in , , ,

Teltházas közönséggel duplázott Felvidéken a Cervinus Teátrum

Egy helyett idén két este vendégszerepelt a Hotel Mentol a Nyárasdi Színházi Estéken. Az 5. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál a kezdetektől folyamatosan építkezik. Míg az első években 1000-1500 főt vonzott a magyar nyelvű rendezvény, mostanra már beérett a munka gyümölcse, és teltházas közönség várja a produkciókat. Az esemény ötletgazdája Varga Viktor, vagy ahogyan ő fogalmaz, a haverjai voltak, akik arra kérték a felvidéki származású rendezőt, hogy hozza haza a produkcióit.

– Ott nincs a hasonló fesztiváloknak divatja. Nem úgy, mint nálunk, ahol nyári színházak tömkelegével lehet találkozni. Eleinte azon kezdtünk el gondolkozni, hogyan lehetne nullszaltósra kihozni a szarvasi színház 400 km-es utaztatását. Szerencsére nagyon szeret minket a közönség, s a folyamatosan növekvő nézőszám bennünket igazolt. Ma ott tartunk, hogy közel kétezer ember nézi esténként az előadásainkat – foglalja össze címszavakban az eddig megtett utat.

Mint mondja, minden évben arra törekszik, hogy azt a produkciót mutassa meg a határon túli közönségnek, amelyet az adott évadban a legnagyobb szakmai előrelépésnek tekint, egyúttal megfelel egy nyári fesztivál elvárásainak. Ezért esett idén választása a Hotel Mentolra.

Azt is látni kell, hogy Nyárasdon a nulláról kellett felépíteni a fesztiválhelyszínt. Egy zöld mező kellős közepén alakították ki a ledfalakkal körbevett színpadot, és egyesével helyeztek el előtte a több ezernyi széket. A nagyarányú érdeklődés azonban feledtette az előkészületek nehézségeit. Varga Viktor szerint ez annak köszönhető, hogy színházértő és színházszerető közönség fogadta őket, akik különbséget tudnak tenni a minőségi és a színvonal alatti darabok között.

A társulatot a város részéről Babák Mihály polgármester, ill. dr. Melis János címzetes főjegyző és felesége kísérték el. Továbbá az előadást megtisztelte jelenlétével Bugár Béla, a szlovák parlament alelnöke és felesége, Érsek Árpád, a szlovák kormány közlekedésügyi minisztere, valamint Rigó Konrád Szlovákia kulturális államtitkára.

– Számomra sokkal nagyobb a tét, mivel otthon kell bebizonyítanom, hogy nem kidobott idő az elmúlt húsz év, amit Magyarországon töltöttem. Ráadásul a felvidéki közönség nagyon kritikus. Ha a darab nem hozza a megfelelő nívót, akkor belebeszél, vagy egyszerűen elmegy sörözni. Hál Istennek ezúttal nem mentek el, hanem mind a két előadás végén állva tapsoltak – számol be a musical fogadtatásáról.

Legközelebb a Cervinus Teátrum Mezőkövesden mutatkozik be. Államalapító Szent István ünnepéhez kapcsolódóan a közönség a Csodaszarvas című előadást láthatja, ami remélhetőleg újabb kapukat nyit meg a szarvasi színház életében.

Bobvos Richárd

A tékozló fiú hazatért, Endrefalvi újra elkezdett játszani, Gilik szigorítottat kapott

Sallai Zsóka, Lakatos Viktória és Lévai Attila

Eszembe jutottál…