in , , ,

Hét év után is állva tapsoltak Monte Cristo Grófjának

2012 nyarán játszották a Szarvasi Vízi Színház színpadán először Alexandre Dumas – Pozsgai Zsolt – Szomor György Monte Cristo Grófja című musicaljét, melynek bemutatója 2011. október 7-én volt. 2013-ban ugyan nem volt Szarvason, de utána évente 2-3 előadást játszottak, mindig teltházzal. Azóta eltelt hét év, és mit sem vesztett fényéből a varázslat. 2018-ban három előadást tervezetek be, mindhárom teltházas. Pénteken este a második előadásra került sor, amely végén hosszú percekig állva tapsolt a közönség. A szűnni nem akaró taps annyira hosszú volt, hogy a Róma után a Kalózok dalát is elénekelték a színművészek és a táncosok, akik mosolyogva köszönték meg a szűnni nem akaró tapsot.

2016-ban Szarvason volt a 100. előadás, a 125. pedig a Tokaji Katlanban lesz augusztus 31-én.

Szombaton este Monte Cristo Grófja megint elvarázsolta a nézőket. A fiatal Edmond Dantes (Gulyás Attila) Elba szigetén találkozik Napóleonnal (Czitor Attila), aki egy levelet bíz rá. A levél Noirtier úrnak szól. A Pharao hazatér Marseille-be, ahol Edmondot szerelmese, Mercedes (Gubik Petra) várja.

„Lelkünk sóhajából szőtt áldott kötés
Az égben összeforrt szent ölelkezés
Mindig így legyen, mindig csak velem
Bármily messze űz a végzetem!”

Dantes féltékeny első tisztje Danglars (Bartus Gyula) és a Mercedes-be szerelmes Fernand (Szrapkó Nándor) ördögi tervet eszel ki, feljelentik a fiatal kapitányt, akit Villefort ügyész (Presits Tamás) el is engedne, de amikor kiderül, hogy a kompromittáló levél saját apjának szól, If várába zártatja Edmond Dantest. Magához hívatja Mercedest, akivel közli, hogy szerelme halott. Danglars szembesíti az ügyészt, hogy tud a levélről, és tudja kinek szólt és egy bankot kér cserébe. Eltelik tíz év. Danates a börtönben megismerkedik Faria Abbéval (Szőke Pál). Edmondnak (itt már Szomor György alakítja) a börtönőr (Nagy Róbert) elmeséli, hogy a városban ünnep van, mert hazalátogatott Fernand, aki már Morcerf grófjának hívatja magát, a feleségével Mercedes-el és velük van Danglars és Villefort is. Edmondnak ekkor áll össze a kép, és már csak a bosszúra tud gondolni.

„Fordult a kocka,
Új lap lett osztva.
Edmond Dantes nincsen már,
Helyette megszülted, világ,
A bosszú angyalát:
Monte Cristo grófját!”

A második felvonás a bosszúé, a három kalóz Jacopo (Katkó Ferenc), Bonifacio (Gerner Csaba) és Pacalio (Liszi Melinda) segítik Monte Cristo grófját, de a gróf ártatlanokat is felhasznál célja eléréséhez Mercedes fiát, Albert Morcerf-et (Bíró Gyula) és Haydée-t (Gábor Anita). A bosszú teljes. Apja halála után Albert párbajra hívja a grófot. De Mercedes is elmegy a Monte Cristohoz és fia életéért könyörög, nem a grófnak, hanem Edmondnak.

„Kihűlt minden.
A Halál eljött, s itt hagyott, nem vitt el innen.
Létem sír lett.
Alvadt véremet űzte szívem, meg nem állt. Csak vert tovább.
Az éjnek vásznán csillagokból rajzolt arcod néztem árván.
Vártam, hogy az ég elküldjön hozzám, s rám találj, valóra válj.
Az álom elhozott hozzám, s itt hagy talán.
S ha csak álom, fel ne ébressz, álmodjunk tovább!”

A történet ennyi, ami még mai is, lenyűgöz, ahogyan a zene, a szöveg is. A kiváló szereplők játéka magával ragad, de talán legfőképpen a dalok – Szomor György dalai, akit minden képen ki kell emelni, mert ő írta a fantasztikus zenét és a nagyon szép dalszövegek is az ő lelkének „terméke”. A színművész elénekelt dalai után minden esetben ovációt is kapott a taps mellett mindkét napon. Lenyűgöző előadásmód, lenyűgöző hang, ezer százalékon ég a színpadon, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla, mind szerzőként, mind színészként, mind rendezőként. Nagyon meg kell becsülni az ilyen érzékeny lelkű alkotóművészt.

