in ,

Még idén befejeződhet a múzeum és az orvosi rendelők kivitelezése

Két, folyamatban lévő beruházást tekintettek meg a képviselők, szokásos testületi ülés előtti bejárásukon. Elsőként a Tessedik Sámuel Múzeum épületét vették szemügyre. Mint ismeretes, a fejlesztés a TOP – Terület-és Településfejlesztési Operatív Program – keretein belül valósul meg, összesen 472 millió Ft-ból. Ehhez további 80 millió Ft önerővel járult hozzá az önkormányzat.

Hodálik Pál alpolgármester a felújítás jelenlegi állásáról szólva elmondta, a műemlék védelem alatt álló ingatlannál a kivitelezőnek komoly előírásoknak kell megfelelni, ami fokozott odafigyelést igényel. Emellett előre nem látható problémák is hátráltatták a munkálatokat, ami miatt három hónapos határidő módosítást engedélyeztek a számukra.

– Az tapasztalták, amikor elkezdték a világítás és a fűtési rendszer kialakítását, hogy a falakban nem mindenütt az van, amit gondoltak. Előfordult, hogy vasbeton szerkezetbe ütköztek, több helyen pedig rejtett boltív szerkezetekkel találkoztak. Emiatt a belső rendszert át kell terveztetni, újra kell engedélyeztetni. A tervező és a műszaki ellenőr ezt alátámasztották, tehát a kérés zöld utat kapott. A testületnek az volt az álláspontja, hogy inkább tökéletes munkát végezzenek, mint hogy összecsapjátok, és hibák legyenek benne – fordult bizalommal az építésvezető felé.

Béni Csaba tájékoztatott, a szarufák megerősítése és tetőlécek cseréje folyamatosan zajlik. A tervekre mutatva megerősítette, alaprajzi módosulás nem lesz. Mindössze kisebb belső átalakításokat végeznek, ami érinti a WC-csoportot, a portát, a büférészt és egy mozgáskorlátozott lift kialakítását is. A változások túlnyomórészt a gépészeti részre és az elektronikára vonatkoznak.

Bődi Péter, az Integrál Építő Zrt. ügyvezetője elmondta, a belső részen az elektromos vezeték hálózat, ill. részlegesen a megszerelhető fűtéshálózat már elkészült. Megkezdődött a nyugati homlokzat felújítása is, amely ígéretük szerint a Szilvanapokra elkészül. A legrizikósabb részt a tetőfelújítás jelenti, mivel az egész tetőhéjazatot el kell bontani.

– Meg szeretnénk őrizni a régit, és egyben újat teremteni. Az ördög persze a részletekben rejlik. Ilyen pl. a bejárati kőkeret kialakítása, amit folyamatosan egyeztetni kell a műemlékvédelmi hatósággal és a későbbi üzemeltetővel, a belső ablakok felújításához mintaablakokat kell készíteni, illetve az újonnan készülő mészkőpadozathoz is mintákat kell bemutatni – részletezte a finomhangolást igénylő munkálatokat.

Hangsúlyozták, a teljes beruházást várhatóan 2019 tavaszán vehetik birtokukba a szarvasiak, mivel a kiállítások berendezése csak az építészeti munkálatokat követően kezdődhet meg.

A testületi tagok ezt követően a Széchenyi utca 2. szám alatt ingatlant tekintették meg. A kivitelező cég részéről elhangzott, a felújítás szerkezetkész, vagyis elkészültek a belső szerkezeti átalakítások. A leglátványosabb részt majd júliusban a tetőszerkezet cseréje jelenti. Az épületben három orvosi rendelőt alakítanak ki közös váróteremmel, külön irodával és adminisztrációs helyiséggel. A váró az udvar felőli bővítményben kap helyet, a belső udvari helyiségbe pedig szakmai kiszolgálóegységek és a betegek részére fenntartott mellékhelyiségek kerülnek.

Kérdésre válaszolva elmondta, előrelátóan tartható az eredeti határidő, az október 15-i dátum.

Babák Mihály polgármester elárulta, gondoltak a parkolók kibővítésére is. Ennek első lépéseként megvásárolták a szomszédos ingatlant, amit erre a célra szeretnének hasznosítani.

Évadnyitó minifesztivállá nőtte ki magát a SZIE Regatta

Kepenyes Pál

Zene a víz fölött Kepenyes Pállal