Connect with us

Irodalom

Tegnap lerepült a hülye fejünk

Szilvássy Orsolya és Hartay Csaba
Szilvássy Orsolya és Hartay Csaba

Tegnap rendhagyó vetítésre került sor a Turul Moziban, bemutatták a Lerepül a hülye fejetek című rövidfilmet. Vízkeleti Dániel alkotásnak Hartay Csaba azonos című kötete adta az alapját. Az eredeti tervek szerint a bemutató előtt Szilvássy Orsolya beszélgetett volna a rendezővel, illetve HáCsével, de sajnos a rendező nem tudott eljönni.

A bemutató előtt Hartay Csabával beszélgettünk a film létrejöttének előzményeiről.

– Közös íróismerősökön keresztül került Dani kezébe ez a könyvem. Azért ajánlották neki, mert ez a könyv filmszerűen van megírva, ebben találna témát a vizsgafilmjéhez. Elolvasta a könyvet, és megtetszett neki az a fejezet, amiből végül elkészült maga a 25 perces rövidfilm. Felhívott telefonon, hogy mit szólnék hozzá, amire természetesen én igent mondtam. Jobban örültem volna, ha egy szarvasi epizódra épül, de az én életemben a szeghalmi korszak is egy nagyon fontos dolog – árulta el HáCsé.

A történet, amit annak idején leírt, filmként nem tudott volna működni, ezért ami megjelenik a filmben, kicsit ki lett színezve.

– Nem így történt, én sem így írtam meg, viszont a szereplők ugyanazok, a mondataink elhangzanak, a részeg festő a kocsmában ugyanaz, aki a könyvben van. A rendőrök sem kerestek semmit a kocsmában, csak piszkálták minket, 18 éveseket, akik hétköznap este piálnak, de ez a filmben nyilván nem működött volna. Itt drogot kerestek, mobiltelefoncsörgéssel kicsit maivá tette a történetet – folytatta.

Arra a kérdésre, hogy magára ismert-e a filmben, nevetve mondta, hogy testalkatra semmiképp, hiszen az őt, Shadot alakító Sedró Áron egy mokány csávó, ő meg abban az időben egy cérnavékony gyerek volt, de a filmbeli történések alapját az általa leírt emlékei adják. A rendezők összefonták a kötet többi szálával ezt az egy fejezetet, ahogy tették ezt a pincérnő esetében is. HáCsé elmondta, a kollégiumban szerelmes verseket írt egy 15 éves lánynak, amit a filmben végül a pincérnő viszonylatában hangzik el.

– A film mindig legyen egy kicsit érdekesebb mint a könyv, főleg egy rövidfilm tekintetében nem árt ha valami történik is abban – fejezte be vetítés előtti beszélgetésünket Hartay Csaba.

A vetítésre mintegy félháznyian voltak kíváncsiak, ami kategóriájában, de lehet, hogy azon túl is rekordgyanús.

És végül: Vízkeleti Dániel ötöst kapott a Lerepül a hülye fejetek című vizsgafilmjére, én meg toltam rá egy tízest az IMDb-n.

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect