in ,

Halkolbászból volt a kerítés a hétvégén Szarvason

Egy japán delegáció is megtisztelte a VI. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokat. A Yuza és Szakata városából érkezett küldöttség eredetileg magyar testvérvárosában, Szolnokon vendégeskedett, de a szombati napot egy szarvasi kirándulásnak szentelték. Ennek keretében megtekintették a Mini Magyarország makettparkot, és látogatást tettek a rendezvényen is. Ottjártunkkor épp a Magyar Halkolbász Lovagrend sátránál ízlelgették a kolbász és a hal hibridjét, arckifejezésükről azonban semmit sem lehetett leolvasni. Vélhetően a nem mindennapi kombináció elnyerte tetszésüket, mivel üres papírtálcák landoltak a hulladékgyűjtőben.

– A receptet én kaptam Kaposvárról. Az ottani Volán vezérigazgató mutatta meg, aki valahonnan délvidékről szerezte meg. 2008 óta nagyon sok fajta verzióban készítünk kolbászt, a Magyar Halkolbász Rend megalakításával 2010-től pedig komolyabb keretet adtunk neki. Azt szeretnénk, hogy minél több halételt fogyasszanak az emberek, és olyan recepteket igyekszünk a köztudatba csempészni, amelyek segítségével a honos vizeinkben lévő szálkás halainkból lehet mindenki számára bátran fogyasztható ételt készíteni – avat be legfőbb céljukba Kiss József, a rend főkolbásznoka.

Eközben a többiek gyakorlott mozdulatokkal darálták, gyúrták, fűszerezték és töltötték a halhúst, a déli órákban pedig jutott mindenkinek kóstoló is. Kiss József szerint a titok a darálásban rejlik. Ezt követően ugyanis eltűnnek a szálkák, és szinte bármilyen általunk kedvelt húsos ételt készíthetünk. Példaként említette a töltött káposztát, a bolognait és a pizzafeltétet, a sátorok között sétálva pedig később újabb ékes bizonyítékot találtunk a hal sokoldalú felhasználására.

Szucsán György az elmúlt időszakban gyakorlatban is megmutatta, hogy a halételeknek csak a fantázia szab határt. Tavalyelőtt afrikai harcsával töltött káposztát készített, legutóbb pedig a székely káposzta töltelékét bolondította meg. Szombaton ismét a magyar ízvilághoz nyúlt, s a klasszikus körösi halászlé mellé paradicsomos töltött paprikát készített.

Közvetlen mellette Szarvas Város Barátainak Köre tüsténkedett. A barátok egy komplett menüsort állítottak össze: körösi halászlével, halfasírttal, spirálkrumplival és vörösboros szilvamártással tálalt grillezett afrikai harcsával igyekeztek elvarázsolni a zsűrit, s mint utóbb kiderült, sikerült is.

– Nagyon szeretünk mindenféle halat, de sajnos a magyar köztudatban ez annyira még nem terjedt el. Inkább a zsírosabb, fűszeresebb sertésételeket fogyasztják előszeretettel. Jó, hogy van egy ilyen rendezvény. Bár én is szoktam főzőcskézni, itt sok újdonsággal találkoztam. Ha mindenki kijönne, és egy icipicit kérdezősködne, hamar rájönnének, hogy otthon is könnyedén elkészíthetőek ezek az ételek – vélekedik Dudás Mihály, a receptek összeállítója.

Galát Krisztián főszervező szerint a halfogyasztás tekintetében a két alapvető problémát az ár és a beszerzési hely jelenti. S bár a hal áfájának csökkentése némileg enyhített a helyzeten, a halhús még mindig kétszer-háromszor annyiba kerül, mint pl. a háztartásokban előkelő helyen szereplő csirkemell, az élőhal beszerezése pedig további komoly nehézségekbe ütközik.

– Ezek a rendezvények egy picit felhívják a figyelmet a halfogyasztás fontosságára. Élettani szempontból nagyon nagy jelentősége lenne, mivel olyan ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, ami elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Én azt látom, hogy mindenki próbálkozik, hogy változtasson a jelenlegi tendenciákon, de nem könnyű áttörést elérni. – mutatott rá az előttük álló feladatokra. – Én hét évvel ezelőtt a halburger segítségével szerettem volna közelebb hozni a gyerekekhez a halat. Ma azt látom, hogy közülük sokan várják ezt a napot, mert tudják, hogy itt újra megkóstolhatják – tette hozzá bizakodóan.

A főzőversenyt két kategóriában is Szucsán György nyerte, így elvihette az idén alapított dr. Dezső István vándordíjat is. Emellett különdíjjal jutalmazták a baráti kör vörösboros finomságát, akik kiérdemelték a MAHAL országos főzőversenyén való részvételt. A Békés Megyei Önkormányzat különdíját a Magyar Halkolbász Lovagrend vihette haza.

A szervező Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány nevében megjelenő hármas egység a kétnapos rendezvényen is visszaköszönt. A Kacsatónál és a Kenderáztatónál gyermek-és felnőtt horgászversenyre várták a nevezőket, valamint számos intézmény is látványos bemutatóval készült. Az Alföldvíz pl. egy szabadtéri laboratóriumba kalauzolta a legkisebbeket, míg a szentesi Koszta József Múzeum a régi halászeszközöket mutatta be a látogatóknak. Az Agrár Marketing Centrum látványkóstolóval hozta közelebb az érdeklődőkhöz a halat, a V-62 Galamb-és Kisállattenyésztők Egyesülete pedig elsősorban a gyerekeket bűvölte el.

A vállalkozó kedvűek vízi foci bajnokságon tesztelhették állóképességüket, miközben a színpadon folyamatosan fellépők szórakoztatták a közönséget. Énekelt többek között az egyik tehetségkutatóból jól ismert Opitz Barbara, szombat este pedig a szervezők egy fergeteges Copacabana show-t hoztak el a Holt-Körös partjára.

A főzőverseny további eredményei:

Halászlé kategória
1. Szucsán György – klasszikus körösi halászlé
2. Karács család Békésről – korhely halászlé halgombóccal
3. Szarvas Város Barátainak Köre – körösi halászlé

Afrikai harcsa étel kategória
1. Szucsán György – paradicsomos töltött paprika
2. Magyar Halkolbász Lovagrend (Szolnok) – halgulyás csipetkével
3. KÖVIZIG szarvasi szakaszmérnöksége – harcsapaprikás túrós csuszával

Egyéb halasságok kategória
1. Szarvas Város Barátainak Köre – halfasírt
2. Magyar Halkolbász Lovagrend (Szolnok) – halkolbász

Az év növényeivel és állataival ismerkedtek a természetbúvárok

Dr. Somfai Kara Dávid és Szenes János

Dr. Somfai Kara Dávid a tudós és nyelvtehetség