in , ,

Mi fér be egy vágó és egy restaurátor közé?

Ez pont úgy hangzik, mint valami rossz vicc. A kedves olvasó ne kezdjen gondolkodni, mert már el is mesélem. A Vajdában lezajlott Humán hetet foglalta keretbe két előadás. Kezdetnek Mitnyan Zoltán, a TV2 munkatársa beszélt a filmes vágás és a kisfilm készítés rejtelmeiről. Megnéztük Itt és Most (2016) című kisfilmjét, melyekkel díjakat is besöpört. Megtudtuk, hogy a filmkészítés milyen nehézségekkel jár, és ha a vágó éppen nem készít kisfilmet, mivel is foglalkozik a hétköznapok alatt. Ez volt a kezdet. Záró előadásként Kalivoda András (Iparművészeti Múzeum) prezentációjában tárult fel a restaurálás tudományos háttere. A tudományos háttér nem valami költői túlzás, pontosan megtudtuk, milyen anyagismereti és elméleti tudás kell ehhez a munkához. Az világossá vált, hogy a kerámia restaurátornak a ragasztóanyagon kívül, amit szintén számos szempont alapján választ ki az ember, felkészültnek és türelmesnek kell lennie. Jó volt szembesülni azzal, hogy a Vajdából indulva ilyen elkötelezett és sikeres szakemberek kerülnek ki, mint Zoltán és András. Ezeket az előadásokat motivációs céllal is tervezzük, segítve diákjaink pályaválasztását.

E szándékba jól illett Oláh Gergő előadása, ahol élőben is meggyőződtünk előadói képességéről, de a rendezvénynek alapvetően nem ez volt a célja. Egy országos turné részekét járt nálunk, melynek küldetése, hogy példát és utat mutasson azoknak, akik nehéz helyzetben élnek, vagy csak hiányzik belőlük az elkötelezettség és a kitartás. A nézőközönség általános véleménye az volt, hogy az előadás minden szempontból teljes siker volt.

Ha szerda, akkor érdekfeszítő töri verseny az I. világháborúról. Pécsváradi Antal tanár úr szervezésében ezúttal is megrendeztük a Nádor Jenő Történelem Versenyt. A hazai csapatokon kívül erdélyi testvériskolánk, a Téglás Gábor Elméleti Líceum és az orosházi Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium diákjai is indultak. A verseny előtt a résztvevők rövid megemlékezésen vettek részt, a háború befejezésének századik évfordulója kapcsán. Az esemény részeként két tárlóban mutattuk be azokat a háborús relikviákat, melyeket Lakos Zoltán öregdiák, a téma elkötelezett gyűjtője és kutatója bocsátott rendelkezésünkre. A Hősök fala előtt zárult a megnyitó a kegyelet virágainak elhelyezésével. A versenyen szakértő öregdiákjaink zsűriztek: Roszik Zoltán (zsűri elnök), Hortobágyi Pál, Stafira Árpád, akik végül szoros versenyben az iskola 11. B osztályos csapatát találták legjobbnak. (Gruner Benedek, Lauday Marcell, Tóth Zoltán, Zima János, szaktanár: Pécsváradi Antal). A szervezésben közreműködött a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a vendéglátás és jutalmazás költségeit a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének támogatása biztosította.

Korábban a tematikus hét a Vajda gálával zárult, de a tavalyi tapasztalatok alapján ezt a csütörtöki napra hoztuk előre. Ezen a napon érkezett iskolánkba egy népes vanyolai küldöttség Vajda Péter – névadónk – szülőhelyéről. Vendégeinkkel megismertettük az iskolánkat és a helyi hagyományápolást, melyek során meggyőződhettek, hogy Szarvason is nagy tiszteletnek örvend Vajda Péter. Látogatóink kórusa a gálán is fellépett, melyről külön cikkben számolunk be. Annyit azért érdemes feljegyezni, hogy diákjaink ismét lebilincselték előadásaik színvonalával, sokrétűségével a népes közönséget. Mint korábban is, a műsor magas szintű lebonyolítását Dr. Laukóné Adamik Editnek köszönhettük.

Ennyi fért tehát egy vágó és egy restaurátor közé tematikus hetünk keretében. Jó volt elhagyni a tanítási órák keretét, ismeretekkel, élményekkel gazdagodni, de minden évfolyamnak megvan a további feladata. Különösen fontos a tizenkettedikesek számára, hogy a hátralévő napokban az érettségire összpontosíthassanak.

Molnár Béla munkaközösség – vezető

Csákvári Marian, Csata polgármestere

Együtt emlékeztek közös múltjuk leggyászosabb pillanataira a csataiak és a csabacsűdiek

Mindkét csoportban még nyílt az elsőség kérdése