in , ,

Négyszáz virágot ültettek el a gyerekek a virágok vasárnapján

Bár szakmai rendezvénynek szánták, mára családi nappá alakult át a virágok vasárnapja. Babák Mihály polgármester sugallatára a Szarvasi Komép Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ötödik évre rendezi meg szakkiállítással egybekötött vásárát, helyszínként pedig minden évben a város szíve, a Zenepavilon és környéke szolgál.

Május 13-án kézműves foglalkozásokkal, ugrálóvárral és gépbemutatóval várták a vendégeket, akiket a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei muzsikával csalogattak egyre közelebb. A színpadon vers, hangszeres zene és ének váltakozva csendültek fel, déltől pedig a látogatók még magasabb fokozatra kapcsolhattak. A Babilon TSE látványos hip-hop bemutatóval készült, amelynek keretében túlnyomórészt a Ritmus Pontszerző Országos Versenyen sikeresen szereplő táncosok hozták el szóló, duó, ill. csoportos produkciójukat.

A délelőtti órákban sor került a hagyományos virágültetési versenyre is. Idén összesen tíz csapat nevezett, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézménye és a Szlovák Általános Iskola színeit képviselve. Mellettük a Pioneer Hi-Bred Zrt. munkatársai is lapátot ragadtak, aki az idei évben anyagilag is támogatták a program sikeres lebonyolítását.

– Nem egy esetben előfordult az is, hogy három évesnél kisebb testvért is elhoztak a családok, ami nagy öröm a számunkra. Az ő munkájuk persze leginkább abból állt, hogy a kislapáttal rakosgatták a földet egyik helyről a másikra. A nagyobb testvérek már ültetgettek, az anyukák, nagymamák pedig megtanították a csemetéiknek, hogyan kell kivenni a növényt a cserépből, hogy a gyökér ne sérüljön. Jó volt látni, hogy közösen dolgoznak, ill. örülünk, hogy mi is kivehettük a részünket a város szépítéséből – idézi fel az ültetés perceit Tóth Ágnes óvodapedagógus, aki a Zöldpázsit óvoda mindennapjaiban is nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatósággal, újrahasznosítással és természetvédelemmel kapcsolatos tudásmorzsák elhintésére.

Pákozdi János, a Komép Kft. ügyvezető igazgatója közben maga is a tettek mezejére lépett.  Az egyik asztalhoz kuporodott, és a nagyszámú érdeklődőt látva, besegített a csillámtetoválások elkészítésébe. Mint mondta, szükség is van ilyenkor egy kis feltöltődésre, mivel számukra ez az év legzsúfoltabb időszaka.

– Az idei évben az időjárás nem volt a társunk. Minden hamarabb zajlott, ezért legalább két héttel mi is megelőztük önmagunkat. Általában május harmadik hetében szoktuk megkezdeni a virágosítást, ezzel szemben idén a jövő héten már a végére érünk. Nagyon nagy ütemben kellett haladnunk, de a növényeket előkészítettük, és az időjárás is kedvezett a munkálatoknak. Emellett közel ezer fát ültettünk el tavasszal, és további hatszáz cserjét terveztünk be. A hirtelen bekövetkező időjárás változás a fűfélékre is hatással volt: gyors fejlődésnek indultak, ezért fűnyírásban most kezdjük utolérni magunkat – számolt be jelenlegi munkálatokról.

Hozzátette, az elkövetkező hónapokban várhatóan komoly öntözési feladat vár rájuk. A nyárias idő három gépnek folyamatos munkát ad, ami tőlük 100-120 százalékos kapacitást igényel. Emellett zajlik a közmunkaprogram, mintegy 45 hektárnyi területen.

A legnagyobb problémaként a szakemberhiányt említette. Szerencsére azonban még maradéktalanul el tudják látni a feladatukat, köszönhetően a megfelelő gépparknak és az önkormányzat évenkénti 100 millió Ft feletti támogatásának.

A nap végére a szorgos kezek összesen 400 palántát ültettek el. Jutalomként valamennyien egy-egy vásárlási utalványt és egy fából faragott virágot vihettek haza.

Horváth Ágnes, Mihály Mariann, Roszik-Varga Annamária

Már startra készek a Tourinform iroda munkatársai

Urbancsok Anett

Ne menj el mellette!