in ,

Szilvásan szép az élet

Bizonyára egyetértenek a fenti kijelentéssel azok, akik már megsütötték vagy megízlelték Szarvas kedvenc szilvás süteményeit. A Szarvasi Szilvanapokhoz kapcsolódóan ugyanis a szervezők nem csak a profi szakácsoknak szánnak kiemelt szerepet, hanem a háziasszonyokat, háziurakat is bátorítják, hogy vegyék elő az asztalfiókból régi családi receptjeiket, esetlegesen egy újonnan felfedezett desszertet.

– Már a kezdet kezdetén több platformon igyekeztünk megszólítani a nevezőket. A világ változik, és a hölgyek, urak szeretnek a konyhában új ízeket, alapanyagokat kipróbálni. Ez indokolja, hogy teret adjunk azoknak a modern kezdeményezéseknek, amelyek a konyhába is beszűrődtek. Új fórumok kerültek be a köztudatba, és már nem csak a nagymamáink hagyományos kézzel írott füzeteit vesszük elő a hétvégi sütések előtt, hanem a digitális felületeteket is előszeretettel használjuk – beszélt az egyre erősebben érzékelhető trendekről Kugyeláné Décsei Mónika.

A Cervinus Teátrum munkatársa elmondta, a vállalkozó kedvűeknek egyetlen, de semmiképp sem elhanyagolható feltételnek kell eleget tenniük: fantáziától, ízvilágtól és szaktudástól függetlenül olyan édességet kell készíteniük, ami szilvához kötődő alapanyagot tartalmaz. Ezt négy kategóriában tehetik meg. A hagyományos sütemények mellett az egészségmegőrző és modern kreációkat, valamint a legjobb receptvideókat is díjazzák, Erdős Hanna olimpiai és világbajnok mestercukrász elnökletével. Mellette a zsűriben Sárkány Mihály és Farkasinszki Ildikó cukrászok foglalnak helyet.

– Ha fellapozzuk a szakácskönyveket vagy rákattintunk az internetre, nagyon sok gyümölcsös süteményt találunk. Nem kell ragaszkodnunk az adott gyümölcshöz, hanem nyugodtan kipróbálhatjuk szilvával is. A szilvának ugyanis nagyon jó az állaga, jól lehet vele dolgozni. Emellett finom, és nagyon sok fűszerhez passzol – ad néhány praktikus tanácsot a nevezőknek Farkasinszki Ildikó cukrász, aki idén először erősíti az ítészeket.

Biztatott mindenkit, merje megmutatni kedvencét másoknak is, hiszen a bátorság fél siker. Ezt személyes története is jól példázza, hiszen korábban ő sem hitte volna, hogy egy országos sütiverseny döntőjéig juthat.

Sárkány Mihály abban hisz, hogy mindenki tud sütni. Úgy véli, sikerélményt egy finoman elkészített bögrés sütemény vagy egy boltban kapható leveles tésztából gyúrt lekváros kifli is okozhat, a lényeg, hogy elhiggyük, helyünk van a konyhában és a versenyen.

Tavaly összesen 35 recept közül kellett kiválasztani a zsűrinek a legfinomabbakat. Első körben a beküldött fényképes recepteket szűrik meg, majd kategóriánként megnevezik a három legesélyesebbet. A verseny utolsó fázisa szeptember 9-én lesz, amikor a kiválasztottak elhozzák az általuk lesütött süteményt. Ez az ízélmény dönti el a helyezéseket és az esetleges különdíjasokat.

Kiss Imréné Magdika már többször végigizgulta a döntő pillanatokat, mivel az elmúlt három évben gasztronómiai költeményei mindig ott voltak a döntőben. Tavaly végül két alkalommal léphetett fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. Az egyik sikert egészségmegőrző kategóriában aratta le szilvás kölesmáléjával, a másikat a szilvás, pudingos tekerccsel zsebelte be.

– Szinte egész évben erre a versenyre készülök. Ha az ismerőseim meglátnak egy jó receptet, mindig továbbítják, s ha tetszik, kipróbálom. Van, amin egy kicsit változtatok. Legutóbb is pl. egy meggyes süteménnyel találkoztam, amit később szilvával készítettem el – árulja el Kiss Imréné Magdika, akinek a receptjei több internetes portálon is elérhetőek. – Nagy a család, és nagyon örülnek neki, hogy sütkérezek. Mindig őszintén elmondják a véleményüket. Előfordult olyan is, hogy háromszor sütöttem meg egy sütit, mikor végre azt éreztem, hogy küldhetem – fűzi hozzá az idén is két finomsággal pályázó nagymama.

A nevezési határidő szeptember elseje. A recepteket és videókat a Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. címére, a Kossuth tér 3. szám alá vagy a szilvasuti2@gmail.com e-mail címre várják név, cím, telefonszám csatolásával, ill. a recept rövid leírásának és egy HD minőségű fotónak a feltüntetésével.

Megyenap: Hagyomány, érték, közösség

Brémai muzsikusok a Vízi Színházban