in , ,

Elindult a turisztikai célú kerékpárút kivitelezése Békésszentandráson

A héten kezdődtek meg a munkálatai annak az 1030 m hosszúságú kerékpárútnak, ami a Körös-völgyi kerékpárúttól indul, és a focipályán, lovas pályán keresztül egészen a strandig húzódik. A fejlesztésre 77 millió Ft-ot nyert Békésszentandrás önkormányzata a TOP-on – Terület és Településfejlesztési Operatív Program – belül. A befejezés tervezett határideje 2018 decembere.

Ehhez hasonlóan még idén befejeződik a Polgármesteri Hivatal és a Gondozási Központ energetikai korszerűsítése. Itt a közbeszerzések már megtörténtek, a kivitelezés néhány héten belül kezdetét veszi.

Sinka Imre, a település polgármestere tájékoztatott, az önkormányzat 2015-ben reális pályázati célkitűzésként kb. 400 millió Ft elnyerését valószínűsítette. Végül ennek több mint duplájáról döntöttek pozitívan, amit mindenképp sikerként könyvel el.

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy 11 benyújtott pályázatukból 10 szerepelt eredményesen, és mindössze egyről érkezett elutasító határozat. Múlt héten kaptak értesítést két kerékpárútra vonatkozó fejlesztésről. Ezeket Békésszentandrás konzorciumban nyújtotta be. Az egyik Szarvast köti össze a településsel, érinti a belterületi kerékpárutat, ill. a Csücsök Csárdáig új szakasszal bővül. A másik – a nagyközség közigazgatási területét is érintve – a járási székhelytől a kompig vezet. Az előbbiből 157,5 millió Ft, a másikból 64,2 millió Ft értékben részesül az önkormányzat.

Tervezés alatt áll a piactér és a standon helyet kapó állandó nézőtér, valamint megkezdődött a Pázsit-tó rekonstrukciójának előkészítése is. Ezeknek a befejezése 2018 ősze és 2019 nyara között várható.

– Manapság a legnagyobb problémát az jelenti, hogy talál-e az önkormányzat kivitelezőt, ill. hogy benne tud-e maradni abban a pályázati összegkeretben, ami rendelkezésre áll. Ez abból fakad, hogy 2015-ben megálmodtunk valamit, papírra vetettük, kiszámoltuk, azóta pedig az építőiparban elszabadultak az árak. Békés megyére vetítve mintegy 59 milliárd Ft-ot osztottak szét, ami óriási hajtó és felhajtóerő az építőipar számára. Igyekszünk a források mentén dolgozni, és szerencsére a költségvetésben is van erre mozgásterünk – világított rá a projektek árnyoldalára.

Érintett egy EFOP-típusú pályázatot is, amit öt településsel – Csabacsűd, Békésszentandrás, Örménykút, Kardos, Szarvas – konzorciumban nyertek el. A közel 300 millió Ft összértékű projekt humán szolgáltatások fejlesztésére irányul, amiből a nagyközség hozzávetőleg 30 millió Ft-ot használhat fel. A célcsoportot főként a közfoglalkoztatottak jelenik, akiknek a mentorálása, ill. az elsődleges munkaerőpiacra történő visszajuttatása valósul meg a pályázat keretében. A projekt egy fő részére munkahelyet is teremtett, június 1-jétől kezdve 36 hónapon keresztül.

Mindazonáltal azt is elmondta, hogy egyre nagyobb problémát jelent a 40 főre tervezett közfoglalkoztatott keret feltöltése. Néhány évvel ezelőtt 180 fő tudtak a településüzemeltetési feladatokba bevonni. Mára ez a létszám a töredékére csökkent, az elvégezendő feladatok mennyiségében azonban nincs érdemi változás. A település első embere szerint hosszú távon az jelentheti majd a megoldást, hogy a településüzemeltetési feladatokat főállású szakemberek végzik. Emellett remélhetőleg megindul egy visszavándorlási folyamat is, és megerősödik a helyi munkaerőpiac.

Szólt arról is, hogy a fejlesztési elképzelések nem mindig vannak szinkronban a kiírásra került pályázatokkal. Ezt főként Békésszentandrás útjai sínylették meg, amelyek terén – a 13-14 kész utcaterv ellenére – csak minimális előrelépés történt. Jó hír azonban, hogy a 44105-ös sz. „halálút” fejlesztése a közeljövőben realizálódhat.

– Egy harmincéves probléma oldódna meg. Egyrészt élhetetlenné teszi a települést, másrészt most is rengeteg bosszúságot okoz. Ráterhelődik erre az útra egy óriási forgalom az M44-es építése miatt. A magyar állam még a tavalyi évben 380 millió Ft-ot különített erre a célra. Remélem, hogy ez valósággá válik, és hamarosan megkezdődhet a kivitelezés – zárta bizakodóan a közeljövőre vetített gondolatait.

Fergeteges My Fair Lady a Vízi Színházban

Évadnyitó minifesztivállá nőtte ki magát a SZIE Regatta