Connect with us

Csabacsűd

Együtt emlékeztek közös múltjuk leggyászosabb pillanataira a csataiak és a csabacsűdiek

Csákvári Marian, Csata polgármestere
Csákvári Marian, Csata polgármestere

A magyar országgyűlés 2012. december 4-én nyilvánította ki akaratát arról, hogy április 12 a Felvidékről kitelepítettek emléknapja, elevenítette fel csütörtökön Molnár József polgármester Csata és Csabacsűd települések közös megemlékezésén.

– Tisztelettel és nagyrabecsüléssel adózunk azoknak a családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve kemény akarattal, szilárd hittel otthont teremtettek maguknak Csabacsűdön és az ország más településein. Ugyanilyen tisztelet illeti mindazokat, akik az adott időszakban a csehországi munkatáborokban a szenvedéssel teli, megalázott élethelyzetben is kitartottak magyarságuk mellett – fogalmazott Csabacsűd első embere, majd békét, barátságot és további kiváló együttműködést kívánt a településeknek.

Az 1945. április 5-én kihirdetett kassai kormányprogram kollektíve háborús bűnösként említette a németeket és a magyarokat, és erre hivatkozva megfosztották őket állampolgárságuktól és örökre kitiltották őket a köztársaságból, vázolta az akkori politikai helyzetet Csákvári Marian, Csata polgármestere.

– Benes egyetlen jogot hagyott meg a két nemzet kisebbségeinek, a Csehszlovákiából való eltávozás jogát.

Ennek eredményeképp kétszáz család került kitelepítésre. Csata település ezer lakosából 300 maradt. A magyarok lakta területekről a lakosság mintegy 70 százaléka, nyolcvanezer család mintegy négyszázezer tagja távozott.

– A deportálásra ítélt magyarokat embertelen körülmények között a téli hónapokban, fogvacogtató hidegben, marhavagonokba zsúfolták, ahol gyakran fekvőhely sem jutott mindenki számára. Általában csak napközben haladhattak a szerelvények, éjjel mellékvágányokon vesztegeltek, így csak 8-10 nap múlva érkeztek meg Cseh–, illetve Morvaországi célpontjaikhoz – elevenítette fel a történteket egy még gyermekként kitelepített csatai visszaemlékezéseiből, a szlovákiai magyar település polgármestere.

– Isten malmai lassan őrölnek, de őrölnek, ez a lényeg – mondta Szenes János visszaemlékező gondolatai bevezetőjeként, utalva arra, hogy az 1947. április 12. és 1949. június 5. közötti kitelepítések során a kis magyar hazába elhurcoltak utódai csak kapcsolatot találnak akkori gyökereikkel.

[foldergalley folder=tartalom/180416csud]

Népszerű

Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán) Csabacsűd főutcája április 1-én (Fotó: Babák Zoltán)

Virtuális turista: Vérszilvavirágzás Csabacsűdön

Virtuális turista

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Gilanné Radványi Rózsa: Célunk, hogy minél többen maradjanak otthon

Csabacsűd

Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió) Molnár József, Csabacsűd polgármestere (Fotó: Szarvasi Kábeltelevízió)

Megértést, összefogást, önfegyelmet kér mindenkitől Molnár József

Csabacsűd

Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán) Dankó Béla, Gazsó Péter és Molnár József (Fotó: Babák Zoltán)

Átadták a csabacsűdi futballpálya felújított öltözőjét.

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect