítőleg 2000 m2 felületű. Hosszanti irányban a Vasút utcától egészen a Benka Gyula utcáig terjed.

Hozzátette, a felújítás egy költséghatékony és gyors építést biztosító kivitelezéssel valósult meg, ami a meglévő már megállapodott beton járda mellé épített ún. kerti szegélykőépítést, a betonjárda felületének kiegyenlítését, esetleges szintbe marását tartalmazza, valamint a végső aszfaltozott burkolatot, mely kb. 5 cm vastagságú. Ez a burkolat AC8 jelű, egészen apró szemcseszerkezettel készülő felület, mely a gyalogos közlekedéshez biztosít megfelelő komfortérzetet.

Dankó Béla országgyűlési képviselő megfogalmazta, legfontosabb beruházásnak az egyes településeken a járdaépítés számít. Ha nincs rendben a járda, az hosszútávon az itt élők komfortérzetére és biztonságára is hatással lehet. Elismerését fejezte ki a szarvasi képviselő-testületnek, hogy sikerült megteremtenie az ehhez szükséges anyagi forrást.

– A Komép Városgazdálkodási Kft. volt a kivitelező, aki az aszfaltozáshoz alvállalkozót vont be, hiszen erre neki nincsenek célgépei. Dicséret jár nekik és az adófizetőknek is, akiknek a pénzével gazdálkodik az önkormányzat. Nélkülük nem lenne lehetőség ilyen fejlesztések megvalósítására. Végül a kormányzatról is említést kell tennünk, hiszen 2013-ben mintegy 1,4 milliárd Ft hitelt vállalt át az önkormányzattól, rendbe téve ezzel a korábbi költségvetést. Ez is közrejátszott abban, hogy a város ma ilyen beruházásokat meg tud valósítani – beszélt a fejlesztés létrejöttéhez elengedhetetlen tényezőkről.

Mint megtudtuk, minden kereszteződés akadálymentesítéssel készült el, ill. a vakok és gyengénlátók segítésére ún. vizuális és taktilis elemeket építettek be. A kivitelezés érintette a járdaszakaszok melletti terület tereprendezését, földfeltöltéseket, esetleges faültetéseket is, valamint a csatlakozó járdaszakaszok felé irányuló kiépítéseket is.

A következő járdaszakasz a Vajda Péter utca lesz, amelyet még az idei évre előirányoztak. Emellett terveik között szerepel Petőfi utca eleje is, hogy a 2018-as színházi szezont a város már méltó útviszonyok mellett kezdhesse meg.

Felújított hadisírok alatt alusszák tovább örök álmukat

Újrahasznosítás mesterfokon: A kupakpillangótól a palacktündérig