in ,

Oláh Miklósné vehette át a Csabacsűdi Szlovákságért elismerést

Oláh Miklósné
Oláh Miklósné

A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat megalakulását követő minden évben megrendezik a településen a Szlovák Napot. Május 12-én, szombaton sorban a 15. alkalommal látták vendégül a környező szlovák lakta települések nemzetiségi önkormányzatának képviselőit és hagyományőrző csoportjait az Eötvös József Művelődési Ház falai között.

Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntőjében megfogalmazta, minden vidéknek megvannak a sajátos szokásai, tradíciói, amelyek a kultúra részét képezik. S ha nem akarják elveszíteni ezeket, meg kell célozniuk a felnövekvő generációt is. Véleménye szerint még nem késő, de nem is könnyű feladat. Különösen ebben a folyton megújuló, rohanó világban.

– Csabacsűdön szerencsére élnek még a hagyományok. Ez köszönhető annak is, hogy már az óvodában megkezdődik a nyelvvel való ismerkedés, az iskolában pedig nyolc éven keresztül tart a nyelvoktatás, ill. a szlovák kultúra őrzése. Általánosságban azt látjuk, hogy a megyének azon településein, ahol az oktatásban idegen nyelvként jelen vannak nemzetiségek, ott erősebb az identitástudat és a tradíciók – vélekedett.

Emellett azonban azt is látja, hogy generációnként nagy különbségek vannak ezen a téren. Míg az óvodás és iskolás korosztály és az idősebb réteg nagy hangsúlyt fektet múltunk örökségének megőrzésére, addig általában a fiatal felnőttek és a középkorosztály eltávolodnak ettől a témától. Ennek oka többnyire a munka, a család, illetve a településtől való elszakadás. A helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke abban bízik, hogy ez az időszak csak átmeneti, és előbb-utóbb ők is visszatalálnak a gyökereikhez.

Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökhelyettese elmondta, az elmúlt évtizedek viszontagságos történelme nagy hatással volt a jelenlegi szlovákság helyzetére. A 70 évvel ezelőtt történt lakosságcsere következtében a helyi értelmiség jelentős része eltűnt, amit csak a későbbiekben megerősödő civil szféra tudott némileg kárpótolni. Létrejöttek a nemzetiségi önkormányzatok is, amelyek egyfajta jogi keretet adnak az érdekérvényesítésnek. Ezzel együtt sajnos egyre kevesebben ápolják a szlovák nyelvet, a helyi dialektusok pedig hanyatlásnak indultak.

Az eseménye legünnepélyesebb perceit a Csabacsűdi Szlovákságért díj átadása jelentette. Idén az elismerést Oláh Miklósnének ítélték oda. A nyugalmazott pedagógus 1965-től tanított a településen, 1997-ben alapító tagja a csabacsűdi énekkarnak, öt évvel később pedig az első Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnökének választották.

– Nekem eszembe nem jutott volna, hogy ilyen alkalomra vagyok hivatalos. A korábbi időben is minden rendezvényükre kaptam meghívást, de ennyire titokzatosan még egyszer sem. A 82 évem már nagy teher, és ilyen nagy útra nem merek egyedül elindulni. A lányom azonban szabaddá tette magát erre a napra, és elhozott – mondja meghatódva a jelenleg Békéscsabán élő díjazott. – Ezt a meglepetést! S ami nekem külön csodálatos, hogy a helyi önkormányzat elnöke tanítványom volt.

A rendezvény kulturális műsorral folytatódott, amelynek keretében felléptek a Hársliget Óvoda apróságai, a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói és a kétsopronyi „Horenka” Szlovák Hagyományőrző Népdalkör is.

Álomkiránduláson jártak kárpátaljai kisdiákok Szarvason

Családok évada a Vízi Színházban