in ,

Fergeteges siker volt az első könyvtári éjszaka

A nagyközönség számára eddig kevésbé ismert arcát mutatta meg a Város Könyvtár. Az olvasás és a könyvtári szolgáltatások helyett április 12-én a közösségi programok széles tárházát kínálta a látogatóknak, amelybe a bábozás, sakk, társasjátékok, kézműveskedés, irodalmi vetélkedő és az éjszakai égbolt észlelése mellett a KINECT-táncverseny is belefért. Ráadásul mindezt egy megszokottól eltérő időpontban, záróra után volt lehetőség kipróbálni, ami még vonzóbbá tette a kezdeményezést, és több száz főt csábított be könyvespolcok közé.

– Április 14-e a Könyvtárosok Világnapja. Úgy gondoltuk, idén nem magunkat jutalmazzuk meg szabadidővel, hanem az olvasóikkal töltünk el egy estét. Előhozakodtunk mindennel, ami a jó hangulatot és a szórakozást sugallja, és nagyon jól érezzük valamennyien magunkat. Amikor megérkeztem a meghosszabított nyitva tartás kezdetén, hátrahőköltem a tömegtől. Talán még soha nem tapasztalt látogatottságnak örvendett az intézmény, s bár nem regisztráltattunk, szerintem kb. háromszázan fordultak meg nálunk az elmúlt órákban – árulta el a késő esti órákban elégedett mosollyal az arcán Baginé Tóth Erika könyvtárvezető.

Az esti rendezvény kétség kívül leglátványosabb eleme az EKT Community által meghirdetett páros táncverseny volt, amit a digitális világ ihletett. A résztvevőknek egy random mód kiválasztott zeneszám alatt futó mozdulatsort kellett utánozniuk, a győztesek kihirdetése után pedig a műkedvelők is megcsillogtathatták tudásukat.

Emellett Szlovák Általános Iskola pedagógusaival irodalmi vetélkedőt lehetett játszani, ill. az érdeklődők egy tintába mártott lúdtoll segítségével az egykori szkriptorok tudományából is kaphattak ízelítőt. A könyvtárosok papírszínházzal és diavetítéssel szórakoztatták a legkisebbeket, az előtérben és a polcok közötti zugokban pedig az origami, a társasjátékok és a sakk világa került előtérbe. A tiszta égbolt a csillagászoknak is kedvezett. Szklenár Tamás, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetője segítségével a látogatók bolygókat, csillagokat és látványos ködöket pásztázhattak.

– Nagyon jól éreztem magam – mondja sötétedés után Lipták Lara nyolcadik osztályos tanuló. Az utóbbi egy évben amúgy is sokat jártam a könyvtárba, mert egyre többet olvasok, de ez az este kicsit más volt. Beneveztem a táncversenybe, kipróbáltam a csocsót, néztem mesét, és a társasjátékokat sem hagytam ki. Szerintem nagyon jó ötlet volt ez a program, mert sok fiatal megismeri így a könyvtárt, és talán arra is rájönnek, hogy mennyire jó és hasznos dolog az olvasás.

Földesi Zoltán két nap leforgása alatt két különböző minőségben fordult meg az intézményben. Április 11-én közéleti szereplőként képviseltette magát a versmaratonon, egy nappal később pedig kollégiumi nevelőpedagógusként tíz középiskolást kísért el.

– Minden kultúrához kötődő intézménynek igazodnia kell a megváltozott viszonyoknak és a fiatalok érdeklődéséhez – vélekedett a vezető főtanácsnok. A könyvtár nagyon jól teszi, ha becsalja azt a generációt a könyvespolcok közé, amely igazából könyvvel csak az iskolában találkozik, és természetes életformaként kezeli az internetet és az okostelefont. Én modern gondolkodású vagyok, és mindig az érdekel egy ügyben, hogy mennyire szolgálja a fő célt. Itt azt látom, hogy a tanulók egy kibővített speciális játszótérként és közösségi térként tekintenek erre a helyszínre, és nagyon jól érzik magukat.

Baginé Tóth Erika hangsúlyozta, a digitális üzenetek és chat világában egyre ritkábbak a valós térben történő találkozások és a társasági élmények. Ezen a területen szeretne szerepet vállalni a könyvtár, és több hasonló kezdeményezést felvállalva változtatni a tendencián.

Megyegyűlés – a rendőrség és a polgárőrség munkájáról tájékozódott a testület

Kikerült a megtelt tábla főszezonban a Körös-szögre