in , , ,

Fergeteges gála a Tessedik Táncegyüttes 50. szülinapján

A CervinusFest 9. napján látványos néptánc gálával ünnepelte a Tessedik Táncegyüttes 50. születésnapját. A színpadon a korábbi generációk táncosaival, jelenleg próbaterembe járó fiatalokkal teljes teltház előtt mutattak be egy válogatást az elmúlt időszak táncaiból.

A színpadon Csasztvan András a néptánc országosan elismert szakembere köszöntötte a nézőket, Polák Ferenc színművésszel, akik felváltva konferálták a színpadra szerkesztett műsort. Az előadáson megjelent Igor Furdik – a Szlovák Köztársaság Főkonzulja, Hollerné Rocskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Dr. Király Katalin a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója és Babák Mihály Szarvas Város polgármestere, valamint több baráti táncegyüttes vezetője.

Nyírségi tirpák tánccal kezdtek, amely Szilágyi Zsolt és Szilágyiné Újlaki Mariann koreográfiája, de az alkotó pártól még két koreográfia került a jubileumi műsorba: a zempléni szlovák-, és a mezőméhesi román táncok, amivel a Szolnoki Fesztivál-díját hozták Szarvasra. Táncolt a Sköcök Táncegyüttes, a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Tánccsoportja, akik a Tessedik Táncegyüttes utánpótlása. Oktatóik: Bakró Erzsébet, Móricz Bence, ifj. Csasztvan András és Ökrös Dániel. Bukovinai székely táncjátékot a Jumanji-t, koreográfus Móricz Bence, és Szilágysági táncokat táncoltak koreográfusa Brezovszki Roland, és Brezovszki Tamara.

Megemlékeztek az eltávozottakról is, akik fontos szerepet töltöttek be a Tessedik Táncegyüttes életében, a zenészek Gyimesi halottsirató és lassú magyaros játszottak tiszteletükre.

Az este egyik csúcspontja, a Tímár Sándor koreográfiája rábaközi dus volt hat fiúval Palyov Attila betanításában. Akik táncolták: Galát Péter és Palyov Attila mindketten az Állami Népi Együttes örökös tagjai, Szrnka Attila, Borbély Csaba, Fodor Viktor volt táncos, valamint Juhász Gyula a Duna művészegyüttes volt hivatásos táncosa előadásában. Fergeteges jelenetet láttunk az érett férfi táncosoktól, akik fiatalos lendülettel táncolták a rábaközi táncokat. A lányok a Moldvai leánytáncban mutatták meg táncos és énekes tudásukat, amelyet Mihályi Gábor a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője koreografált. Erre az alkalomra Bakró Erzsébet, Búzás Tünde és Csasztvan Zsuzska újították fel és tanították be ezt a produkciót. A tánchoz két profi táncos is csatlakozott Galát Péter és Palyov Attila személyében.

Megható pillanata volt az estének, amikor Csasztvan András olyan volt szarvasi táncosokat mutatott be, akik gyermekeiknek is tovább adják ezt a kultúrát, ezt a gondolkodásmódot. Az összeállítás címe: „családban marad”. Buzás Tünde és gyermekei, Juhász Gyula, Pusztai Vera, Szilágyi Erika, Petrovics Szilvia fiaikkal, Nyemcsok Pál családjával. Sztricskó Hajni és Medvegy Vera lányaikkal, Kóris György és lánya, és végül, de nem utolsó sorban a Csasztvan család. Megható pillanatokat teremtettek a családok a színpadon, öröm volt anyát, apát fiával vagy lányával, vagy mindkettővel a színpadra lépni. Mozgalmas, szemet, szívet melengető érzés volt látni a sárközi friss-t és ugróst, a somogyi eszközös táncokat, valamint a páros ugróst.

A műsorszámok közben a meghívott zenekarok önállóan is zenéltek. Itt volt a Békés Banda, a Juhász zenekar, a Téglás zenekar, valamint a Galga zenekar Makó Péterrel Gera Attilával és Pál István Szalonnával kiegészítve, akik szebbnél szebb dalokkal kápráztatták el a közönséget. Palyov Attila táncoláson kívül dorombjátékával is meglepte meg a nézőket.

Az este záró száma a Csodaszarvas egyik jelenete az „Indul a vadászat” volt. A táncosok mellett, közreműködött Ajanduk – a sámán szerepében – Széplaky Géza. Ezt a produkciót Juhász Zsolt koreografálta.

Zárásként az ide érkező vendégek részéről elhangoztak a születésnapi jókívánságok is. Megható, felejthetetlen estének lehettünk tanúi.

Csütörtök sem telhetett el ajándék nélkül, a gála támogatója ezúttal az Ildikó Cukrászda volt, aki 12 db 1.800 Ft értékű utalványt ajánlott fel. Az ajándékot a nyertesek a szokásos módon a székek alá rejtett Cervinusos hűtő-mágnes, és a jegy ellenében a pénztárban vehették át.

A Newjság és a magam nevében gratulálok a Tessedik Táncegyüttesnek és Csasztvan Andrásnak a születésnaphoz, köszönet a csodálatos estéért, és kívánom, hogy ezután is örvendeztessék meg táncaikkal a szarvasiak szívét lelkét.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szuhaj György

Szuhaj György önálló kiállítása nyílt a bástyában

Felújított főutcán közlekedhetnek a csabacsűdiek