in , ,

Azonnali lépések megtételére kérte Gajdos Attila a hatóságokat a bűzüggyel kapcsolatban

Gajdos Attila
Gajdos Attila

Több fontos kérdésben kért szót Gajdos Attila jobbikos önkormányzati képviselő. Elsőként az utóbbi időszakban érzékelhető kellemetlen szaggal kapcsolatban fejtette ki véleményét. Mint mondta, több héttel ezelőtt írásban kereste meg Szarvas város jegyzőjét, és érdeklődött az ügyben tett lépések felől. Mint kiderült, az illetékes hatóságot ilyen esetekben a megyei, járási kormányhivatal aktuális főosztálya jelenti. Személy szerint is dühíti, hogy nyár elején a bűztől lassan nem lehet megmaradni a városban, aminek szerinte előbb-utóbb a turistaszezonra is hatása lesz.

Utalt rá, hogy már kora tavasszal is volt hasonló esetre példa. Akkor az önkormányzat közterület-felügyelőn keresztül megpróbálta kideríteni a szagok forrásait, és több bejelentés, feljelentés történt.

– Én nem hiszem, hogy a lakosságnak kell jelentést tenni. A hatóságnak kellene utánajárnia az esetnek. A lakosságnak csak azt kell bejelenteni, ha tudja, hogy ki és hova teszi le az anyagot, vagy mi a probléma. Megkérek minden illetékes hatóságot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, és dolgozzanak, hogy ilyen problémák ne legyenek. Intézkedjen az, akinek jogosultsága van. Az önkormányzatnak sajnos nincs. Amennyiben nem lesz rövid időn belül előrelépés, akkor személyesen fogok az országos médiához fordulni – adott kellő nyomatékot az elégedetlenségének.

Az elmúlt hónap értékelését a május 1-jei rendezvénnyel kezdte. Mint megfogalmazta, jól látszik, hogy szükség van ilyen idénynyitó programra, amely óriási érdeklődés mellett zajlott. Hiányolta azonban az ingyenes komolyabb koncerteket, amelyek tovább növelnék a látogatók számát. Jó példa erre szerinte a környező települések – Gyomaendrőd, Telekgerendás, Kétpó – kínálata, amit Szarvasnak is követni kellene. Éppen ezért indítványozta az erre a célra történő források elkülönítését.

Érintett két, általa indítványozott önkormányzati ösztöndíjat is. Egyike ezeknek egy 50 ezer Ft értékű beiskolázási támogatás azoknak a fiataloknak, akik a szarvasi főiskolákon tanulnak tovább. Emellett körvonalazódik egy leendő gyermekorvosokat segítő hozzájárulás is, amelyet az önkormányzat szakosodás után több évig folyósítana.

Örömmel konstatálta a városban zajló járdaépítéseket. Jelenleg a Vágóhíd utcában folynak a munkálatok, de a testület támogatta a Vajda Péter utca végének felújítását is, egészen a Tessedik-tanyáig bezárólag. Sajnos azonban azt is látni kell, hogy rengeteg rossz járdaszakasz található még a településen, főként a kisebb, kevésbé frekventált részeken. Véleménye szerint az önkormányzatnak ezekre is sokkal több figyelmet és lehetőség szerint forrást kellene fordítania.

Érintette a Vízi Színház állapotát is, amely meglátása szerint „nem úgy néz ki, mint ahogyan egy hétéves épületnek kellene”. Jelenleg problémák vannak a vizesblokkal és a lifttel, de minden évben újabb forrásokat kell biztosítani az épületre. Ez magával vonja azt a tanulságot is, hogy a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az épülő ingatlanok műszaki ellenőrzésére. Erre egyébként a testületi ülésen ígéretet is kapott.

– Le lesz verve a minőség a kivitelezőn. Olyan középületekre van szükség, amelyek nagyon sokáig állnak – vonta le a konklúziót.

Szólt a Körös-menti TDM beszámolójáról is. Megdicsérte az egyesületet, mert úgy látja, hogy jól végzi a munkáját, ami a vendégéjszaka szám növekedésében és az idegenforgalmi adóbevételekben is megmutatkozik. Negatívumként utalt azokra turisták által megfogalmazott véleményekre, amiket mindenképp orvosolni kell. Ezek között van a városban terjengő bűz, a roma lakosság olykor illetlen és zaklató magatartása, a település megközelíthetősége, ill. a település több pontján megjelenő illegális szemétlerakások.

Zárásként mindenkit invitált a június 3-i trianoni megemlékezésre. A gyülekező 14.15-kor lesz a Történelmi Emlékút elején, ezt követően a megemlékezés 15 órakor kezdődik a Történelmi Országközépnél.

Egy pályázat révén tovább erősödhet a testvérvárosi kapcsolat Szarvas és Bucine között

Nyugodt tempó a szomszédvárak találkozóján