in , , ,

Nevezz és evezz a Holt-Körössel szemben!

Kevesebb, mint egy hét múlva amatőr és profi csapatok egyaránt nekivághatnak annak a 21 km-es távnak, amely a sportolás mellett kitűnő kikapcsolódási lehetőséget biztosít a résztvevőknek. Az előnevezésnek köszönhetően már körvonalazódni látszik, hogy ezúttal is több mint százan ragadnak lapátot. Eddig ugyanis 14 hajónyi regisztráció – 56 fő – érkezett, és további 10-15 kenu jelezte részvételi szándékát. Nevezni azonban még most sem késő.

– Ma már elmondhatjuk, hogy többnyire ismerős arcok köszönnek vissza, és az eseményen szövődött ismeretségek évről évre megerősödnek. Emellett nagyon örülök neki, hogy tavaly sikerült összebarátkoznunk a szigetszentmiklósi kenumaraton főszervezőjével, Metzger Tiborral, aki már májusban értesített bennünket az indulásukról. Azóta heti kapcsolatban vagyunk, és segít bennünket az ötleteivel, tanácsaival is. De érkeznek csapatok pl. Győrből, Budapestről, Békéscsabáról, vagyis az elmúlt két évtized alatt messzire jutott a rendezvény híre – ad helyzetképet az indulók összetételéről Altmann Roland főszervező.

A Cervinus Teátrum munkatársa úgy látja, bár minden évben akadnak profi sportolók is, akik felsorakoznak a rajtvonalnál, a maraton alapvetően megmaradt a hobbievezősök versenyének. Ennek szellemében alakították ki a kategóriákat is. A profik mellett amatőr (3-4 személyes kenu) és családi (3-4 személyes kenu) kategóriákban várják a kihívások szerelmeseit, továbbá két új kategóriát is bevezettek. A felmerült igényeket alapul véve ezúttal már cégek és szervezetek is megmutathatják talpraesettségüket, illetve a sárkányhajósok is bizonyíthatnak. A nap díszvendége Kasza Róbert Európa-és világbajnok magyar öttusázó lesz.

– Mindenféle sportos dolgot szeretek. Azért is fogadtam el a meghívást, mert a kimerítő hétköznapok mellett jól fog jönni az aktív kikapcsolódás. Úgy tervezem, hogy az egész családomat magammal viszem. Próbálom a gyerekeimet is vízbarát életmódra nevelni, és erre egy kora augusztusi nap kiválóan alkalmas. Kenuval egyébként korábban még nem nagyon volt dolgom. Több mint 10 évvel ezelőtt egyszer részt vettem egy kenutúrán, és van néhány kenus barátom is, de a természet és mozgás szeretete arra sarkall, hogy ott legyek – beszélt az eseménnyel kapcsolatos várakozásairól a kétgyermekes sportoló.

A táv és az útvonal tekintetében ezúttal nem lesznek meglepetések. Augusztus 4-én ismét 21 km-t kell evezni, amelyből 4 km-t a Hármas-Körösön, 16 km-t a holtágon, 1,1 km-t pedig a szárazföldön kell megtenni. A mezőny a Kajak-Kenu Clubtól indul a szivornyák irányába, átevezve az élő Körösre. A csapatok szentandrási duzzasztónál fordulnak, ahonnan a Körös-gáton át térnek vissza a Holt-Körösre. A célt ugyancsak a klubnál jelölik ki.

Altmann Roland azt javasolja, főként azok nevezzenek, akik már rendelkeznek minimális felkészültséggel. A szárazföldi rész ugyanis különösen megterhelő, mivel egy 40-50 kg összsúlyú vízi járművet kell cipelniük a versenyzőknek, egy több mint 1 km hosszú szakaszon keresztül. Ennek ellenére azt is látják, hogy mindig akadnak olyan csapatok, akiket csupán a barátság és a sport szeretete hajt előre, és szerencsére mindeddig még senki sem adta fel félúton.

Noha az előzetes regisztráció ugyan már lezárult, de a helyszínen még lehet nevezni.  Bővebb információ olvasható a www.szarvasikenumaraton.hu honlapon vagy kérhetnek a 06-66/311-464-es ill. a 06-20/611-0574-es telefonszámon keresztül. A nevezési díj 3000 Ft/fő, amiért cserébe a részvevőknek egyedi pólót és ebédet is biztosítanak. Igény esetén hajó is bérelhető a Kajak Kenu Klubnál a 06-66/216-369-es telefonszámon keresztül.

Darab, a darabban

Négygólos mérkőzésen döntetlen