in , ,

Gyöngybaglyok lepték el a Pepi-kertet

A múlt héten rendezett gyöngyös tábor jó példa arra, hogy olykor az igények formálják a témát. A gyöngyfűzés ugyanis korábban már fel-felbukkant a különböző nyári táborokban, de önálló formában még nem kapott teret. Július 2-6. között kísérletet tettek rá, hogy napi négy órában foglalkozzanak a technika fortélyaival, és a mozgásos, szabadtéri programok helyett a precíz, aprólékos munkafolyamatnak szenteljenek nagyobb figyelmet.

– Többségében olyanok jöttek el, akik nálam már fűztek gyöngyöt. Két olyan diákunk van, akik a művészeti alapiskolában Dombóvári Zita mellett szorgoskodtak. Nagyon ügyesek, őket már önállóan lehet foglalkoztatni. Náluk már nem jelent problémát a színek és a minták kiválasztása, mivel nagyon jó térlátásuk van. A többség a táborokban főként apró gyöngyállatokat készített. Őket változatos technikákkal lehet fejleszteni, és többféle praktikát lehet nekik megtanítani – avat be Kugyeláné Décsei Mónika a 8-12 éves korosztály háttérismeretibe.

A táborvezető törekedett arra is, hogy a „gyöngybaglyokkal” szemben ne támasszon komoly elvárásokat. A 14 leányzó kedve és érdeklődése szerint választhatott a gyöngyökből, és ha úgy adódott, munkájukat rövid időre félre is tehették. Emellett akadt olyan kézműves alkotás is, amelyet napról napra csiszolgattak, és a hét utolsó napján öntött végleges formát.

– Egy kicsit fárasztó, és néhány óra múlva már izzad a kezem, de nagyon jól érzem magam a táborban. Igaz, a kicsik még néha hangosak, mert nem tudnak olyan sokáig koncentrálni, mint mi, de ennyi szerintem belefér. Főleg a gyöngyállatokért vagyok oda, de azért ékszereket is készítettem – árulja el rutinos gyöngyfűzőnek számító Fábri-Gerda Hanga.

Nagy Lotti Lili ellenben még kevés előismerettel rendelkezett. A nyolcéves táborozót néhány nap alatt elvarázsolta ez a világ, és a hét végére már bonyolultabb formákat is kipróbált. Időközben azt is megtanulta, hogy a kisebb nehézségeknél sem szabad megtorpanni.

– Majdnem egyszer feladtam, de végül sikerült megcsinálnom – büszkélkedett, majd hosszú felsorolásba kezd azokról a gyöngydíszekről, amelyeket a Pepi-kert foglalkoztatójában készített.

A gyerekek több gyöngytípussal ismerkedtek meg. Használtak fagyöngyöt, ásványgyöngyöt, kásagyöngyöt, teklagyöngyöt, üveggyöngyöt, forgattak nagylyukú gyöngyöt, valamint bizsut is készítettek ragasztásos technikával.

Kugyeláné Décsei Mónika úgy fogalmazott, a gyöngyfűzés nem csak elfoglaltságnak, hanem stresszoldásnak is kiváló. Ő maga egy kis közösség tagja, akikkel rendszeresen tartja a kapcsolatot. Azt látja, hogy a hölgyeknek napjainkban az élet számos területén kell megfelelniük, ezért szükségük van egy olyan tevékenységre, ami segít levezetni a mindennapi feszültséget. A gyöngyfűzés erre a célra kiválóan alkalmas.

A táborozók a gyöngyállatok mellett ékszereket is készítettek, az utolsó nap pedig egy tárolásra alkalmas gyöngyös dobozt alkottak. Olyannyira beleszerettek a műfajba, hogy kérték, jövő nyáron ne csak délelőttönként, hanem egész nap gyöngyözhessenek.

Humor a víz fölött

Ma kezdődik a CervinusFest