in , ,

Fakó keselyű, vadmacska, uhu és új vízi tanösvény is várja a látogatókat az állatparkban

fakó keselyű
fakó keselyű

A nyár folyamán is számos újdonsággal, programmal, látványossággal várja látogatóit a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark bemutatóhelye.

A több, mint 50 féle Kárpát-medencére jellemző, a Körösvölgyi Állatparkban bemutatott állatok sorát idén is jónéhány új faj gazdagítja.

A mintegy három méteres szárnyfesztávolságú, valaha az Alföldön is gyakoribbnak számító fakókeselyű, vidékünkön már csak ritka kóborlóként fordul elő. A Körösvölgyi Látogatóközpontban, vadonatúj röpdéjében testközelből lehet megcsodálni és megismerni e fenséges madarat.

Ugyancsak az állatpark lakói között figyelhető meg ezentúl a sűrű ártéri erdők rejtett életmódot élő lakója, a fokozottan védett vadmacska is. A vadmacska állomány létét napjainkban erősen veszélyezteti a bolygatatlan élőhelyek eltűnése és a házi macskával történő kereszteződés, ezért a természetben egyre csökken a létszámuk.

Az állatparkban a legnagyobb testű hazai bagolyfajjal, egy gyönyörű uhuval is találkozhat, aki ellátogat.

Természetesen a park állandó lakói, többek között az európai bölények, a jávorszarvas, az aranysakál, a róka, a borz, a vízimadarak sokasága is várja a vendégeket.

Az évszázados fákban gazdag Anna-ligetet szegélyező Körös-holtágon megnyílt az országban egyedülálló Jégmadár vízitanösvény is. A tanösvény hazánk 5. legnagyobb állóvízéről és annak élővilágáról, élőhelyeiről ad tájékoztatást. A nyolc állomásból álló tanösvény a Körösvölgyi Látogatóközpontban kölcsönözhető vízi eszközökkel közelíthető meg.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark egész nyáron, minden vasárnap Szünidei Állatmustrával várja az érdeklődőket, melynek keretében az állatpark egyes állatfajairól fél órás ismertetők hangzanak el. A nyár folyamán az állatpark összes állatfaja többször is sorra kerül majd.

A látogatóközpontban július 1. és augusztus 31. között kerül bemutatásra a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Föld Barátai Európa „Őrzők”-közösen a természet védelméért című közös kiállítása.

A nyári eseményeinket augusztus 25-én a Kastély és kertjének lakói-Esti nyárbúcsúztató az Anna-ligetben elnevezésű program zárja majd. Ahol a Csáky-kastély múltját idézzük meg szabadtéri vetítés keretében, az állatparkban többek között állatismertetők, látványetetések és mentett állat szabadon engedése is várja az érdeklődőket.

Mindenkit szeretettel várunk egy élményteli kirándulásra, Szarvasra!

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Szarvas, Anna-liget 1.
e-mail: korosvolgy@kmnp.hu
webcím: www.kmnp.hu
telefon: +36 66 313 855, +36 30 475 1789
GPS koordináták: É 46º51’29.39” K 20º31’31.57”

Fotó: Kakulya Dóra és Körömi Krisztina

Csapat második a megyei úszóegyesületek között

D.A.D.A. tizenegyedszer is