in ,

Szarvasi induló is versengett az év fagylaltja címért

Urbán Ildikó
Urbán Ildikó

Bár a dobogóról ezúttal lecsúszott, mind a szakmai zsűri, mind a közönség elismeréssel szólt az Urbán Ildikó szarvasi cukrászmester által megálmodott ízvilágról. A település először képviseltette magát a szakma egyik legrangosabb megmérettetésén, az Év Fagylaltja versenyen, ahol negyven induló összesen hetvenkét fagylaltját pontozták a bírálók.

Magyar Cukrász Iparosok Országos Egyesületének megmérettetésére május 15-én, Szegeden, a Virág cukrászdában került sor. Idén kötelező íz nem volt, így semmi sem szabott határt a versenyzők fantáziájának. A cukrászok négy kategóriában adhatták le munkájukat: a kézműves fagylaltozók mellett a cukrászdák és az alapanyagok forgalmazói is bemutathatták kreációjukat, ill. a gyártók és a cukrászdák közösen is indulhattak. Ebben a kategóriában a nevezett fagylaltok nem tartalmazhattak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Az ízeket és a harmóniákat egy tizennégy fős szakmai és egy ötfős közönségzsűri értékelte, köztük olyan ismert nevekkel, mint Kollányi Zsuzsi énekesnő, Bebe énekes és Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged kézilabdacsapat edzője.

– Évek óta foglalkozunk fagylalttal. Minőségi alapanyagokat használnunk, és odafigyelünk a trendekre is. Friss tejből és gyümölcsökből készítjük a fagylaltjainkat, mert szeretnénk minél finomabb fagylaltot produkálni. Az én régóta dédelgetett álmom egy birsalma alapú fagylalt volt. Ezt az alapot pirított dióval szórtam meg, és konyakos karamellel locsoltam meg – avat be az általa megálmodott ízvilágba.

A legnagyobb fejtörést számára az okozta, hogy mivel párosítja a gyümölcsöt. Végül a tradíciókat hívta segítségül, és visszanyúlva az elődökhöz a hagyományosat az újszerűvel ötvözte.

20180516-HE_00101

Felidézte, nagyon különleges fagylaltok vonultak fel a versenyen: a díjazottak között volt pl. a sós vanília ropogós tökmag pralinével, a homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral, a kesudió datolyalekvárral és a maracuja mandularopogóssal. Az év fagylaltjának a zsűri a gyenesdiási Somogyi Renáta kompozícióját, a bazsalikomos málnát választotta. Ugyancsak a Bringatanya alkotása aratta le a babérokat a cukrászdák kategóriában, ahol a rebarbarás-epres philadelphia elnevezésű fagyijával a dobogó harmadik fokára léphetett fel. A gesztenye vörösboros áfonyával Szeged város különdíját nyerte el, valamint a fagyizó még a Kézműves Fagylalt Nívódíjat is megkapta.

Urbán Ildikó elmondta, az idei trendnek a fűszerezett gyümölcs tekinthető, ami a versenyen is megjelent. Emellett gyakori a roppanós réteg alkalmazása, valamint a különböző ízvilágok és textúrák egymás mellé helyezése.

– Sok ötletet láttam, és sok mindent tanultam. A következő években is el szeretnék indulni a versenyen, és minél különlegesebb fagylaltokat hozni Szarvasra – összegzi a tapasztalatait a szarvasi mestercukrász, akinél hamarosan megkóstolható lesz az általa készített fagylalt és a díjnyertes alkotás is.

Családok évada a Vízi Színházban

Bodonyi Dóra

Bodonyi Dóri ezüstérmet szerzett a ICF Gyorsasági Kajak-kenu Világkupán