Játékban, hangban Gubik Petra sem maradt el, aki Mercedes alakját formálta meg, játéka, hangja ugyanúgy elbűvölő, ahogyan az első előadáson. A fiatal lánytól az érett asszonyig ível a szerepe, amit nagyon jól elválaszt és megjelenít játékával a fiatal színművésznő. Amikor Villefort közli vele Edmond halálhírét, a következő jelenetben színpadon marad, ám a fény Danglars és Villefort párbeszédét követi, de Mercedes-ként színjátéka szavak nélkül mondja el, mit érez – megható pillanatok! A másik kiemelkedő jelenete, amikor fia életéért küzd, ebben a jelenetben egy anya, aki oroszlánként harcol fiáért és szerelmes nő, aki kétségbeesetten harcol a régi szerelemért.

„Nézz rám kérlek!
Láss meg engem, itt vagyok! Nézd, újra élek!
Ne ölj meg, kérlek!
Ne ölj meg újra minket, élnünk kell, támadjunk fel!”

Gulyás Attila a fiatal Edmond Dantes, a harmadik különleges főszereplő, dalai líraiak. Játékában több színt felvillantott, a szerelmes, a határozott, a kétségbeesett férfit. A Miért című dal tolmácsolása azért érdekes, mert Monte Cristo grófjával éneklik ketten a dalt, vagyis önmagával viaskodva. Lenyűgöző a zene, a szöveg és az előadók!

„Mért fáj még,
egy érzés, ami elmúlt rég,
a szívemet mért tépi szét
a bennem dúló száz emlék.”

Mindkét este Dumas-t, a szerzőt is alakította, énekelte Gulyás Attila, akit szintén fantasztikus hanggal áldotta meg az ég.

Bartus Gyula Danglars negatív szerepét bravúrosan alakította. Szrapkó Nándor Fernandként szombaton kiváló játékkal, nagyon jó hanggal volt jelen. Játékában érezhető volt a néha vívódó férfi. Villefort ügyészt Presits Tamás jó színészi játékkal vitte színpadra.
A három kalóz szerepében Liszi Melinda, Gerner Csaba és Katkó Ferenc brillíroztak, humorosan, már-már önfeledten.

A szinte állandóan jelenlévő táncosok tették mozgalmassá az előadást, akik a kórust is alkották jelenlétükkel hozzátettek a sikerhez. Színpadon volt: Mlinár Péter, Mlinár Zsuzsa, Kontos-Harcsa Boglárka, Józsa Bence Zoltán, Földes Roxána, Korom Gábor, Bereczki Karina, Csonka Dóra, Kopanyica András, Réger Wanda, Mészáros Petra, Mészáros Ágnes, Drahota Albert, Fazekas Döniz, és az első felvonásban Bíró Gyula.

Díszlettervező Fekete Péter, a jelmez Papp Janó munkája. A koreográfus Fejes Kitty, a látvány, vetítés Madár alkotása. A dramaturg Zalán Tibor. A zenei vezető Gulyás Levente volt.

Élőzenekar kísérte az előadást, mint eddig mindig. A zenészeket vezényelte Gulyás Levente. A zenekar zenészei pénteken este: billentyűs hangszerek – Gulyás Levente és Rázga Áron, hegedű – Hoffann Ágnes, brácsa – Szomorné Budai Mariann, cselló – Juhász Edit, klarinét – Bogdán Gábor, kürt – Bereczki Gábor, gitár – Cseh István, basszusgitár – Pfeff Márton, dob – Centgraf Benjamin.

Pénteken este szélcsend volt, így Monte Cristo hőlégballonja felszállt, nem csak a párizsi szín előtt, de a fináléban is. (De akár mennyire látványos a hőlégballon, több jelenetben, de különösen Monte Cristo és Mercedes jelenetében zavaró volt a hangja.)

Hetedik éve töretlen siker a Monte Cristo Grófja, mindig teltház, ováció vastaps, de este csodálatos érzés volt látni felállva tapsolni ezer embert, szűnni nem akaróan ünnepelni a színpadon lévő művészeket – teljesen megérdemelten – a 123. előadáson. Örülök, hogy közöttük lehettem! Szombaton este – ebben az évben még egy napra – ismét felcsendülnek Monte Cristo grófjának dalai a Vízi Színház színpadán.

Az idézetek Szomor György dalszövegei.

Galambos Edit

A fotókat Babák Botond készítette.

Közös tábor Csabacsűdön csatai és makfalvi diákokkal

Huszonkilencen a szentandrási 24 órás sakkversenyen