in , ,

Közel kétszáz szarvasi gyerek mozdult meg az Európai Mobilitási Héten

Nagy volt a kontraszt Szarvas város Fő terének megszokott látképe és a szeptember 18-i állapot között. A járókelők a délelőtti órákban hangfalakból dübörgő zenére és önfeledten ugráló gyerekcsoportra lehettek figyelmesek, akik több-kevesebb sikerrel próbálták követni az edzők mozdulatait. A tavalyi sikeren felbuzdulva az Európai Mobilitási Hét szarvasi rendezvényének szervezői idén sem mondtak le a fiatalok megszólításáról, s látványos keretekbe burkolva mozogni hívták őket.

A kezdést 10 órára időzítették, amikorra a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolából, a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményéből és a Szlovák Általános Iskolából több osztály futott be egyszerre. A tanulókat először Korbely Péter, a Fit Life Team Sportegyesület edzője izzasztotta meg, majd Piros Renáta zumbaoktatónak adta át a stafétabotot.

– Azt látjuk, hogy ez a mozgásforma népszerű a gyerekek körében is. Két éve nekik is tartunk edzéseket, és azt látjuk, hogy a kicsik is nagyon élvezik. Nálunk egyébként a szülők kezdeményezésére indultak el ezek az alkalmak, és úgy tűnik, az ötlet bevált. A zumba ötvözi a fittnesst a tánccal, s szerintem ennek a párosításnak köszönhető a sikere – mondja a fitt, háromgyerekes anyuka.

A szakember szerint nagyon fontos, hogy már egészen kicsi korban rendszeresen mozogjanak a gyerekek. Jó példával a családnak kell elöl járnia. Véleménye szerint nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen kisebb séták, kirándulások beiktatásával a sport igazi élménnyé tud válni a felnövekvő generáció számára.

Ezt vallja Tóth Ágnes óvodapedagógus is, aki a Zöldpázsit utcai óvoda 25 nagycsoportosával érkezett a rendezvényre. Mint mondta, a legkisebbeknek a mindennapi szabad játékokon keresztül tanítják meg a mozgás örömét, a későbbiekben pedig változatos foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.

– Az óvodás korú gyerekek esetében még ösztönös a mozgásra való igény. Sajnos a világunk változása ezt némileg háttérbe szorította. Ezzel együtt szerencsére azt tapasztalom, hogy a családok néhány éve egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a területre. Sokan pl. reggelente biciklivel érkeznek hozzánk, és mi ezt az irányt szeretnénk tovább erősíteni – tekintett optimistán előre a pedagógus.

A folytatásban Gombár Zsolt néhány önvédelmi fogást mutatott be az egybegyűlteknek, akik lelkesen próbálták követni az utasításokat.

A megkérdezett gyerekek közül többen elmondták, örömmel jöttek a sportnapra. Egyrészt azért, mert ezáltal kimozdulhattak az iskola falai közül, másrészt pedig azért, mert a kötelező sportfelmérések helyett egy jó hangulatú programon vehettek részt.

A délelőtt során a becslések szerint közel kétszázan mozdultak meg. A mai napon ráadásul a gyerekek mindezt meg is fejelhetik, hiszen a Babilon TSE és a Szarvasi Birkózó Egyesület jóvoltából nyílt órákba kapcsolódhatnak be.

Eine wunderschöne Woche im Moseltal – Egy csodaszép hét a Mosel völgyében

Magabiztos győzelmet aratott a megfiatalított csapat