in , , ,

A szeretet meséje a Vízi Színházban

Július 4-én, szerdán este, a családi napon a VII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 4. versenyprogramját, A didergő király című Móra Ferenc mesejátékot hozta el az Egri Gárdonyi Géza Színház, amelyet a Babszem Jankó Gyermekszínházzal közös produkcióban készítettek el, Baráth Zoltán rendezésében.

Móra Ferenc művét Szőke Andrea írta színpadra. A történet Nevenincs királyról szól, aki a történet végére Bánjamár király lesz (Sata Árpád), a király Sutyimutty főtanácsnok (Tunyogi Péter) tanácsára mindenkit eltávolít magától – kiürül a szíve, ezért fázni, dideregni kezd, akit egy kicsi leány Csicseri Panka (Kovács Olga) kedvességével, és főleg tengernyi szeretetével megváltoztat, így lesz belőle Bánjamár király. A történetbe bekapcsolódik Szíveki Janka (Szél Anikó), aki valójában a király lánya, de annak ridegsége miatt keresi a szegény emberek társaságát, szeretettel segít, ha kell. Így jut el Palló mester (Nagy András) házába, akinek a kislánya Panka. Pankának már nem él az édesanyja, ezért nagyon megszereti Jankát. De szerepel még a mesében Janka dajkája Tentele (Dér Gabi), Nyekergő, a királyi kobzos (gitáros) (Káli Gergely), a szakácsnő Grizelda (Nagy Adrien), Csibuk apó (Balogh András), Nyáfic komornyik (Kardos Kristóf) és Dr. Bacilus (Tóth Levente). Ugye beszédes nevek…

A felsorolásból látszik, hogy minden szereplő jelen van ahhoz, hogy vidám, kedves mese legyen belőle a színpadon, és ők mindent meg is tettek, hogy elhitessék a gyerekekkel a történetet. Nagyon jó, magas színvonalú előadást láttunk, minden szereplő szívét, lelkét adta az előadásba.

A díszlet ötletes (Dósa Csilla munkája), a házszerű hasábok a történethez igazodva egymáshoz rakhatóak, oldaluk is sokféleképpen alakítható, könnyen mozgatható, és mindegyiknek négy oldala van, vagyis variálhatóak színben is és funkció szerint is ablakkal, ajtóval. A játéktér alja élénkszínű négyzetekből állt, ha nem színes, sakktáblának néztem volna, azért is, mert éreztem ilyen jellegű mozgást Sutyimuttynál. A jelmezeket Kovács Tímea tervezte, szépek, szemet gyönyörködtetőek voltak.

A történet nagyon emberi, és nagyon aktuális, hiszen a szeretetre tanít, az elmagányosodással szemben. A kis Panka tele van szeretettel, édesapja azt mondja minél többet ad, annál több lesz belőle, és ez így is van. Nagy sikere volt az előadásnak, ami majdnem teltházas volt, a színészek sok-sok tapsot kaptak felnőtt és gyermek közönségüktől.

Galambos Edit

A fotókat Babák Botond készítette.

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/180706kiraly.

Családi nappal ünnepelték a szarvasi mentősök a kettős évfordulót

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

A Jobbik szerint még mindig nem történt előrelépés bűzügyben