in ,

Roma lányok továbbtanulását segíti a nemzetiségi önkormányzat

Az iskolai lemorzsolódás csökkentését és a továbbtanulás elősegítését célozza meg az a projekt, amelyre közel 30 millió Ft-ot nyert a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A Bari shej – nagylány névre elkeresztelt pályázat keretében egyéni mentorálás valósul meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által támogatott programban résztvevő 20 lánnyal heti 15 órában mentorok foglalkoznak, a családokkal pedig heti egy alkalommal konzultálnak. Emellett a célcsoportnak nyolc kirándulásra is lehetősége nyílik. A kétéves időszak első állomásaként május 18-án nyitórendezvényre került sor, a Fő téri Általános Iskola dísztermében.

– Szerintem a legnagyobb probléma nem azzal van, hogy a roma lányok nem tanulnak tovább, hanem hogy nem fejezik be az általuk választott szakmát. Fontos, hogy megtanulják, belőlük is válhatnak kiváló szakemberek, s ne csak a családban állják meg a helyüket, hanem teljes értékű roma asszonyként is – vallja Romhányi Tiborné, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Hodálik Pál alpolgármester jó példaként hozta fel a szarvasi kisebbségi önkormányzatot, ahol három tag közül kettő hölgy. Emellett a Békés Megyei Roma Önkormányzatnak is női vezetője van. Kitért egy korábbi TÁMOP-típusú pályázatra, amelynek köszönhetően sokan szociális ápolói és gondozói végzettséget szereztek, változtatva ezzel bizonyos kulturális berögződéseken.

Jónás Jánosné szakmai vezető a lemorzsolódást alapvetően két okra vezette vissza: egyrészt a roma lányok (különösen a lovári népcsoport) nagyon fiatalon alapítanak családot, amelyet követően a férfi már nem engedi nekik a továbbtanulást. Másik gyakori problémaként a félbehagyott tanulmányok jelentkeznek. A roma lányok a rasszjegyek miatt nehezen találnak gyakorlati helyet, később pedig emiatt bizonyos munkakörök alig-alig, vagy egyáltalán nem elérhetőek a számukra.

Ez utóbbi akadályt a pályázat úgy igyekszik kiküszöbölni, hogy mentorok segítségével olyan szakma felé orientálják őket, ahol jobban elfogadják őket, de egyúttal kiváló szakember válhat belőlük. Ezzel együtt azt is látják, hogy a roma fiataloknak az érvényesüléshez többet kell letenniük az asztalra, mint másoknak. A küldetés azonban nem lehetetlen. Ennek egyik jele a közmunkaprogam, amelybe egyre több roma nő kapcsolódik be. Ők előnyként számoltak be arról, hogy így könnyebb a családok fenntartása, a mindennapi tevékenységnek köszönhetően pedig hasznosabbnak érzik magukat.

– Ez nem tanulásról szól, hanem iskolai idő utáni és hétvégi elfoglaltságot jelent. Nagyon fontos, hogy a lányok önismeretet tanuljanak, felfedezzék magukban azokat az értékeket, amelyekkel rendelkeznek. Emellett olyan foglalkozásokat, kirándulásokat szervezünk számukra, ami elősegíti a továbbtanulásukat. Együtt gondolkozva olyan pályát szeretnénk választani nekik, ahol meg tudják állni a helyüket – avatott be Jónás Jánosné Krisztina az április elsejével kezdődött program részleteibe.

A 10-18 év közötti fiatalok a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és a Fő Téri Általános Iskola tanulói közül kerültek ki. Közülük tizenöten gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, öten pedig többszörösen hátrányos helyzetűek. Nyáron a részvevők két táborban, Tokajban és Balatonlellén szélesíthetik világlátásukat, hogy szeptembertől újult erővel vethessék bele magukat a tanulmányaikba.

Gruner Benedek

Az élre állt az OB III-as teniszcsapat

Hit, életosztás, kultúra, közösség – teljes élet napja Szarvason