in ,

Újraéledőben a húsvéti hagyományok

Kilépett a múzeum a négy fal közül, és beköltözött az óvodákba, iskolákba. Bár a kirándulásnak meglehetősen prózai okai voltak, a kezdeményezést nagy örömmel fogadták a gyerekek. A dolgozók kreativitásának köszönhetően a fiataloknak sem kellett kevesebbel beérniük, mint amit már korábban megszokhattak: az óriás társasjátékot ugyan nem lehetett mobilizálni, kicsiben azonban sikerült átültetni a hozzá tartozó kérdéssort. Emellett kreatív kézműveskedéssel is hangolták a tanulókat a közeledő ünnepre.

A rendezvény záróakkordja március 24-én, a Ruzicskay Alkotóházban rendezett családi délután volt.  A „hamvazószerdától fehérvasárnapig” címet viselő hagyományos esemény célja az volt, hogy felelevenítse és megismertesse az ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat, ill. a tavasziasnak távolról sem mondható időjárás ellenére közös alkotásra buzdítsa a látogatókat.

– Az iskolákban mindig megkérdezem a gyerekeket, hogyan készülnek a húsvétra, és ki jár még locsolkodni. Nagyon örülök, mert azt tapasztalom, hogy sokan vannak, akik szűk családi vagy rokoni körben még tartják ezt a szokást – számol be a kedvezően alakuló trendekről Horváth Mariann múzeumpedagógus. – A régi népszokásokat játékos formában tanítjuk meg velük. Például aki nagyon sokat evett a sonkából, kimarad egy dobásból, ill. aki a mátkálásnál párt választ, besétálhat a célba.

A rendezvényen ügyességi és kézműves feladatok váltakoztak. Egy sarokban elhelyezett, nyuszifejet formázó dobozba például labdákat lehetett célozni, az asztaloknál pedig vattából és papírból bárány, gyékényből kopogtató, textilből tojás készült. A szervezők bevetették a látványos és könnyen elsajátható dekupázs technikát is, amit só-liszt gyurma figurákon alkalmaztak.

– Annak idején volt egy olyan időszak, amikor úgy gondoltuk, hogy iszonyatos nyűg a húsvét, és bár ne jönnének a locsolók. Most azt veszem észre, hogy újra divatba jött a locsolkodás. A lányaim nyolc évesek, és nagyon várják a vendégeket, és olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy van egy fiam is, aki pedig járja a lányos házakat. Ő is hasonlóképp gondolkodik – mondja optimistán egy háromgyermekes anyuka, aki háziasszonyként veszi ki a részét a készülődésből.

Hozzátette, véleménye szerint az a szülők felelőssége, a húsvét mely oldalait ismertetik meg a gyerekeikkel. S bár érzékelhető az ünnep elanyagiasodása, a közös ráhangolódás, az együtt töltött idő, s akár az ilyen kézműves alkalmak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a húsvét igazi értékei kerüljenek előtérbe.

– Nagyon szeretem a húsvétot, különösen, ha a locsolók jönnek tojásért – csicsergi a hétéves Menta is, aki már megfestette a vendégseregnek szánt meglepetéseit. A délutánon éppen egy tojástartó doboznak látott neki, de tervei között szerepelt valamennyi lehetőség számbavétele.

A rendezvényen megjelent fiúk tovább erősítették a hipotézist, nem szabad még temetni a húsvéti szokásokat. Mindegyiküknek akadt ugyanis egy-egy locsolóvers a tarsolyában, amit egyikük sem volt rest használni.

Tavaszköszöntő iskolára hangoló játszóház a GFF Gyakorlóiskolájában

Fürj Erik és Gunda Gabriella

Fogadalommal pecsételték meg kapcsolatukat a hétpróbás párosok