in , ,

Beért a munka: Szarvas lett a legjobb vidéki karatecsapat a magyar bajnokságon

A legújabb olimpiai sport magyar bajnokságán hetven induló egyesületből mindössze hét versenyző részvételével 2 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel Szarvas lett a legeredményesebb vidéki egyesület a haladók között, amivel a helyiek eddigi legnagyobb sikerüket könyvelhetik el.

Rekordlétszámmal, közel 900 versenyző részvételével rendezték meg 2018. április 21-22-én az idei karate magyar bajnokságot. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Kulcsár Krisztián a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki méltatta a karate magyar olimpiai mozgalomban elfoglalt helyét, és sok sikert kívánt az olimpiai felkészüléshez.

A kétnapos verseny a 14 év feletti haladó korosztályokkal indult, azok közül is az ifjúsági olimpiai kvalifikációs versennyel. Itt a szűk korosztályi előírások miatt csak két versenyzőnk volt jogosult indulni. A körmérkőzéses rendszerben Sindel Márk három, míg Tálas Bendegúz két mérkőzést nyert, amivel előbbi a 2., utóbbi a 3. helyen zárt.

A kadetek + 70 kg-os súlycsoportjában Frankó Dániel legnehezebb ellenfelével és jóbarátjával, a BVSC-s Bilisics Milánnal kezdett, aki tavaly már az elején vigaszágra kényszerítette versenyzőnket. Ezúttal a szarvasi fiúnak jött ki jobban a lépés, amelyet követően Dani a döntőig lépdelt tovább három nyert mérkőzéssel, ahol megszerezte a helyiek első aranyérmét.

Az U21 -67 kg-ban a versenyzéshez öt év után újra kedvet kapó Borzi Balázs lépett tatamira városunk színeiben, aki bronzéremmel ünnepelhette visszatérését.

Tálas Bendegúz a junior -76 kg-ban már magabiztosan lépdelt előre, bírói ítélettel a reggel kvalifikációt nyerő ellenfelénél is jobbnak látták a bírók, és csak a döntőben talált legyőzőre, így ezüstéremmel gazdagította a kollekciót.

Sindel Márk a junior -61-ben mutatott tudatos versenyzést, a harmadik körben a kategória tavalyi magyar bajnoka ellen sikerült neki a döntőbe jutás. Itt a reggeli kvalifikáció első helyezettjével került szembe, akivel szemben ezúttal vezetésre állt, nem sokkal a vége előtt pedig az ellenfelét egy kontakt miatt leléptették, így Márk állhatott a dobogó legfelső fokára, megszerezve a szarvasiak második aranyát.

Litauszki György a junior -55-ben egyik mérkőzésén villámgyors fejrúgásokkal kiharcolt 8:0-ás győzelmével végül ezüstérmes lett.

Nagy Máté és Bagi Dániel ugyan jól kezdett és vezettek is a mérkőzéseik elején, ám előnyüket sajnos taktikai hibák miatt nem tudták megőrizni, így egyéniben ezúttal nem tudtak érmet hozni. Csapatban azonban kiköszörülhették a csorbát: Bagi Dániel a BVSC csapatának vendégjátékosaként a második helyen zárt, míg a Szarvas Frankó-Nagy-Tálas összetételű trió a harmadik helyig jutott.

A verseny második napján az ifjúságiak között Csányi Balázs a +57 kg-ban, míg 4 versenyzőnk -52kg-ban indult. Ez nem kedvezett az eredményesség szempontjából, hiszen sportolóink egymást győzték le: Hlobocsányi Zoltánt kontakt miatt léptették le Szrnka Artúr ellenében, a bronzmeccsen pedig Kerti Kelemen lett a későbbi bronzérmes Artúr ellenfele.

A másik ágon Megyesi Hunor nem védte fejét az egyik támadását követően, amit hosszúlábú ellenfele büntetett, innen pedig már nem sikerült a fordítás. Kelemen Zsombor a későbbi döntős ellen ugyan néhány hibával, de meggyőzően dolgozott és az utolsó másodpercben nem sokon múlt hogy továbbjusson. A vigaszágon 3-0-ról engedte fordítani az ellenfelét. Csányi Balázst támadásai közben nem maradt kellőképpen éber, így ellenfelének sikerült meglepnie őt letámadásokkal.

Büszkeséggel tölti el a helyi vezetőket, hogy a haladók közül mindenki tudott érmet hozni egyéni- vagy csapatküzdelemben, aminek köszönhetően közvetlenül a nagy indulószámú, 2-300 fős bázisokkal dolgozó, formagyakorlatban is versenyző fővárosi klubok mögött csak küzdelem versenyszámban indulva a legeredményesebb vidéki egyesületként zártunk a ponttáblán és az éremtáblán egyaránt, amivel újabb hatalmas lépcsőt vettek sikerrel Szarvas karatésai.

2018. évi Magyar Bajnokság, Budapest
Szarvasi eredmények: 8 versenyző, 2 arany, 3 ezüst, 4 bronz, csapat 3. hely

Frankó Dániel kadet +70kg 1.
Sindel Márk junior -61kg 1.
Litauszki György junior -55 kg 2.
Tálas Bendegúz junior -76 kg 2.
Sindel Márk olimpiai kvalifikáció -61kg 2.
Borzi Balázs U21 -67kg 3.
Tálas Bendegúz, olimpiai kvalifikáció +68kg 3.
Szrnka Artúr ifjúsági  -52 kg 3.
U18 csapat 2. BVSC (Bagi Dániel)
U18 csapat 3. SZARVAS (Frankó Dániel,Tâlas Bendegúz,Nagy Máté)
A versenyzők irányításában a korábban világranglista első Szegedi Döme, valamint Höning Dávid Egyetemi Európa-bajnok és Sajó Zoltán nyújtott segítséget.

Külön öröm, hogy a versenyre Szarvason készülő BVSC a 4., míg a zalaegerszegi Toriki csapata a 7.helyen végzett. Gratulálunk és köszönjük a közös munkát, amit folytatunk a jövőben is!

Podani Milán két megye motoros idénynyitójának is a vendége volt

Békés megyébe látogatott az osztrák nagykövet